Το αρχείο Λαμπάκη στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με υλικό από το Αρχείο της Οικογένειας Λαμπάκη πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο Ψηφιακό Μουσείο Σμύρνης & Νέας Σμύρνης. Η έκθεση τεκμηρίων με τίτλο «Ο Γεώργιος Λαμπάκης στη Χριστιανική Σμύρνη» ξεκινάει στις 3 Απριλίου και ολοκληρώνεται στις 24 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο. Στις 3 Απριλίου, ημέρα έναρξης της  έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί στις 19.30 διάλεξη του Διονύση Μουρελάτου, διδάκτορα Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο «Η ανακάλυψη της Βυζαντινής Σμύρνης».

Το αρχείο του Γεωργίου Λαμπάκη, διαπρεπούς θεολόγου και αρχαιολόγου, δίνει μια μοναδική εικόνα της Σμύρνης των αρχών του 20ου αιώνα, καθώς  περιλαμβάνει έγγραφα, εικόνες, λογότυπα, φωτογραφίες και αυτόγραφες επιστολές προσωπικοτήτων, όπως ο Αγιος Χρυσόστομος Σμύρνης και ο Μιλτιάδης Σεϊζάνης – εκδότης της εφημερίδας «Αρμονία» της Σμύρνης. Το υλικό αυτό παρουσιάζει μια μοναδική εικόνα της πόλης από το 1905 έως το 1911 και εκτίθεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, συμπληρωματικά και σε διάλογο με τη μόνιμη έκθεση του Ψηφιακού Μουσείου.
Ο Γεώργιος Λαμπάκης θεωρείται πατέρας της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στην Ελλάδα και είναι ιδρυτής της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας που οργάνωσε τη Συλλογή του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας –http://www.byzantinemuseum.gr/.  Ο Γεώργιος Λαμπάκης εξέδωσε το  βιβλίο «Οι Επτά Αστέρες της Αποκαλύψεως» για τις εκκλησίες και τις κοινότητες της δυτικής Μικράς Ασίας. Επίσης εντόπισε  το μαρτύριο και τον τάφο του Αγίου Πολυκάρπου-πολιούχου της Σμύρνης και αναβίωσε το ενδιαφέρον για την λατρεία των αγίων της Σμύρνης, λίγα χρόνια πριν την Καταστροφή. Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Λαμπάκη έχει εκπροσώπους στην τέχνη και στην φωτογραφία. Ο αδελφός του Γεωργίου Λαμπάκη εξέδωσε το μοναδικό λεύκωμα για τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες του 1896.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης, τηλ.: 210 9310408 και  2132025922 & 924, Email: politistikosorg@yahoo.gr

LAMPAKIS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s