Το Σκοπιανό μέσα από τα μάτια ενός …νοτιομακεδόνα

Kostas Papadakos
Του Κώστα Παπαδάκου

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμα του, παρουσίασε τη συμφωνία που έκανε με τον Σκοπιανό ομόλογο του για τη λύση του ονοματολογικού ζητήματος, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα με τους κατοίκους της γειτονικής αυτής χώρας.

Αμέσως μετά –και ήταν αναμενόμενο- ξεκίνησε σε Ελλάδα και Σκόπια η προσπάθεια να πεισθεί η κοινή γνώμη για το «καλό» αυτής της συμφωνίας. Μία κοινή γνώμη η οποία και στις δύο χώρες αντιδρά έντονα σε όσα οι Τσίπρας-Ζάεφ συμφώνησαν. Στα Σκόπια δε, όπου η συμφωνία πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα, είναι σχεδόν σίγουρο (όπως έχει η κατάσταση σήμερα) ότι ο λαός εκεί θα ψηφίσει αρνητικά…

Υπό άλλες συνθήκες δεν θα με αφορούσε η άποψη των Σκοπιανών για το θέμα, ούτε το τι θα γίνει εκεί. Αλλά με βάση τα δεδομένα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων έχει στρέψει το βλέμμα της στο Σκοπιανό δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι οι ….Βορειομακεδόνες θα πουν ΟΧΙ στη συμφωνία αυτή.

Ας δούμε όμως τη δικιά μας μεριά. Και ας πάρουμε ένα προς ένα τα ερωτήματα που από προχθές προτάσσονται στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και συναδέλφους.

1/ Είναι θετική ή όχι για τη χώρα μας η λύση αυτού του πολύχρονου ζητήματος;

Όχι δεν είναι. Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ξαφνικά έπρεπε να λυθεί αυτό το θέμα. Η χώρα μας δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Το πρόβλημα το είχαν οι Σκοπιανοί. Η άποψη ότι τα 2/3 του πλανήτη τους έλεγαν «Μακεδόνες», με αφήνει παγερά αδιάφορο. Και για να μην αναλωνόμαστε σε περαιτέρω αναλύσεις, την απάντηση σε αυτό τη δίνουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί οι οποίοι θεωρούν ως μείζονος –και απαραίτητης- σημασίας το να τους αναγνωρίσει η Ελλάδα ως «μακεδόνες». Αυτό θέλουν και γι αυτό πανηγύριζε ο Ζάεφ στο διάγγελμα του…

2/ Θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων χωρίς τον όρο «Μακεδονία»;

Η γνώμη μου είναι πως όχι δεν γινόταν πια. Και για να είμαστε δίκαιοι ένα μεγάλο μέρος των Σκοπίων βρίσκεται στη γεωγραφική Μακεδονία. Άρα ο όρος «Μακεδονία» ήταν αναπόφεκτο να μην υπάρχει. Αλλά είναι διαφορετικό αυτό, από τη συμφωνία Τσίπρα-Ζαεφ για το όνομα. Πιστεύω όμως ότι επρεπε να επιμείνουμε σε κάτι άλλο. Το Βόρεια-Νότια παραπέμπει σε ίδια χώρα (πχ Βόρεια – Νότια Κορέα, Βόρεια – Νότια Ιρλανδία κλπ). Η Ελλάδα θα έπρεπε να επιμείνει και μάλιστα σκληρά σε ονομασία που να προσδιορίζει τη διαφορά των Σκοπίων με την Ελληνική Μακεδονία, όπως πχ Σλαβομακεδονία ή κάτι παρόμοιο. Αυτό ισχύει και για την εθνότητα, που μας οδηγεί στην επόμενη συχνά ακουσμένη ερώτηση και πιο ουσιαστική.

3/ «Μακεδονική» εθνότητα και «Μακεδονική» γλώσσα;

Το σημείο αυτό είναι και το πιο σοβαρό. Και είναι αυτό που είχαν επισημάνει όλοι όσοι ασχολήθηκαν σοβαρά με το Σκοπιανό ζήτημα. Εδώ αγγίζουμε –και είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός με την έκφραση- τα όρια εθνικής μειοδοσίας. Και τα δύο έπρεπε να μη γίνουν αποδεκτά, γιατί απλά παραδίδουν ουσιαστικά το όνομα στους Σκοπιανούς. Και βέβαια η αποδοχή τους καταργεί το περίφημο «έναντι όλων» (erga omnes) αφού η ονομασία Βόρεια Μακεδονία δεν έχει χρήση έναντι όλων…
Η Ελλάδα όφειλε να επιμείνει σε γλώσσα και εθνότητα με εθνικό προσδιορισμό πχ «Σλαβομακεδονική» ή έστω «Νεομακεδονική» άντε και ως υπέρτατη υποχώρηση «Βορειομακεδονική». Μία λέξη ξεκάθαρη για όλους. Η τωρινή συμφωνία είναι απαράδεκτη γιατί επί της ουσίας αναγνωρίζει «μακεδονική εθνότητα» χωρίς να την ξεχωρίζει από τους μακεδόνες της Ελλάδας. Έτσι λοιπόν ο εν Ελλάδι Μακεδόνας (νότιος πια Μακεδόνας) μαθαίνει σήμερα ότι ανήκει σε άλλη εθνότητα και δεν είναι εθνικά Έλληνας, αλλά εθνικά Μακεδόνας / πολίτης της Ελλάδας, αφού η Βόρεια Μακεδονία έχει εθνικά Μακεδόνες / πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και όχι Σλαβομακεδόνες ή έστω Βορειομακεδόνες ή κάτι παρόμοιο….

