ΑΡΘΡΟ: Δήμαρχοι έρμαια πιέσεων και εκβιασμών

logo_lekkasΜε την έναρξη της νέας χρονιάς στην ουσία εισήλθαμε  στην τελική ευθεία για τις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.
Με την απλή αναλογική οι δημοτικές εκλογές  αποκτούν άλλο χαρακτήρα  και στην ουσία θα διενεργηθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς έντονου προβληματισμού και υψηλής αβεβαιότητας.
Οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως η έντονη επιθυμία των στελεχών του  να μεταμορφώσουν όλους τους θεσμούς στην λογική του χάους και της μπαχαλοποίησης ώστε να έχουν ρόλο και λόγο όταν θα βρεθούν με τα γνώριμα ποσοστά του περιθωρίου βάζει σε μεγάλες περιπέτειες την τοπική αυτοδιοίκηση.
Η εκλογή Δημάρχου δεν θα μετουσιώνεται σε μπόνους εδρών κατά την δεύτερη Κυριακή και ούτε στον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου, με το ευτράπελο εάν το Δήμαρχος προέλθει από την παράταξη που ήρθε δεύτερη στο πρώτο γύρο να έχει λιγότερους εκλεγμένους συμβούλους από την παράταξη που ήρθε πρώτη.
Εξυπακούεται ότι η δικαιολογητική βάση του νόμου περί συνεργασιών θα μετατραπεί σε ένα αλισβερίσι παρασκηνιακών πιέσεων για διανομή θέσεων και κυρίως απροκάλυπτων εκβιασμών.
Πλέον οι δήμοι θα έχουν Δημάρχους χωρίς πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, εκτός και εάν ο Δήμαρχος έχει εκλεγεί με συντριπτικά ποσοστά από την πρώτη Κυριακή.
Εάν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα οι πολιτικά συμπαγείς συνδυασμοί αντιμετώπιζαν προβλήματα λόγω των προσωπικών φιλοδοξιών αρκετών συμβούλων ας φανταστούμε τι θα συμβεί στο μέλλον με Δημάρχους έρμαια συνεργασιών.

Το απόλυτο χάος

Εάν κάνουμε μια προσομοίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων των προηγούμενων δημοτικών εκλογών με βάση τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την απλή αναλογική τότε εύκολα γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος.
Πριν όμως, να θυμίσουμε ότι με βάση τον νέο εκλογικό νόμο το εκλογικό μέτρο προκύπτει από την διαίρεση των εγκύρων με τις έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το πηλίκο της διαίρεσης αυξημένο κατά μια μονάδα παραλειπόμενου του κλάσματος είναι το εκλογικό μέτρο.
Οι έδρες της κάθε παράταξης προκύπτουν από την διαίρεση των εγκύρων τους με το εκλογικό μέτρο και ο κάθε συνδυασμός καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Δήμος Νέας Σμύρνης

To 2014 η παράταξη Τζουλάκη εξέλεξε 25 συμβούλους επί συνόλου 41, παίρνοντας στο δεύτερο γύρο ως μπόνους εκλογής Δημάρχου επιπλέον 18 έδρες από τις 7 που είχε κατακτήσει στο πρώτο γύρο.

pinakas_ekloges

Με την απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ το εκλογικό μέτρο θα ήταν στους 702 ψήφους και με βάση τους 10.074 ψήφους της παράταξης οι σύμβουλοι θα έφθανα τους 14, δηλαδή 11 λιγότεροι πράγμα που θα σήμαινε ότι το ποσοστό στο δημοτικό συμβούλιο θα έφθανε το 34,2%.
Η Παράταξη Κουτελάκη  εξέλεξε 8 συμβούλους επί συνόλου 41, παίρνοντας στο δεύτερο γύρο  επιπλέον 2 έδρες από τις 6 που είχε κατακτήσει στο πρώτο γύρο.
Με την απλή αναλογική, το εκλογικό μέτρο στους 702 ψήφους, και με τους 8.947 ψήφους της παράταξης οι σύμβουλοι θα έφθαναν τους 12, δηλαδή 4 περισσότεροι πράγμα που θα σήμαινε ότι το ποσοστό στο δημοτικό συμβούλιο θα έφθανε το 29,3%.
Τώρα εάν σκεφθούμε ότι στις εκλογές του Μαΐου 2019 οι παρατάξεις που θα λάβουν μέρος θα είναι αριθμητικές ίδιες με  του 2014 και με δεδομένο ότι η απλή αναλογική θα συρρικνώσει τις έδρες της παράταξης που θα εκλέξει τον  Δήμαρχο  τότε εύκολα γίνεται κατανοητό το πλαίσιο χάους που θα περιβάλει τον νέο Δήμαρχο Νέας Σμύρνη.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s