Αλλαγές στους ΟΤΑ – 3/5 στο Δήμαρχο 2/5 στην αντιπολίτευση

theodorlivan-768x552

Τόσο οι επιτροπές Οικονομική και Ποιότητας Ζωής, όσο και τα Νομικά Πρόσωπα των δήμων και των Περιφερειών θα διοικούνται με σύνθεση που θα αποτελείται κατά τα 3/5 από την παράταξη του Δημάρχου (ή Συμπράξεων όπου θα συμμετέχει και η παράταξη του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη αντίστοιχα) και κατά 2/5 από την αντιπολίτευση. Αυτό είναι το τελικό σχήμα που κατέληξε το Υπουργείο Εσωτερικών σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το myοta.gr για την κυβερνησιμότητα Δήμων & Περιφερειών.

Το Υπουργείο εξετάζει κάποιες ρυθμίσεις για τις αρμοδιότητες που θα πρέπει να μετατοπιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο στις Επιτροπές. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις δεν θα είναι εκτεταμένες, αλλά περιορισμένες στα απολύτως αναγκαία. Πάντως σε κάθε περίπτωση, θα αφαιρεθούν αρμοδιότητες από το Δημοτικό Συμβούλιο και θα μεταφερθούν σε Επιτροπές & Νομικά Πρόσωπα των Δήμων (και αντίστοιχα των Περιφερειών).

Η ρύθμιση αυτή θα φέρει λύση σε 230 περίπου Δήμους στην Ελλάδα, στους οποίους οι Δήμαρχοι δεν έχουν πλειοψηφία εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή η αναλογία βέβαια θα ισχύσει και για τους δημάρχους που έχουν εκλεγεί με το 50% + 1 από την πρώτη Κυριακή και δεν θα ισχύσει ο Καλλικράτης όπως είχε προτείνει η ΚΕΔΕ.

Περισσότερες πληροφορίες αναμένονται εντός της εβδομάδας όπου αναμένεται συνάντηση του κ. Θεοδωρικάκου με τους δημοσιογράφους.

Σχολιάστε