Ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης

vivlio_fotia

Παρουσιάζει το βιβλίο του «Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922»

Ένα έργο  μοναδικής ιστορικής αξίας παρουσιάζεται τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στις 19.00 στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης. Την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η μεγάλη φωτιά», από τις εκδόσεις Ψυχογιός,  θα πραγματοποιήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ο οποίος χρησιμοποίησε προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να φέρει στο φως μια άγνωστη, αλλά συγκινητική ιστορία γενναιότητας και ήθους. Πρόκειται για την προσπάθεια δύο Αμερικανών οι οποίοι κατάφεραν να διασώσουν χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες  λίγες ημέρες πριν την Καταστροφή της Σμύρνης. Για τη συγγραφή του ιστορικού αυτού δράματος προηγήθηκε εκτεταμένη έρευνα από τον συγγραφέα ο οποίος χρειάστηκε να ταξιδέψει σε πέντε διαφορετικές χώρες, να μελετήσει ιστορικά αρχεία και να μιλήσει με ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον Λου Γιουρένεκ», αναφέρει ο διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο του «Η μεγάλη φωτιά», θυμίζοντας μια ιστορία εν πολλοίς άγνωστη, με ιδιαίτερη όμως συγκινησιακή αξία, ειδικά για εμάς τους Ελληνες,  για τη σωτηρία χιλιάδων προσφύγων στην σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής.»

Το βιβλίο του Λου Γιουρένεκ «Η μεγάλη φωτιά» θα προλογίσει η Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος στα ΝΕΑ.

 

«Η μεγάλη φωτιά», Λου Γιουρένεκ / εκδόσεις Ψυχογιός

  1. Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις είχε τελειώσει, η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν σε παρακαμή και ο ‘Εισα Τζένινγκς, ένας μεθοδιστής πάστορας από τη Νέα Υόρκη, είχε καταφθάσει στη Σμύρνη για να εργαστεί στην τοπική Χριστιανική Αδελφότητα Νέων. Αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι εντάσεις ανάμεσα στους Ελληνες και τους Τούρκους είχαν εξελιχθεί σε βίαια επεισόδια. Ο Μουσταφά Κεμάλ, γνωστός ως Αττατούρκ, και ο μουσουλμανικός στρατός του, μπήκαν στη Σμύρνη, όπου μισό εκατομμύριο τρομοκρατημένοι Ελληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες είχαν καταφύγει σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν. Οι Τούρκοι στρατιώτες επιδόθηκαν σε βιασμούς, σφαγές και εμπρησμούς. Ο Τζένινγκς, αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει τους άλλους Αμερικανούς πολίτες και να σώσει από την καταδισκαμένη πόλη όσο περισσότερους Ελληνες και Αρμένιους μπορούσε, εργάστηκε σκληρά για να περιθάλψει χιλιάδες άτομα που είχαν μαζευτεί στην προκυμαία.

Με τη βοήθεια του αξιωματικού του Ναυτικού Χάλσι Πάουελ και μερικών άλλων, ο Τζένιγκς ανέλαβε να διοικήσει έναν στόλο ελληνικών πλοίων και να μεταφέρει περισσότερους από 250 χιλιάδες αθώους ανθρώπους, μια απίστευτη ανθρωπιστική ενέργεια που παρέμεινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Τζένινγκς κατάφερε να σώσει ένα εκατομμύριο άτομα.

 

Για το συγγραφέα

Ο Λου Γιουρένεκ είναι καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Εχει υπάρξει Niemanfellow του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, όπου έχει υπηρετήσει και ως editor-in-residence και έχει τιμηθεί με το National Outdoor Book Award για το  μυθιστόρημά του Backcast (2007).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s