ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΠΑΣ: «Συνεχίζουμε μαζί με τον Σταύρο Τζουλάκη»

koupas1

Ο Στάθης Κούπας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Νέας Σμύρνης, πρώην υποψήφιος Δήμαρχος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, ένα πρόσωπο με ιδιαίτερη βαρύτητα και άποψη στα κοινά της πόλης, απάντησε σε ερωτήσεις που του έθεσαν τα Επίκαιρα σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ο κ. Κούπας μίλησε για τη συνεργασία του με τον Δήμαρχο κ. Τζουλάκη, την οικονομική εικόνα του Δήμου και φυσικά για τα δρώμενα στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας της Νέας Σμύρνης.

 

Στις προηγούμενες εκλογές το 2014, αποφασίσατε να συμπορευθείτε με τον Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη. Πώς κρίνετε την μέχρι σήμερα συνεργασία;

«Να υπενθυμίσω κ. Παπαδάκο τα εξής: Στις προηγούμενες Δημοτικές εκλογές του 2014 η Δημοτική Ομάδα της Δημοτικής μας Παράταξης Νέα Σμύρνη- Νέα Σελίδα, ομόφωνα αποφασίσαμε να συμπράξουμε πολιτικά και να συμπορευθούμε εκλογικά με τον Δήμαρχο κ. Σταύρο Τζουλάκη μέσα από ένα σχήμα μιας Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών με υποψήφιο Δήμαρχο τον Σταύρο Τζουλάκη.

Ήταν ένα εγχείρημα που είχε την “διακριτική” αποδοχή της Νέας Δημοκρατίας, όπως και άλλων κομμάτων, που αγκαλιάστηκε από τους Δημότες της Νέας Σμύρνης και μας ανέδειξε στην Δημοτική Αρχή . Στα χρόνια που ακολούθησαν , πήραμε πρωτοβουλίες μέσα από θέσεις ευθύνης του Δήμου, προωθήσαμε δράσεις και δώσαμε το δικό μας στίγμα στη Διακυβέρνηση του Δήμου  θετικό και ξεκάθαρο  όπως κατά γενική ομολογία διαχέεται στη κοινωνία της πόλης μας. Η συνεργασία μας με τον Δήμαρχο ήταν ειλικρινής, ξεκάθαρη, έντιμη, σε πνεύμα αμοιβαιότητας και σεβασμού.

Σας λέω λοιπόν σήμερα ότι η εκλογική μας συμπόρευση και η πολιτική σύμπραξη θα συνεχιστεί και στις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019 θα διευρυνθεί και με νεώτερα στελέχη Κεντροδεξιάς προέλευσης και είμαστε βέβαιοι οτι το σχήμα αυτό θα είναι νικηφόρο στις εκλογές προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών. Καλούμε λοιπόν τους Κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς πολίτες της Νέας Σμύρνης και όλους τους Δημότες να μας εμπιστευθούν και πάλι».

 

Ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ποιά είναι η Οικονομική εικόνα του Δήμου;

«Η οικονομική εικόνα του ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, όπως αυτή αποτυπώνεται στον τελευταίο ισολογισμό – της χρήσης του 2017 που έχει ελεγχθεί από τους ορκωτούς λογιστές – αλλά και τους απολογισμούς, θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητική. Για του λόγου το αληθές αξίζει να δούμε το χρηματικό υπόλοιπο (που είναι το άθροισμα των κατ’ έτος διαφορών “εισπραχθέντα έσοδα μείον πληρωθέντα έξοδα”) και το οποίο στη τετραετία 2014-2017 αυξήθηκε κατά 68,93%. Συγκεκριμένα : από € 6.874.981 την 1/1/2014 ανήλθε σε € 11.614.134 στις 31/12/2017. Κι έχει σημασία εδώ να πούμε ότι η κριτική που δεχόμαστε από την Αντιπολίτευση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο εστιάζεται στο γεγονός οτι έχουμε πλεονάσματα κάθε χρόνο. Λες και ο ΔΗΜΟΣ θα έπρεπε να λειτουργεί στο όριο… Τέλος πάντων ….Σημασία έχει ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης έχει πλεόνασμα. Δεν έχει βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις. Εξοφλεί εμπρόθεσμα όλες τις υποχρεώσεις του χωρίς να απαιτείται δανεισμός. Έχει ρευστότητα που του επιτρέπει να υπερκαλύπτει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ανά πάσα στιγμή.

