Μεγάλη συναυλία τίμησε την Αρμένικη παράδοση

Το κοινό τίμησε την μακρά παράδοση των Αρμενίων συρρέοντας στη μεγάλη συναυλία που πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 19 Απριλίου στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» από την Αρμένικη Επιτροπή Ελλάδος και την Αρμένικη Νεολαία Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης και του Υπουργείου Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

«Ηταν μεγάλη η χαρά μας που επιτύχαμε να διοργανώσουμε αυτή τη συναυλία, με τη συμμετοχή του αρμένιου καλλιτέχνη Λεβόν Εσκενιάν. Στηρίζουμε πάντα την προώθηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρμενίας, αποδεικνύοντάς το έμπρακτα με σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνουμε τα τελευταία χρόνια», αναφέρει ο Βαγγέλης Χατζατουριάν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στον Αρμένιο κληρικό Γκομιντάς (1869-1935) ο οποίος εκτός από πνευματικός πατέρας για τους Αρμενίους θεωρείται  ιδρυτής της σύγχρονης αρμένικης μουσικής. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός ότι διερεύνησε τα κοινά στοιχεία, ενώνοντας την εκκλησιαστική με την κοσμική μουσική, ως συνθέτης εθνομουσειολόγος, ενορχηστρωτής και ερμηνευτής

Armeniki2
Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, με τον διεθνούς φήμης μουσικό Λεβόν Εσκενιάν

Ο Λεβόν Εσκενιάν και το μουσικό σύνολο Γκουρτζίεφ είναι διεθνώς γνωστοί για το μοναδικό τρόπο ερμηνείας και εκτέλεσης της παραδοσιακής αρμένικης μουσικής, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν στραφεί προς τις συνθέσεις του Γκομιντάς. Το σύνολο το οποίο αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς ιδρύθηκε το 2008 από το Λεβόν Εσκενιάν, ενώ το 2011 και το 2015 κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ τους που είχαν τεράστια απήχηση στο κοινό. Ακολούθησαν συναυλίες σε Λίβανο, Βραζιλία, Αργεντινή, Ρωσία , Αυστραλία, Αρμενία και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το 2012 το πρώτο άλμπουμ του συνόλου κέρδισε στην Ολλανδία το βραβείο Edison ως το άλμπουμ της χρονιάς, βραβείο που συμπεριλαμβάνεται στα τέσσερα σημαντικότερα παγκοσμίως. Η αγάπη του Λεβόν Εσκενιάν και των μουσικών όλου του συνόλου για τα παραδοσιακά όργανα καθώς και τα ενδιαφέροντά τους σε ανθρωπολογικό και εθνομουσικολογικό επίπεδο ενέπνευσαν τις ενορχηστρώσεις που ακούσθηκαν και στη χθεσινή συναυλία, προσδίδοντας ένα ιδιαίτερο φως στις συνθέσεις του Γκομιντάς.

Armeniki1
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, με νέους από την Αρμενία

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s