ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΕΧΟΥΝ

benetsanos
Του Γιώργου Βενετσάνου

Δεν γνωρίζω αν η συμφωνία που έγινε είναι άριστη, μεσαία ή κακή, αυτό αφήνω να το κρίνει η ιστορία (όπως έκρινε και άλλες συνθήκες που στην εποχή τους θεωρήθηκαν «προδοτικές» και τελικά αποδείχτηκε ότι κατοχύρωναν τα δίκαια της πατρίδος μας). Βέβαια η αντιπολίτευση και των δυο κρατών λέει προς τις αντίστοιχες κυβερνήσεις, ότι ξεπούλησαν τα πάντα. Τώρα πως στην ευχή γίνεται και οι δυο πλευρές να έχουν ξεπουλήσει τα πάντα, ρωτήστε αυτούς που τα λένε.

Ελπίζω να προχωρήσει αυτή η εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη συμφωνία και για τους Έλληνες και για τους Σκοπιανούς, γιατί κακά τα ψέματα και εμείς έχουμε ευαισθησίες και ορθά και αυτούς τούς μεγάλωσαν ως γνήσιους απογόνους των αρχαίων Μακεδόνων και επιτέλους να ξεχωρίσει η «ήρα από το στάρι»:
Σλάβοι και άλλοι που κατοικούν σε ένα μεγάλο κομμάτι του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας και μιλούν μια γλώσσα σλαβικής καταγωγής, ουδεμία σχέση έχοντας με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την γλώσσα του αυτοί.
Έλληνες απόγονοι του αρχαίου πολιτισμού μας εμείς και κάτοικοι εξ αρχαιοτάτων χρόνων του ιστορικού γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας που γέννησε ανέθρεψε και δόξασε δεκάδες μεγάλους του πνεύματος και όχι μόνο, όπως ο μέγας της διανόησης Αριστοτέλης (από τα Στάγιρα της Χαλκιδικής, προσωπικός δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου), ο φιλόσοφος Δημόκριτος, ο σοφιστής Πρωταγόρας, ο ζωγράφος Πολύγνωτος, ο ποιητής Ηγήμων, ο μαθηματικός Λεωδάμας, ο αρχιτέκτονας Δεινοκράτης, ο λεξικογράφος Αμερίας, ο ιστορικός Καλλισθένης, ο επιγραμματοποιός Νικαίνετος, στρατιωτικός συγγραφεύς Πολύαινος, ο κωμωδιογράφος Ποσείδιππος, ο Μέγας Αλέξανδρος και άλλοι Έλληνες.

Η συμφωνία των Πρεσπών κινείται προς αυτή την κατεύθυνση με αμοιβαίες υποχωρήσεις εκατέρωθεν, αλλιώς δεν θα ήταν συμφωνία. Το θέμα είναι αν θα οριστικοποιηθεί ή θα παραμείνει αυτή η εκκρεμότητα αφήνοντας χώρο σε δυνάμεις εχθρικά διακείμενες προς την πατρίδα μας «να κάνουν παιχνίδι» με το διπλανό μας κρατίδιο.

Όσο για τα καλά λόγια των ξένων με αφήνουν προσωπικά αδιάφορο, αυτοί κοιτάνε την δουλειά τους και τα συμφέροντα τους και εμείς το ίδιο, αν σε κάποια στιγμή αυτά συμπλέουν καλύτερα για όλους.

Και να θυμόμαστε ότι οποιαδήποτε συνθήκη πρέπει να γίνει και κτήμα των λαών, αλλιώς είναι αποτυχία στην πράξη. Όσο για εμάς που κατοικούμε στην χερσόνησο του Αίμου – Βαλκάνια. Ας μάθουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας και χωρίς να θέλουμε να φάμε ο ένας τον άλλο και ας κάνουμε πράξη το πολιτικό όραμα του Ρήγα Φεραίου που συνίστατο στη δημιουργία μιας πολυεθνικής βαλκανικής επικράτειας που θα ήταν απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της οθωμανικής πολιτικής  (ο σημερινός σουλτάνος Ερντογάν προσπαθεί  με δόλιους τρόπους να την επαναφέρει στα Βαλκάνια), και για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου προσπάθησε να εξεγείρει όλους τους υπόδουλους στους Οθωμανούς λαούς της Βαλκανικής εναντίον του κοινού τυράννου. Τώρα δεν υπάρχει τύραννος πάνω από τα κεφάλια μας, υπάρχουν όμως συμφέροντα και αν όλοι οι Βαλκάνιοι ενωθούν μεταξύ τους, ΜΟΝΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΕΧΟΥΝ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s