ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΠΑΣ: «Ο Δήμος μας έχει πλεόνασμα, δεν χρωστάει, δεν αυξάνει τα τέλη»

stathis_koupas
ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΠΑΣ Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Ν. Σμύρνης

Ο οικονομικός απολογισμός του Δήμου – πέραν της υποχρέωσης κοινοποίησης του στα θεσμικά και ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας- αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου και εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Με βάση όλα αυτά, το σημερινό κείμενο μου δεν πρέπει και δεν μπορεί να περιέχει αναλυτικά αριθμητικά δεδομένα.

Εκ προοιμίου, επιτρέψτε μου να πω ότι για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, για την οικονομική κατάσταση ενός Δήμου όπως της Νέας Σμύρνης, απαιτείται εκτός από την προσεκτική ανάγνωση του Απολογισμού, παράλληλα με τον Προϋπολογισμό και η Μελέτη της Αναλυτικής Έκθεσης των Ορκωτών Λογιστών, επί των Οικονομικών Καταστάσεων (Ισολογισμός).

Επιτρέψτε μου επίσης να υπενθυμίσω – διευκρινίσω κάποιες έννοιες:

 • ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Είναι η εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου (δηλαδή Ταμείου & Περιουσίας) σε μία ορισμένη χρονική στιγμή (31η Δεκεμβρίου κάθε έτος)
 • ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Είναι η σύγκριση Εσόδων-Εξόδων για όλη τη χρονιά (που έγιναν στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους).
 • Οι αριθμοί Ισολογισμού-Απολογισμού δεν συμπίπτουν σχεδόν ποτέ διότι, στον μεν Ισολογισμό υπολογίζονται ποσά που γεννήθηκαν στο τρέχον έτος αλλά δεν έχουν εισπραχθεί, στον δε Απολογισμό συγκρίνονται Έσοδα-Έξοδα τα οποία πραγματικά έγιναν στο τρέχον έτος, τα οποία ενδεχομένως προέρχονται και από υποχρεώσεις προηγούμενων ετών…

Στη χρήση του 2017, στην οποία και αναφέρομαι:

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 31.681.109 ευρώ, ενώ τα συνολικά έξοδα ήταν 31.329.391 ευρώ. Υπήρξε δηλαδή Ταμειακό Πλεόνασμα 351.718 ευρώ.

Αν ληθφεί υπ’ όψη ότι τα Τακτικά Έσοδα ήταν 24.573.923 ευρώ (τα υπόλοιπα ήταν Έκτακτα και Λοιπά Έσοδα), τότε το Ταμειακό Πλεόνασμα του 2017 ήταν 1,43% δείκτης ικανοποιητικός, ο οποίος δείχνει ότι σκεφτόμαστε την επόμενη ημέρα και ως πολιτική ηγεσία «βλέπουμε» την προοπτική του Δήμου μας, ανεξαρτήτως ημών.

Για του λόγου το αληθές, αξίζει να δούμε το Χρηματικό Υπόλοιπο (το άθροισμα της διαφοράς εισπραχθέντων εσόδων μείον τα πληρωθέντα έξοδα) το οποίο ήταν 6.874.981 ευρώ στις 31/12/2013 και ανήλθε στα 11.614.134 ευρώ στις 31/12/2017, δηλαδή μέσα σε μία τετραετία αυξήθηκε κατά 68,93% (!)

Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Νέας Σμύρνης, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Δήμος μας:

 1. Έχει πλεόνασμα
 2. Δεν έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις
 3. Εξοφλεί εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις του χωρίς να απαιτείται δανεισμός
 4. Έχει ρευστότητα, που του επιτρέπει να υπερκαλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ανά πάσα στιγμή.

Και όλα αυτά τα θετικά οικονομικά, γίνονται:

 • Χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών από το 2009 μέχρι σήμερα, αντίθετα μειώνοντας τα και απαλλάσσοντας από αυτά ολοένα και ευρύτερες κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.
 • Χωρίς καμία περιστολή στις δραστηριότητες, στις πολιτικές και τα προγράμματα του Δήμου.
 • Αυξάνοντας και επεκτείνοντας την Κοινωνική Πολιτική, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό.
 • Διατηρώντας στο μέγιστο δυνατό, τη φροντίδα για το πράσινο, τις παιδικές χαρές και κυρίως το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη μας, ενισχύοντας και ανανεώνοντας τόσο τον εξοπλισμό της, όσο και το ανθρώπινο δυναμικό της.

Αισιοδοξούμε να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες δράσεις, εκσυγχρονίζοντας τη λειτουργία των υπηρεσιών, καθώς προσεγγίζουμε ολοένα και περισσότερο τον Ψηφιακό Δήμο.

Τέλος, δρομολογούμε τις διαδικασίες απόκτησης ιδιόκτητου Δημαρχείου, κάτι που αποτελεί «όνειρο» δεκαετιών για την πόλη μας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s