Μέχρι Κασομούλη το Τραμ από 19 Οκτωβρίου λόγω κινδύνου κατάρρευσης οδοστρώματος

kasomouli

Από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου και για άγνωστο χρονικό διάστημα θα κλείσει το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ για άγνωστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν κατεπείγουσες εργασίες συντήρησης της κοίτης του Ιλισού, μετά από αυτοψία της ΕΥΔΑΠ που έδειξε πως έχει διαμορφωθεί μία επικίνδυνη κατάσταση.

Όπως αναφέρει το Athenstransport.com, από την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα κλείσει το τμήμα Σύνταγμα – Κασομούλη του Τραμ και οι ενδιάμεσες στάσεις Φιξ, Λεωφ. Βουλιαγμένης, Ζάππειο. Για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες, τα δρομολόγια του Τραμ θα πραγματοποιούνται στις εξής τρεις γραμμές:
ΓΡΑΜΜΗ 3: ΣΕΦ –ΑΣΚΛ. ΒΟΥΛΑΣ –ΣΕΦ
ΓΡΑΜΜΗ 4: ΣΕΦ –ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ –ΣΕΦ
ΓΡΑΜΜΗ 5: ΑΣΚΛΠ. ΒΟΥΛΑΣ – ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ –ΑΣΚΛ. ΒΟΥΛΑΣ
Οι επιβάτες θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στο τμήμα Κασομούλη – Σύνταγμα από τους συρμούς της γραμμής 2 του Μετρό (ανταπόκριση στο σταθμό Ν. Κόσμος) καθώς και με τις υπάρχουσες λεωφορειακές γραμμές.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, παρουσίασαν στοιχεία από την έκθεση αυτοψίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κοίτες του υπόγειου πλέον Ιλισού.
«Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της κατάστασης αλλά και της αποφασιστικότητας με την οποία έδρασαν αυτή τη φορά το υπουργείο και η περιφέρεια είναι πως το πόρισμα κατατέθηκε στο υπουργείο από την ΕΥΔΑΠ μόλις την περασμένη Παρασκευή και σε λιγότερο από μία εβδομάδα ανακοινώθηκε το κλείσιμο της γραμμής για προληπτικούς και μόνο λόγους» όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός.
Το πρόβλημα σταθερότητας της κοίτης φαίνεται να ήταν γνωστό ήδη από το 2002 όταν ξεκίνησε να κατασκευάζεται το Τραμ. Ωστόσο παραβλέφθηκε προκειμένου να γίνει το ολυμπιακό έργο και στη συνέχεια κανείς δεν ανέλαβε δράση ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες μέχρι και σήμερα.

Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπρεπε να ολοκληρωθεί το έργο του Τραμ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες έπρεπε να γίνει έλεγχος γιατί το Τραμ περνάει πάνω από τον κλειστό ποταμό, τον κλειστό αγωγό του Ιλισού.
Βρήκαμε σε αποθήκη του αμαξοστασίου μέσα σε κούτες, αναφορές, βρήκαμε τις μελέτες του Μετρό και του Τραμ και στις τεχνικές εκθέσεις προς την Αττικό Μετρό. O συνάδελφος που έκανε τη μελέτη το ’98 έκανε αναφορά για ενδείξεις ανεπαρκούς ή πλημμελούς θεμελίωσης του τοίχου αντιστήριξης στην κοίτη του Ιλισού, από την Καλλιρρόη μέχρι τη Συγγρού και αρκετές φθορές υλικών και δυσλειτουργίες και διάφορα άλλα που θα δείτε στη συνέχεια. Αυτό έγινε το ’98 και θάφτηκε στη συνέχεια στην αποθήκη γιατί δεν υπήρχε ένα σύστημα επιτήρησης μέχρι σήμερα, για να υπάρχει μια συνέχεια στο κράτος.
Το ίδιο συνέβη σε τεχνική έκθεση της SST εταιρείας το 2002 γιατί το έργο του Τραμ το έκανε η ΤΡΑΜ Α.Ε.. Διενεργήθηκε αυτοψία στην υπόγεια κοίτη του Ιλισού, από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης ως την οδό Φρατζή, καταγράφοντας τη διάβρωση, το σκυρόδεμα στα τοιχία αντιστήριξης, στον οπλισμό, σε όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του έργου. Και στις τεχνικές εκθέσεις του εργαστηρίου αντισεισμικής τεχνολογίας του Μετσοβίου, στις 4 και στις 22 Ιανουαρίου του 2002, κατά τη διάρκεια κατασκευής του τραμ, μετά από εντολή της Κοινοπραξίας κατασκευής, ελέγχθηκε μόνο η πλάκα επικάλυψης του τραμ, του Ιλισού και όχι τα τοιχία αντιστήριξης. Δηλαδή ελέγξαμε την πλάκα, αλλά όχι πού στηρίζεται η πλάκα. Ενα μέρος είναι στα πρανή που έκανε ο Μεταξάς.
Καταλαβαίνουμε τις ανάγκες της ταχείας ολοκλήρωσης του έργου ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, είναι γιατί μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έγινε κάποια ενέργεια προκειμένου αυτό το έργο να συντελεστεί όπως έπρεπε να συντελεστεί. Ή τουλάχιστον, να είναι γνωστό και να μην υπάρχει μια αλληλογραφία ενός υπηρεσιακού στελέχους από την Περιφέρεια ή από τη ΣΤΑΣΥ ή από το Υπουργείο που να πετάει το ένα στέλεχος του ενός φορέα στο άλλο την ευθύνη σαν μπαλάκι και όταν θα είχαμε κάποιο τραγικό γεγονός, να έψαχναν οι δικαστικές και οι προανακριτικές Αρχές ποιος θα είχε την ευθύνη. Αυτό δηλαδή που ζούμε σε πολλές καταστροφές, τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες. Μόλις έγινε το συμβάν με το χώρο στάθμευσης του Δήμου Καλλιθέας, η Περιφερειάρχης επικοινώνησε μαζί μου, πήγε κλιμάκιο και του Υπουργείου και της Περιφέρειας, κατέγραψε το τι είχε γίνει τοπικά και στη συνέχεια, η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, πήρε εντολή προκειμένου να μπει ειδικός Σπηλαιολόγος Μηχανικός και να καταγράψει το τι γίνεται μέσα για να έχουμε μια πρώτη εικόνα της κατάστασης που είναι ο Ιλισός».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s