Κι όλα αυτά χωρίς καμία αύξηση των δημοτικών τελών μετά το 2009. Μειώνοντας και απαλλάσσοντας ολοένα και ευρύτερες κοινωνικά ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Χωρίς καμία περιστολή στις δραστηριότητες, στις πολιτικές και τα προγράμματα του ΔΗΜΟΥ, αντίθετα αυξάνοντας και επεκτείνοντάς τα στην κοινωνική πολιτική, την παιδεία τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, διατηρώντας συγχρόνως στο μέγιστο δυνατό, τη φροντίδα για το πράσινο, τις παιδικές χαρές και κυρίως το επίπεδο της καθαριότητας στη πόλη μας, ενισχύοντας και ανανεώνοντας τόσο τον εξοπλισμό της όσο και το ανθρώπινο δυναμικό της».

 

Ποιά είναι τα κύρια στοιχεία που θα καθορίσουν την οικονομική πολιτική του Δήμου Νέας Σμύρνης, εφ’ όσον είστε και πάλι δημοτική αρχή;

«Στα χρόνια που προηγήθηκαν, δώσαμε έμφαση στην ισορροπία εσόδων – εξόδων προσπαθώντας να υπάρξει Χρηματικό Υπόλοιπο, ικανό για να να χρηματοδοτήσει – χωρίς επιπλέον βοήθεια – και μεγαλύτερες παρεμβάσεις του Δήμου. Μια από αυτές είναι και Ανάπλαση της περιοχής των Λουτρών που ξεκινάει άμεσα .

Στα χρόνια που έρχονται  εφόσον είμαστε πάλι στη Δημοτική Αρχή και εφόσον εξακολουθεί ο ομιλών να είναι Αντιδήμαρχος Οικονομικών- το βάρος θα δοθεί στον “εκσυγχρονισμό” και την περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου . Ιδιαίτερα των Οικονομικών υπηρεσιών.

Έχουμε κάνει μια προσπάθεια αποτύπωσης των Διαδικασιών Εσωτερικής λειτουργίας, η οποία  τώρα που μιλάμε –  κατέληξε σε μια πιλοτική εφαρμογή εσωτερικού ελέγχου. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης επελέγη, μεταξύ πολύ λίγων, από την Γενική Γραμματεία καταπολέμησης της Διαφθοράς και Ενίσχυσης της Διαφάνειας να συμμετέχει στο πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο σημειωτέον εξελίσσεται υπό την αιγίδα και τη στενή παρακολούθηση των αντιστοίχων υπηρεσιών της Ε.Ε.

Όλα αυτά θα μας βοηθήσουν και αποτελεσματικότεροι να είμαστε στα έσοδα και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και άμεσος έλεγχος στα έξοδα. Δηλαδή, με απλά λόγια κ. Παπαδάκο, η διαρκής προσπάθεια μας είναι η εμπέδωση μιας σειράς θεσμικών παρεμβάσεων στις υπηρεσίες του Δήμου που θα τον καταστήσουν ικανότερο να λειτουργεί “Φθηνότερα, Αποδοτικότερα, Αποτελεσματικότερα” και με πλήρη διαφάνεια».

