Τέλος στον πόνο και την αναπηρία με μερική αρθροπλαστική γόνατος

sakellariou-vasilis_2Θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής και ανακούφιση σε όσους πάσχουν από προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, που προηγουμένως ήταν καταδικασμένοι σε πόνο και αναπηρία, υπόσχεται η πλέον σύγχρονη μέθοδος της μερικής αποκατάστασης του γόνατος.

Γράφει ο ιατρός Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου MD, MSc, PhD

Ο λόγος για την μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford (Oxford Unicompartmental Knee Arthroplasty), μια τεχνική η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει συνεχώς έδαφος και εμφανίζει τα πλέον εντυπωσιακά αποτελέσματα διεθνώς.

Σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων με οστεοαρθρίτιδα συμβαίνει να έχει φθαρεί μόνο ένα από τα τρία διαμερίσματα στο γόνατο. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής μπορεί να επιλέξει μόνο μερική αντικατάσταση της άρθρωσής του.

Η διαφορά μεταξύ της μερικής αρθροπλαστικής του γόνατος και της ολικής έγκειται στο γεγονός ότι στη μερική αντικαθίσταται μόνο το πληγέν τμήμα του γόνατος. Αντίθετα, η ολική αρθροπλαστική συνεπάγεται την αντικατάσταση και των τριών τμημάτων του γόνατος. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόσθιος και ο οπίσθιος εγκάρσιος σύνδεσμος διατηρούνται στη μερική, αλλά αφαιρούνται κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος.

01_fig-2-digital-mobilΗ μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford συμβαδίζει με την πλέον σύγχρονη τάση στη χειρουργική αντικατάστασης αρθρώσεων, η οποία ευνοεί την αντικατάσταση μόνο του φθαρμένο τμήματος ενός γόνατος με τεχνητά υλικά, προκειμένου να διασώζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της φυσικής άρθρωσης.

 

Πλεονεκτήματα

Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford προσφέρει καλύτερη λειτουργία του γόνατος και λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική.

  • Πιο φυσιολογική κίνηση και λειτουργία του γόνατος.
  • Μόνο ένα τμήμα του γόνατος αντικαθίσταται, καθιστώντας τη μέθοδο αυτή προσβάσιμη κι από νεότερους ασθενείς.
  • Ελάχιστα επεμβατική – πραγματοποιείται μόνο μια μικρή τομή.
  • Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Περιορισμένη παραμονή στο νοσοκομείο (μία ή δύο νύχτες).
  • Ταχύτερη ανάρρωση και αποδέσμευση από τις πατερίτσες.

Επιπλέον, σύμφωνα με διεθνείς κλινικές μελέτες, σε 15 χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση, το 95% των εμφυτευμάτων εξακολουθεί να λειτουργεί εξαιρετικά. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος με τη μέθοδο Oxford είναι τόσο επιτυχημένη, ώστε από το 2013 η εταιρεία που κατασκευάζει το σχετικό εμφύτευμα, η Biomet Corporation, παρέχει εγγύηση εφ’ όρου ζωής!

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για μερική αποκατάσταση του γόνατος. Μόνο ο ορθοπεδικός χειρουργός μπορεί να πει αν κάποιος είναι υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης άρθρωσης και εάν ναι, ποιο εμφύτευμα είναι κατάλληλο για τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Ο κάθε ασθενής πρέπει να συζητά την κατάσταση και τις επιλογές θεραπείας του με τον χειρουργό του.

Η σωστή επιλογή ασθενών από τον θεράποντα ιατρό σε συνδυασμό με την εφαρμογή της κατάλληλης χειρουργικής τεχνικής και των σωστών υλικών μπορούν να διασφαλίσουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος.

Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία επιλογής χειρουργού με μεγάλη εμπειρία και υψηλή εξειδίκευση στις πλέον πρωτοποριακές ορθοπεδικές τεχνικές και ιδιαίτερα στη μερική αρθροπλαστική γόνατος, προκειμένου να διασφαλίζονται τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας και ο χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών για τον ασθενή.

gonato-monodiamerismatiki-arthroplastiki


 

* Ο Βασίλειος Ι. Σακελλαρίου είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής Athens Ortho Experts

 

Ομήρου 46, Νέα Σμύρνη, 17121

Τηλέφωνο Ιατρείου: 2130 299 117

Κινητό: 6944 838101

 

www.athensorthoexperts.gr

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s