Η παρουσίαση του βιβλίου του Λου Γιουρένεκ «Η μεγάλη φωτιά. Σμύρνη Σεπτέμβριος 1922»

Με μεγάλη συμμετοχή κοινού παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 12 Ιουνίου στο Ψηφιακό Μουσείο Νέας Σμύρνης ένα έργο  μοναδικής ιστορικής αξίας. Την παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Η μεγάλη φωτιά», από τις εκδόσεις Ψυχογιός,  πραγματοποίησε ο ίδιος ο συγγραφέας Λου Γιουρένεκ, καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ο οποίος χρησιμοποίησε προσωπικές μαρτυρίες, έγγραφα και αφηγήσεις επιζώντων για να φέρει στο φως μια άγνωστη, αλλά συγκινητική ιστορία γενναιότητας και ήθους. Πρόκειται για την προσπάθεια δύο Αμερικανών οι οποίοι κατάφεραν να διασώσουν χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες  λίγες ημέρες πριν την Καταστροφή της Σμύρνης. Για τη συγγραφή του ιστορικού αυτού δράματος προηγήθηκε εκτεταμένη έρευνα από τον συγγραφέα ο οποίος χρειάστηκε να ταξιδέψει σε πέντε διαφορετικές χώρες, να μελετήσει ιστορικά αρχεία και να μιλήσει με ανθρώπους που έζησαν από κοντά τα γεγονότα.

«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να φιλοξενούμε τον Λου Γιουρένεκ», ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο διευθυντής του Ψηφιακού Μουσείου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, «ο οποίος παρουσιάζει το βιβλίο του «Η μεγάλη φωτιά», θυμίζοντας μια ιστορία εν πολλοίς άγνωστη, με ιδιαίτερη όμως συγκινησιακή αξία, ειδικά για εμάς τους Ελληνες,  για τη σωτηρία χιλιάδων προσφύγων στην σκιά της Μικρασιατικής Καταστροφής.»

Ο ίδιος ο συγγραφέας, Λου Γιουρένεκ,  ανέφερε ότι τον τιμά το γεγονός ότι βρίσκεται μεταξύ ανθρώπων που έχουν καταγωγή από την περιοχή της Σμύρνης και γενικότερα της Μικράς Ασίας. «Για μένα η συγγραφή του βιβλίου αυτού ήταν μια περιπέτεια ανακάλυψης του παρελθόντος, αλλά το να συναντάς ανθρώπους που κατάγονται από τη Μικρά Ασία και των οποίων οι οικογένειες δολοφονήθηκαν ή εξορίστηκαν αποτελεί  για εμένα μια εμπειρία απαράμιλλη που μου δίνει για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να κατανοήσω την αξία της μνήμης  και τον τρόπο που το παρλεθόν μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για το παρόν και το μέλλον. Η τραγωδία που συνέβη στη Σμύρνη υπήρξε καθοριστική στιγμή για τον 20ο αιώνα. Η ιστορία δεν πρέπει να αποτελεί εργαλείο για τη δημιουργία εθνικών μύθων και η τραγωδία της Σμύρνης είναι σημαντική ακριβώς γι’αυτό, γιατί συμβάλλει διαχρονικά στην αξία που έχει το γεγονός να θυμόμαστε την ιστορία με ακρίβεια.»  

Το βιβλίο του Λου Γιουρένεκ «Η μεγάλη φωτιά» προλόγισε  η Μαίρη Αδαμοπούλου, δημοσιογράφος στα ΝΕΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s