Εκδήλωση αποκάλυψης μαρμάρινης πλάκας προς τιμήν του ιδρυτή της Ευαγγελικής Σχολής

Την Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 17:45 ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Προτύπου & Πειραματικού Λυκείου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση για την αποκάλυψη μαρμάρινης πλάκας προς τιμήν του ιδρυτή της Σχολής Παντολέοντα Σεβαστόπουλου με επιγραφή αντίστοιχη με εκείνην που υπήρχε στην Ιστορική Σχολή στη Σμύρνη. Θα ακολουθήσει η κοπή της πίτας του Συνδέσμου Αποφοίτων για το 2019 στην αίθουσα τελετών της Σχολής.

Η επιγραφή «Παντολέον Σεβαστόπουλε, χαίρε» τιμούσε τον ιδρυτή της Σχολής και χορηγό του πρώτου κτηρίου της Παντολέοντα Σεβαστόπουλο, καταγόμενο από τη Χίο. Ο αποδημήσας σεβαστός καθηγητής Αυρήλιος Ευστρατιάδης στα γνωστά Δοκίμιά του για την Ευαγγελική Σχολή περιγράφει τον Παντολέοντα Σεβαστόπουλο ως τον «βασικό οικονομικό στυλοβάτη του Σχολείου» και «κύριο ιδρυτή της Σχολής», ο οποίος εκτός από την οικονομική στήριξη που παρείχε στη Σχολή φρόντιζε και για την προστασία της θέτοντάς την υπό την προστασία της Αγγλίας μέσα στην τουρκοκρατούμενη Σμύρνη.

Η Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης, ένα από τα πέντε πρότυπα δημόσια σχολεία της χώρας μας σήμερα, επωμίζεται την τεράστια πνευματική και παιδαγωγική κληρονομιά της ιστορικής Ευαγγελικής Σχολής της Μικρασιατικής Σμύρνης που ιδρύθηκε το 1733 και στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι Έλληνες όπως ο Αδαμάντιος Κοραής , ο Μανώλης Καλομοίρης, ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος ο Ε’ και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

prosklisi_evaggeliki.jpg

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s