ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ

tzamtzis
Του Σπύρου Τζαμτζή

 Η πάγια τακτική των Τούρκων αφεντάδων είναι εξάπλωση της… αυτοκρατορίας τους. Γι’ αυτό, όπου πατούν το πόδι τους και καταλαμβάνουν ξένα εδάφη, ριζώνουν εκεί. Άλλωστε, είναι νωπές οι μνήμες των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας, της Πόλης και του Πόντου, οι οποίοι εξανδραποδίσθηκαν. Οι Τούρκοι, όποτε τους δοθεί η ευκαιρία, οικειοποιούνται τα πάντα χωρίς κανέναν ενδοιασμό.

Έκανα αυτή τη σχοινοτενή αναφορά για τις συνομιλίες για το Κυπριακό με αφορμή τη μεγάλη κινητικότητα και τις συζητήσεις που γίνονται για την ονομασία των Σκοπίων.

Οι περιπτώσεις (Κυπριακό-Σκόπια) δεν είναι, ασφαλώς, ίδιες γιατί με τους βόρειους γείτονές μας δεν έχουμε εδαφικές διαφορές αλλά μόνο ονοματολογικές και… ιστορικές που αφορούν την παραχάραξη γεγονότων που έλαβαν χώρα πριν από αιώνες. Ξαφνικά, πριν από 60-70 χρόνια, κάποιοι ανακάλυψαν ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ως εκ τούτου, πρέπει το κράτος τους να ονομάζεται Μακεδονία, έστω με πρόθεμα Βόρεια, Νέα κλπ.

Δηλαδή αν γίνει δεκτή η επιθυμία τους, θα έχουμε τέσσερις Μακεδονίες. Τη Δυτική, την Κεντρική, την Ανατολική και θα προστεθεί και η Βόρεια. Για να είμαστε όλοι μια… ωραία ατμόσφαιρα. Και κάθονται οι διάφοροι πολιτικάντηδες στα τραπέζια και μαδούν τη μαργαρίτα για το πώς θα πούμε το όνομα. Θα το πούμε Βόρεια και γιατί Βόρεια, να το πούμε νότια γιατί νότια και ούτε καθεξής.

Και έτσι δημιουργήθηκε ο νέος Γόρδιος Δεσμός. Τον παλαιό τον έλυσε με το σπαθί του ο Μεγαλέξανδρος. Σήμερα, επειδή δεν υπάρχουν ακόμα και «μικροί» Αλέξανδροι, ζούμε αυτές τις καταστάσεις με συνομιλίες, διαβουλεύσεις, διαρροές και δεν συμμαζεύεται. Κι όλο αυτό το τουρλουμπούκι γίνεται γιατί από την ελληνική πλευρά δεν υπάρχει μια καθαρή και σθεναρή στάση.

Για να κλείσουμε το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων, να επισημάνουμε ότι η λύση δεν διαφαίνεται και τόσο εύκολη γιατί στην περιοχή αυτή υπάρχουν και γεωπολιτικές διαστάσεις, όπου εμπλέκονται και τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων. ΗΠΑ, Ε.Ε., χώρες του ΝΑΤΟ και η Κίνα θέλουν τη λύση για δικούς τους λόγους, χωρίς να ενδιαφέρονται αν θα χρησιμοποιηθεί το όνομα «Μακεδονία» ή όχι. Από την άλλη πλευρά η Ρωσία δεν θέλει λύση για να μην ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και χάσουν τα ερείσματά τους στα Βαλκάνια. Μύλος, δηλαδή. Για να επαληθευθεί η σοφή ελληνική παροιμία που λέει ότι «όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει». Και, δυστυχώς, στην περίπτωσή μας εμπλέκονται πολλά πετεινάρια!

 

One comment

  1. ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΙΜΑΣΤΕ(η ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ) ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΑΔΉΣΟΥΝ !,ΤΟ ΟΝΟΜΑ? ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ , ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΚΟΙ ΑΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΣΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ,ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΑΓΩΓΌ , ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ! ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΟΝΟΜΑ VARDARSKA

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s