ΑΝΑΛΩΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – Τι είναι και πως την κάνουμε στη φορολογική μας δήλωση

aade_dilosis_2016_3

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ – Λογιστή
– Συνεργάτη της εφημερίδας «τα Επίκαιρα»

 

Όταν κάποια χρονιά, τύχει να κάνουμε μια αγορά αυτοκινήτου ή ακινήτου και το εισόδημα του έτους δεν μας επαρκούσε έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε στην φορολογική μας δήλωση, ανάλωση κεφαλαίου.

Τα τελευταία χρόνια όπου παρατηρείτε η συρρίκνωση των εισοδημάτων και η αύξηση των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, έχουμε το φαινόμενο όπου απασχολεί όλο και περισσότερους φορολογούμενους, τα τεκμήρια να είναι παραπανίσια από το πραγματικό μας εισόδημα. Σαν αποτέλεσμα έχει να «κινδυνεύουμε» να φορολογούμαστε με τα τεκμήρια, δηλαδή να φορολογούμαστε περισσότερο.  Σε αυτήν την περίπτωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν εισοδήματα τα οποία δηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και δεν αναλώθηκαν, δηλαδή δεν χρησιμοποιήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε την παραπάνω φορολόγηση.      Επομένως ο φορολογούμενος πρέπει να δει από τις δηλώσεις ή τα εκκαθαριστικά τι εισόδημα έχει δηλωθεί και τι εισόδημα έχει ξοδευτεί. Μπορεί να πάει όσες χρονιές πίσω θέλει. Βάση νομοθεσίας είναι για μια δεκαετία, αλλά βάση νομολογίας είναι μια εικοσαετία πίσω.

   Ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεσθεί όποιες χρονιές θέλει, αρκεί αυτές να είναι συνεχόμενες. Καλό είναι όμως, αν υπάρχει κεφάλαιο προς ανάλωση να χρησιμοποιούμε τις παλιότερες δηλώσεις. Αν κάνουμε ανάλωση κεφαλαίου τα τελευταία έτη μόνο, τότε «χάνονται» τα προηγούμενα έτη, τα οποία δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέλλον.

Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί και μετράνε θετικά είναι τα εξής: α) Τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις. β) Τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν υπαχθεί σε αυτοτελή φορολογία (π.χ. τόκοι). γ) Τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν απαλλαγεί από την φορολογία. δ) Τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. ε) Από την δωρεά ή την γονική παροχή που έγινε. στ) Από την εισαγωγή συναλλάγματος από τηνΤράπεζα της Ελλάδος ή από το εξωτερικό εφόσον τα πρόσωπα είχαν μείνει από ένα διάστημα και πάνω. ζ) οποιαδήποτε άλλο ποσό έχει αποδειγμένα εισπραχθεί πχ. Αποζημίωση από ασφαλιστική εταιρεία. Τέλος δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιχορηγήσεις από τους αναπτυξιακούς νόμους.

   Τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί και μετράνε αρνητικά είναι τα εξής: α) Αγορά ή ανέγερση ακινήτων (εξαιρείτε η πρώτη κατοικία έως 120 τμ). β) Αγορά Αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ανεμοπτέρων. γ) Αγορά κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας. δ) Αγορά ή σύσταση επιχειρήσεων. ε) Εξόφληση δανείων. στ) χορήγηση δανείων, δωρεών, γονικών παροχών και στ) από φέτος έχουμε την αγορά επιχειρήσεων ή χρεογράφων.   Αφαιρετικά γίνονται επίσης και τα τεκμήρια. Όμως επειδή είχαμε πολλές φορές αλλαγή στην νομοθεσία πρέπει να ανατρέχουμε στην εκάστου χρονιά για να δούμε τι ίσχυε με τα τεκμήρια.

   Κατά τον σχηματισμό κεφαλαίου προηγούμενων χρήσεων τυχόν αρνητικά υπόλοιπα συμψηφίζονται με τα θετικά. Το τελικό αλγεβρικό άθροισμα όμως δεν πρέπει να είναι αρνητικό και πρέπει να απομένει ολόκληρο ή τουλάχιστον κομμάτι από το κεφάλαιο που θα πρέπει να αναλώσουμε.  Σε περίπτωση που γίνει ανάλωση

κεφαλαίου, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα πινακάκι με την ανάλωση κεφαλαίου, και να επισυνάψουμε φωτοτυπίες των φορολογικών μας δηλώσεων. Αυτά τα διατηρούμε αρχείο, μιας και οι φορολογικές δηλώσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά, και σε ενδεχόμενο έλεγχο της δήλωσης μας από την Δ.Ο.Υ. τις επιδεικνύουμε μαζί με τα άλλα δικαιολογητικά της δήλωσης.

  Τέλος από ότι γίνεται κατανοητό η ανάλωση κεφαλαίου είναι ένα σημαντικό κομμάτι των φορολογικών δηλώσεων, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτό συνεπάγεται το ότι χρειάζεται να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ορθό θα ήταν να συμβουλευόμαστε από τους ειδικούς. Για την οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία, θα μπορούσατε να με βρείτε είτε στο e-mail, είτε στο τηλέφωνο της εφημερίδας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s