Απομάκρυνση του «Φύλακα» ζητάει ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης

phylax

Με δημόσια ανακοίνωση του, ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών κοινοποίησε την επιστολή με την οποία ζητά από τον δήμαρχο του Π. Φαλήρο την απομάκρυνση του γλυπτού «Phylax», που έχει τοποθετηθεί στο Παλαιό Φάληρο προκαλώντας πολλές και ποίκιλες αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης αναφέρει:

Μετά από μία ειλικρινή συζήτηση που είχε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας κ. Συμεών προχθές τα Θεοφάνεια κατά την κοπή της Βασιλόπιτας στην αίθουσα του Ιερού Ναού του αγίου Αλεξάνδρου με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου κ. Διονύσιο Χατζηδάκη, του απηύθυνε και την ακόλουθη επιστολή.

«Αγαπητέ μου κ. Δήμαρχε,
Μετά από τη συζήτηση που είχαμε προχθές τα Θεοφάνεια, με την ευκαιρία της κοπής της Βασιλόπιτας στην αίθουσα της ενορίας του Ιερού Ναού του αγίου Αλεξάνδρου, αναφορικά με το γλυπτό που προσφάτως τοποθετήσατε στον παραλιακό δρόμο της πόλεώς μας και για το οποίο τόσος θόρυβος προκλήθηκε, θεώρησα καλό και γραπτώς να σας διατυπώσω τις σκέψεις μου. Το κάνω ακόμη και για τον λόγο που σας ανέφερα, ότι δηλαδή και εγώ έγινα δέκτης πολλών παρεμβάσεων τηλεφωνικών και γραπτών (άλλων ευγενικών και άλλων άκρως επιθετικών) για το ποια είναι η γνώμη μου για το θέμα και σε ποιες ενέργειες προέβην ως υπεύθυνος ιεράρχης του τόπου.

1. Για την καλλιτεχνική αξία του έργου εκτιμώ ότι δεν είναι θέμα της αρμοδιότητός μου. Άλλοι ας το αποτιμήσουν· οι ειδικοί και οι φιλότεχνοι και καλλιεργημένοι Παλαιοφαληριώτες συμπολίτες μας. Πάντως θα πρέπει να παρατηρήσω πως ο σχεδιασμός και το χρώμα του δεν έχουν καμιά σχέση με τη ζωγραφική ή γλυπτική απεικόνιση των αγγέλων είτε από την εκκλησιαστική είτε από την «κοσμική» τέχνη.

2. Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν και ο θόρυβος ξέσπασε από την αρχική δήλωσή σας ότι θα αποτελεί τον φύλακα άγγελο της πόλεώς μας! Βεβαίως με νεώτερες δηλώσεις σας προσπαθήσατε να ανασκευάσετε και να διορθώσετε την αρχική σας τοποθέτηση. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Και οι πολλοί έμειναν στον αρχικό σας χαρακτηρισμό για το γλυπτό.

3. Η πόλη μας, αγαπητέ κ. Δήμαρχε, έχει, μετά Θεόν, προστάτη και πολιούχο της τον μεγάλο και άγιο αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως Αλέξανδρο και παράλληλα σεμνύνεται γιατί στον αρχαίο φαληρικό λιμένα αποβιβάστηκε ο απόστολος των Εθνών Παύλος και απ᾽εκεί όδευσε προς την πόλη των Αθηνών για να κηρύξει από τον Άρειο Πάγο το ευαγγέλιο Ιησού Χριστού. Ως εκ τούτου δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη προστασίας από ένα γλυπτό αμφιβόλου συμβολισμού, όποια —μικρή ή μεγάλη— καλλιτεχνική αξία κι αν έχει.

4. Οι επιφυλάξεις μου εστιάζονται περισσότερο στον συγκεκριμένο χώρο που το τοποθετήσατε. Ανάμεσα σε δύο παρεκκλήσια ιδιαιτέρως αγαπητά στους Φαληριώτες, την αγία Σκέπη και τον άγιο Γεώργιο, και πολύ κοντά στο μνημείο του αποστόλου Παύλου. Συμμερίζομαι την άποψη πολλών χριστιανών της πόλεώς μας ότι δεν θα έπρεπε εκεί να τοποθετηθεί, ανεξάρτητα από την όποια γνώμη μπορεί να έχει κανείς για το γλυπτό. Εύκολα κάποιος —και όχι μόνο ο κακοπροαίρετος— μπορεί να οδηγηθεί στη σκέψη ότι το εν λόγω γλυπτό τοποθετημένο στη συγκεκριμένη θέση προσβάλλει τη χριστιανική παράδοση της πόλεως.

5. Διατυπώθηκε η άποψη ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν έχουν εν πολλοίς πολιτικά κίνητρα και αντιπολιτευτική διάθεση. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω και σε καμιά περίπτωση ως επίσκοπος της Εκκλησίας δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να εμπλακεί σε τέτοιες πρακτικές. Καθ᾽ όλη την μακρά ιερατική και αρχιερατική μου διακονία στάθηκα μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και «πολιτικά παιχνίδια» και αυτό που επιδίωξα πάντοτε ήταν (και είναι) ο λόγος μου να εκφράζει το ήθος του Ευαγγελίου και την πίστη της Εκκλησίας.

6. Και τώρα επί του πρακτέου. Είναι τοις πάσι γνωστός ο σεβασμός και η αφοσίωση που τρέφετε στο ταπεινό μου πρόσωπο, όπως επίσης και η πολλή εκτίμηση και αγάπη με την οποία κι εγώ σας περιβάλλω. Εν ονόματι αυτού του πνευματικού δεσμού και των αμοιβαίων αισθημάτων και προκειμένου να κοπάσει ο όποιος θόρυβος έχει προκληθεί, παρακαλώ θερμά να μετακινήσετε και να τοποθετήσετε το εν λόγω γλυπτό σε κάποιον άλλο χώρο της πόλεώς μας. Εκτιμώ ότι μια τέτοια ενέργειά σας θα αποφορτίσει το κλίμα.

Ο ευθύς και θαρραλέος χαρακτήρας σας αλλά και η μακρά και επιτυχής δημαρχιακή σας θητεία, δείχνουν ότι μπορείτε να τολμάτε. Υιοθέτηση, λοιπόν, της προτάσεώς μου, κατά την εκτίμησή μου, δεν θα σημαίνει υποχώρηση αλλά θα δείχνει άνδρα με χριστιανική ευαισθησία, ταπεινό φρόνημα και γενναιοψυχία».

Με πολλή εκτίμηση και αγάπη εν Κυρίω

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s