 

Προέρχεστε από την Νέα Δημοκρατία και μάλιστα είστε ο τελευταίος υποψήφιος που είχατε χρίσμα από το κόμμα αυτό. Η Ν.Δ στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημάρχου κ. Τζουλάκη;

«Πράγματι, η πολιτική αναφορά μου είναι η Κεντροδεξιά Φιλελεύθερη Δημοκρατική Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Σε όλη τη διαδρομή μου στα Δημοτικά δρώμενα της πόλης μας , από την εκλογή μου ως Δημοτικού Συμβούλου για 1η φορά το 1994 μέχρι σήμερα , η πολιτική φιλοσοφία μου συνέπιπτε σε σημαντικό ποσοστό με τις πολιτικές επιλογές της Νέας Δημοκρατίας , ανεξαρτήτως του εάν, ως Αυτοδιοικητικός σε πολλές περιπτώσεις υπήρξα υπέρ της λογικής συναινετικών προσπαθειών και συνεργασιών.

Στο σημείο αυτό, συγχωρείστε μου κ. Παπαδάκο κι εσείς αλλά και οι αναγνώστες σας, μια αυτοαναφορά χωρίς να θεωρηθεί αμετροέπεια. Σεμνύνομαι να πιστεύω οτι όλα αυτά τα χρόνια της ενασχόλησης στα Δημοτικά δρώμενα της Νέας Σμύρνης, η πορεία μου, η πολιτική και ανθρώπινη δραστηριότητα και συμπεριφορά μου πρόσθεσε αξία στη Μεγάλη Κεντροδεξιά Φιλελεύθερη Δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την οποία εξέφραζα, εκφράζω και σήμερα κατά τρόπο ευθύ, συνετό, έντιμο, πολιτικά συνεπή άρα και αυθεντικό, στη πόλη μας την Νέα Σμύρνη.

Και αφού με ρωτήσατε, οφείλω να σας πω οτι πράγματι υπήρξα υποψήφιος Δήμαρχος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας το 2006 και στήριξη το 2010. Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Είναι άλλη η λογική σήμερα και έπρεπε να είναι κατά τη γνώμη μου, διότι ο σφιχτός κομματικός εναγκαλισμός της Αυτοδιοίκησης δεν οδήγησε πάντα στις βέλτιστες λύσεις των προβλημάτων των Δήμων.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ , Κυριάκος Μητσοτάκης, που από νεαρός βουλευτής ήταν αυτής της λογικής ξεκαθάρισε με δηλώσεις του με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο – και από το βήμα του πρόσφατου Συνεδρίου της Ν.Δ ότι επίσημη στήριξη ή χρίσμα η Νέα Δημοκρατία θα δώσει στις περιφέρειες και στους 3 μεγάλους Δήμους (Αθηνών, Θεσ/νίκης, Πειραιά). Σε όλους τους άλλους ΔΗΜΟΥΣ, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Νέας Σμύρνης, τα τοπικά στελέχη και τα μέλη της Ν.Δ, μπορούν να επιλέξουν το καλύτερο κατά τη γνώμη τους.

Το ίδιο επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην πόλη μας και την συνάντησή μας   του Δημάρχου, εμού και πολλών άλλων  όπου τόνισε την ανάγκη της ελεύθερης επιλογής των στελεχών μας στις Δημοτικές εκλογές, με όποια παράταξη επιθυμούν. 

Αυτά για να τελειώνουμε με την παραφιλολογία που αναπτύσσεται από κάποιους, όψιμους, “δήθεν” κήρυκες της Κομματικής Ορθοδοξίας, σημαίνουν ότι: Στη Νέα Σμύρνη η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει κανένα δημοτικό συνδυασμό, αλλά προτρέπει τα στελέχη της να συμμετάσχουν ή να επιλέξουν ως ψηφοφόροι ελεύθερα τον όποιο συνδυασμό θεωρούν καλύτερο.

Εμείς λοιπόν, ως στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καλούμε τους πολίτες να στηρίξουν τη δικιά μας παράταξη “Νέα Σμύρνη-Πόλη Πρότυπο” με Δήμαρχο το Δημάρχου Σταύρου Τζουλάκη, όπως έπραξαν και το 2014».

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ

 

  • H συνέντευξη του κ. Κούπα δημοσιεύεται και στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «τα Επίκαιρα» του Σαββάτου 9/2/2019

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s