Η υποχώρηση της Ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, γεννά (και δεν σταματά) τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών, αφού πλέον η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι υπάρχει μακεδονική εθνότητα, κάτι που είναι ανύπαρκτο και υβριδικό δημιούργημα. Όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει πχ «πελοποννησιακή» ή «θεσσαλική» εθνότητα, αφού είναι γεωγραφικές περιοχές. Όπως και η Μακεδονία. (Το ίδιο συμβαίνει και με τη «μακεδονική» γλώσσα).

Εδώ λοιπόν έχουμε μία άνευ όρων παράδοση της έννοιας «Μακεδόνας» και «Μακεδονικός» στους Σκοπιανούς, κάτι που είναι άγνωστο πως θα εξελιχθεί στο μέλλον αν αλλάξουν οι διεθνείς ή οι ενδοσκοπιανές συγκυρίες. Βάζουμε επί της ουσίας πωλητήριο σε κάτι δικό μας ή έστω και δικό μας, παραχωρόντας το 100% στους Σκοπιανούς…

4/ Μα αφού η συμφωνία είναι υπέρ των Σκοπιανών, γιατί δεν την θέλουν; Μήπως είναι υπέρ μας και κακώς φωνάζουν τα εν Ελλάδι «εθνίκια»;

Ακούστηκε πολύ αυτή η άποψη (από κυβερνητικά χείλη). Και η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι Σκοπιανοί, ο λαός εννοώ, έχουν μεγαλώσει με ένα μύθο. Ότι είναι Μακεδόνες και απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όλα αυτά καλούνται τώρα να τα απεμπολήσουν, μιάς και η «υποχώρηση» της κυβέρνησης τους είναι να παραδεχτούν δημόσια πως δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία. ***Πρόσκαιρη υποχώρηση κατά τη γνώμη μου, γιατί στα Σκόπια πάντα σκέφτονται την «ένωση της διαιρεμένης Μακεδονίας» και άρα αφού θα την πετύχουν θα έχουν πάλι σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο (εν καιρώ και στο δικό τους μυαλό)…

Ο λαός όμως, έχει διδαχθεί στα σχολεία τον «Μακεδονισμό», έχει διαβάσει ότι ακόμα και η Κλεοπάτρα ήταν δικιά τους πρόγονος, πιστεύει ότι έχει σχεδόν νικήσει τους Έλληνες σε αυτό το θέμα αφού τα 2/3 του πλανήτη τους λένε Μακεδόνες. Αυτός ο λαός λοιπόν θεωρεί ότι η συμφωνία με τους Έλληνες είναι μειοδοσία για τα Σκόπια. Και γι αυτό ο Πρόεδρος της χώρας, αρνήθηκε να δει τον Ζάεφ και γι αυτό το δημοψήφισμα δείχνει ότι θα είναι πολύ μεγάλο υπέρ του ΟΧΙ.

Εν κατακλείδι….

Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ θα περάσει στην ιστορία ως μη γενόμενη. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι πολύ δύσκολα θα περάσει από τη γειτονική χώρα. Ούτε από την Ελλάδα θα πέρναγε αν ο πρωθυπουργός είχε την δημοκρατική ευαισθησία να ρωτήσει τον λαό του, όπως έπραξε το καλοκαίρι του 2015.

Το βέβαιο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος για τη σημερινή κυβέρνηση, ειδικά για τους ΑΝΕΛ. Προφανώς μέχρι τις εκλογές του 2019, θα χυθούν ποταμοί μελανιού και ατελείωτες τηλεοπτικές ώρες για να πείσουν τον λαό για το αντίθετο. Το ίδιο όμως συνέβει και με το δημοψήφισμα για το «ΝΑΙ-ΟΧΙ» χωρίς αποτέλεσμα. Ειδικά αν -όπως πολλοί αναλυτές τονίζουν- η επικύρωση της συμφωνίας αργήσει στα Σκόπια, θα πάμε σε εκλογές στην Ελλάδα με αυτό ως κύριο θέμα. Και τότε πολύ φοβάμαι ότι τα αποτελέσματα θα εκπλήξουν πολλούς από εμάς…

  • Ο Κώστας Παπαδάκος είναι εκδότης της εφημερίδας «τα Επίκαιρα» και έχει γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη της Νότιας Μακεδονίας….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s