Ενημερωτικό σχετικά με τις 120 δόσεις

4784267

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ – Λογιστή 
– Συνεργάτη της εφημερίδας «τα Επίκαιρα»


 

Έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη εβδομάδα η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δέχεται τις αιτήσεις των οφειλετών για ένταξη στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση (ασφαλιστικά ταμία και εφορία).

Σύμφωνα με το νόμο, δύναται να ρυθμιστεί -κατόπιν αίτησης του οφειλέτη- το σύνολο των οφειλών που δημιουργήθηκε μέχρι 31/12/2018 προς τα ασφαλιστικά ταμεία και εφορία, σε δόσεις που φτάνουν μέχρι και τις 120.

Ως κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων σε όλους τους οφειλέτες, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της βασικής οφειλής από τους εργοδότες παρέχεται 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ για εφορία το κούρεμα το προσαυξήσεων ξεκινά από 10% από 96 έως 120 δόσεις και φτάνει το 100% για εφάπαξ πληρωμή.

Το ελάχιστο ποσό δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει κατώτατος αριθμός δόσεων παρά μόνο ανώτατος (μέχρι 120).

Η υποβολή της αίτησης υποστηρίζεται ηλεκτρονικά από τον επίσημο ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και το περιθώριο υποβολής της ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ για την εφορία στον επίσημο ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και το περιθώριο υποβολής της ολοκληρώνεται στις 28 Ιουνίου 2019

Η διαδικασία έχει δύο στάδια: το πρώτο γίνεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου λαμβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισμός της οφειλής και στη συνέχεια μεταφέρεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ όπου επιλέγονται οι δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός αφορά τα έτη 2002-2016 και γίνεται με βάση το κατώτατο όριο εισφορών.

Στο σύστημα υπάρχει απεικόνιση των επιβαρύνσεων πριν και μετά τον επανυπολογισμό, ώστε να καθίσταται σαφές στον οφειλέτη το όφελος της ρύθμισης.

Όσον αφορά τις οφειλές στην Δ.Ο.Υ. όταν υποβληθεί η αίτηση η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί εντός τριών εργάσιμων ημερών και μετά την τελευταία εργάσιμη του εκάστοτε μηνός.
Η εφημερίδα μας αντιλαμβανόμενη τις συνθήκες της εποχής, και τις πολλές διαφορετικές περιπτώσεις που έχει δημιουργήσει η νομοθεσία, είναι δίπλα στο κοινό της. Μπορούμε να σας συμβουλέψουμε και να διευκρινίσουμε τις τυχόν απορίες που θα σας δημιουργηθούν.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s