ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Ο Σταύρος Τζουλάκης επανεξελέγη Δήμαρχος

results

Ο Σταύρος Τζουλάκης επανεξελέγη Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κερδίζοντας άνετα τον αντίπαλο του Γ. Κουτελάκη με ποσοστό 54,31% έναντι 45,69%.  Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που οι πολίτες της Νέας Σμύρνης επιλέγουν, με το ίδιο περίπου ποσοστό, τον Σταύρο Τζουλάκη για Δήμαρχο.  Το 2014, όταν υπήρξε διάσπαση του ενιαίου συνδυασμού που είχαν, ο κ. Τζουλάκης είχε κερδίσει με ποσοστό 56,49%.

Στον β’ γύρο των εκλογών σημειώθηκε, όπως αναμενόταν, μεγάλο ποσοστό αποχής που άγγιξε το 66%. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και οι 2 τελικοί διεκδικητές να εμφανίσουν μειωμένο αριθμό ψήφων σε σχέση με το 2014. Ο Δήμαρχος έλαβε 12.185 ψήφους έναντι 16.259 του 2014 και ο κ. Κουτελάκης 10.252 έναντι 12.522 του 2014.

Ο ισχύων εκλογικός νόμος, της απλής αναλογικής, αναγκάζει τους νικητές δημάρχους του Β’ γύρου σε όλη την Ελλάδα, να αναζητήσουν συμμαχίες έτσι ώστε να εξασφαλίσουν την αναγκαία πλειοψηφία εδρών. Στη Νέα Σμύρνη ο νικητής κ. Τζουλάκης χρειάζεται τουλάχιστον 6 ακόμα έδρες για να φθάσει τον αριθμό των 21 που θα του δώσει πλειοψηφία.

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης στο εκλογικό του κέντρο ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν, τα στελέχη της παράταξης του και υποσχέθηκε να είναι Δήμαρχος όλων των πολιτών. Ο κ. Τζουλάκης έκανε επίσης άνοιγμα προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συνεργαστούν «για το καλό της πόλης» όπως ανέφερε.

 

Η ερμηνεία των αριθμών

Στον Β’ γύρο, είχαμε μία αύξηση των ψήφων που έλαβε ο δεύτερος -και ηττημένος- Γ. Κουτελάκης. Η παράταξη του έλαβε + 2.077 ψήφους παραπάνω, ενώ του νικητή Στ. Τζουλάκη μόλις +40.  Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Το 2010 ο τότε ηττημένος Στάθης Κούπας είχε λάβει + 2.470 ψήφους τη δεύτερη Κυριακή, ενώ η νικήτρια παράταξη (ενιαία τότε Τζουλάκη – Κουτελάκη) είχε απολέσει  -502 ψήφους.

Η μεγάλη αποχή, ζημίωσε και τους δύο μονομάχους, αλλά δεν έκρινε το αποτέλεσμα. Η μεγάλη διαφορά που υπήρχε από τον Α’ γύρο ήταν πολύ δύσκολο να καλυφθεί ακόμα και εάν η αποχή ήταν μικρότερη, γιατί τότε θα είχαν αύξηση ψήφων και ο νικητής και ο ηττημένος.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s