Σύνθεση Απόψεων. Παράγουμε καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση & καλύτερη Διοίκηση για την Πόλη μας

Xristakis
Του Μιχάλη Χρηστάκη, Μ.Α., Ph.D.

Η καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διαρκώς το ζητούμενο για τον πολίτη, αλλά και για την Κεντρική Διοίκηση. Καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση σηματοδοτείται από την ύπαρξη μοντέλου βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, που υλοποιείται από μία ώριμη Δημοτική Αρχή με συλλογικές και διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων με εποπτεία, έλεγχο, αξιολόγηση και λογοδοσία.

Καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει αυτή που διαθέτει πραγματική διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και όχι αυτή που είναι φαλκιδευμένη θεσμικά με ελλιπείς πόρους και αδυναμία να ασκήσει αρμοδιότητες σε σχέση με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας. Ο ‘Κλεισθένης’ (Ν. 4555/2018) εισάγει μία νέα λογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μία νέα κουλτούρα διοίκησης, μία νέα νοοτροπία σύνθεσης και συνεννόησης μεταξύ των αιρετών στελεχών από διαφορετικές παρατάξεις.

Είναι γεγονός ότι η κάθε Δημοτική Παράταξη ετοιμάζεται στις επερχόμενες εκλογές (Μάϊος 2019) να αναδείξει τον καλύτερο εαυτό της και να πείσει τους πολίτες για το δικαίωμα που έχει να την επιλέξουν στην διοίκηση της πόλης τους. Η προσέγγιση αυτή υλοποιείται από κάθε Δημοτική Παράταξη με την συγκρότηση μίας δέσμης προτάσεων, που θα αναπτύσσουν την πόλη και θα την οδηγούν σε ένα μέλλον με δέσμευση προς τους πολίτες για μία βέλτια επόμενη μέρα για την καθημερινότητά τους. Αντίστοιχα, μία Δημοτική Παράταξη που είναι ήδη η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να έχει καταθέσει πρώτιστα έναν απολογισμό έργου και αποτελεσμάτων και επίσης ξεπερνώντας τον εαυτό της να έχει νέες προτάσεις να υλοποιήσει για την επερχόμενη δημοτική θητεία. Αυτό είναι που αναμένουν οι πολίτες, νέες προτάσεις και ιδέες με απολογισμό έργου και σοβαρότητα. Αυτό είναι που τελικά κρίνουν οι πολίτες, που δεν είναι συγγενείς και που δεν είναι πολιτικά καθοδηγούμενοι.

Βέβαια, πέραν των καινοτόμων προτάσεων και του καλού απολογισμού έργου, ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα για τις τρέχουσες εκλογές που αφορούν τις Δημοτικές Παρατάξεις είναι το κριτήριο της σύνθεσης που θα πρέπει να γίνει στην αρχή της επερχόμενης Δημοτικής Περιόδου 2019-2023. Συγκεκριμένα, την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, η Δημοτική Παράταξη που αναδείχθηκε ως νικήτρια των εκλογών του Μαΐου/Ιουνίου θα πρέπει να συμπράξει με μια άλλη Δημοτική Παράταξη για να είναι σε θέση να ασκήσει διοίκηση στον Δήμο και να κριθεί μετέπειτα για το έργο της. Αυτή η συνδιοίκηση στην πράξη απαιτεί ωριμότητα και συνεργατικό πλαίσιο μεταξύ των αιρετών. Αυτή η σύνθεση είναι απαραίτητη για να διοικηθεί η πόλη αποτελεσματικά, αποδοτικά και ποιοτικά. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση όλων για τις επερχόμενες Δημοτικές Αρχές.

Με βάση την απαιτούμενη σύνθεση θα είναι σε θέση ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και οι Πρόεδροι των εποπτευόμενων φορέων του κάθε Δήμου να αντιμετωπίσουν ικανοποιητικά τις απαιτήσεις των πολιτών, για μείωση γραφειοκρατίας, άμεση εξυπηρέτηση, υπεύθυνη διαχείριση και συνειδητή στόχευση για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Όλοι οι πολίτες χρειάζονται μία σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που να:

  • εγγυάται καλύτερη ποιότητα ζωής;
  • προωθεί τον διάλογο στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων;
  • συνεργάζεται με την κεντρική διοίκηση;
  • υποστηρίζει την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία;
  • προασπίζει την κοινωνική ευημερία, τον πολιτισμό και την προστασία του περιβάλλοντος;
  • εκσυγχρονίζει τις δομές του; και
  • εισάγει έξυπνες υπηρεσίες και εργαλεία διοίκησης.

Με στόχο την ενδυνάμωση και την βελτίωση των Τοπικών Αρχών, πρέπει να δημιουργήσουμε φορείς που να είναι αντάξιοι των προσδοκιών του κοινού, και με τέτοιες διοικήσεις που να μπορούν να υλοποιήσουν οι εκάστοτε εκλεγμένοι Δήμαρχοι, το πρόγραμμα με βάση το οποίο ο λαός τους ψήφισε.

 

Μιχάλης Γ. Χρηστάκης, Μ.Α., Ph.D.
Γενικός Γραμματέας Δήμου Νέας Σμύρνης
Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης” Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ)

gg@neasmyrni.gr & christakismichalis2@gmail.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s