ΑΡΘΡΟ: ΜΑΧΙΜΟΙ ΣΤΗ ΖΩΗ – ΕΝΕΡΓΟΙ

tzamtzis
Του Σπύρου Τζαμτζή

Η Τρίτη ηλικία είναι μια περίοδος εξίσου δημιουργική, παραγωγική και δυναμική στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και μιας σταθερότητας και συνειδητοποίησης. Σήμερα οι ηλικιωμένοι με την καθημερινή δράση τους, τη ζωτικότητα και την ενεργό συμμετοχή τους στα κοινωνικά, πνευματικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής μας αποδεικνύουν ότι είναι χρήσιμοι, μάχιμοι,ενεργοί και δημιουργικοί. Δεν το βάζουν κάτω και φροντίζουν τον εαυτό τους.
Ήπιες ασκήσεις χτύπημα στα προβλήματα υγείας. Η άσκηση ενισχύει τη μακροζωϊα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κι αντιμετώπιση πολλών από τις χρόνιες ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με την προχωρημένη ηλικία. Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα των ηλικιωμένων προς τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής γενικότερα. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, του εγκεφαλικού, του παχέος εντέρου και του πρόωρου θανάτου. Επίσης, βοηθά και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή σωματική κατάσταση. Βοηθά στην ευρωστία της καρδιάς, μειώνει την αρτηριακή πίεση και ανακουφίζει από την μελαγχολία την κατάθλιψη και το στρες.
Οι ηλικιωμένοι μπορούν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη για την υγεία τους με τη σωματική δραστηριότητα μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, την κηπουρική και το θεραπευτικό χειροπρακτικό μασάζ, ταυτόχρονα με ισορροπημένη υγιεινή διατροφή. Είναι γεγονός ότι η απώλεια της δύναμης και της αντοχής που συχνά αποδίδεται στη γήρανση, προκαλείται εν μέρει από τη μειωμένη σωματική δραστηριότητα.
Περιπατητικές ομάδες και προγράμματα σωματικής δραστηριότητας είναι διαμορφωμένα για ηλικιωμένους, όπως η γιόγκα. Η γιόγκα, που πραγματοποιείται στο Α΄ΚΑΠΗ από την κυρία Παντελέων Πόπη, είναι ήπια σε γιόγκα σε καρέκλα. Είναι πολύ ωφέλιμη για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, για άτομα με προβλήματα υγείας. Βελτιώνει την ισορροπία, αντιμετωπίζει το άγχος, ανακουφίζει από πόνους αρθρίτιδας και περιορίζει τις ψυχολογικές διαταραχές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s