2/12/2019: Τα Τραγούδια του Γένους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

75056040_775970762853511_1676680933719146496_n
Ο ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΤΟΝΙΟΣ ερμηνεύει «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ». Θα αφηγηθεί Δημοτική ποίηση ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ. Θα προλογίσει ο Ποιητής ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ. Στο Πιάνο ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥΔΗΣ

Τραγούδια, ήχοι, ενός γενετικού κώδικα που συνέχει τον ελληνισμό ανά τους αιώνες.
Μια διαφορετική μουσική παράσταση αφού για πρώτη φορά ακούγονται τα ιστορικά αιωνόβια τραγούδια μας γυμνά με έναν ιδιαίτερο και λιτό τρόπο, έτσι που να αναδεικνύεται η μουσική τους αξία και το μεγαλείο τους, μουσικές εκφράσεις των Ελλήνων από όλη την επικράτεια, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνιο, Μικρά Ασία, Ήπειρος, Πόντος, Κύπρος.

Με λίγα λόγια είναι ο πρόγονος όπως τον περιγράφει ο Ν. Καζαντζάκης στην Ασκητική του: «Η κραυγή που γροικάς δεν είναι δική σου. Δεν μιλάς εσύ. Μιλούν αρίφνητοι (αμέτρητοι) πρόγονοι με το στόμα σου. Δεν πεθυμάς εσύ. .Πεθυμούν αρίφνητες γενιές απόγονοι με την καρδιά σου. Οι νεκροί σου δεν κείτουντε στο χώμα. Γενήκαν πουλιά, δέντρα, αέρας. Κάθεσαι στον ίσκιο τους, θρέφεσαι με τη σάρκα τους, αναπνέεις στο χνώτο τους. Γενήκαν ιδέες και πάθη και ορίζουν τη βουλή σου και την πράξη».
Ελπίζω να σας έπεισα ότι η παράδοση και ο παραδοσιακός πολιτισμός δεν είναι κάτι το ξεπερασμένο, το άχρηστο και το υποτιμητικό. Παραμένει βέβαια αναπάντητο το σημαντικό ερώτημα γιατί η επαφή των νέων με την παράδοση είναι ισχνή; Προφανώς είναι ένα μεγάλο θέμα για μια άλλη συζήτηση…

Ο Ίωνας Δραγούμης ο ελληνοκεντρικός αυτός στοχαστής, στις αρχές του περασμένου αιώνα έλεγε τα εξής;
«Πήγαινε στα δημοτικά τραγούδια, στη δημοτική τέχνη και στη χωριάτικη και λαϊκή ζωή, για να βρείς τη γλώσσα σου και την ψυχή σου και μ’αυτά τα εφόδια, αν έχεις ορμή μέσα σου και φύσημα, θα πλάσεις ότι θέλεις, παράδοση και πολιτισμό και αλήθεια και φιλοσοφία.»

Ενώ ο Φώτης Κόντογλου τόνιζε ότι: «ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει χαμένο το μνημονικό του, που έχει πάθει αμνησία.»
Ο καθηγητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας Βασίλης Αναγνωστόπουλος πολύ σοφά λέει: «Μην εμπιστεύεστε όσους περιφρονούν την παράδοση. Είναι άνθρωποι αστόχαστοι και επιζήμιοι για το λαό».

…Παιδεία Παράδοσης
Ή αλλιώς κατά τον Πλάτωνα ….παιδεία νου…, η κινητήριος δύναμη κοινωνικής λειτουργίας και «πολιτείας ορθής», η οποία καλύπτει το σύνολο της ανάπτυξης του ανθρώπου και όχι μονάχα την αφομοίωση πληροφοριών και την απόκτηση δεξιοτήτων. Να ζεις, να αναπτύσσεσαι, να εξελίσσεσαι και τελικά ευτυχώς και αίσια να (εκ)παιδεύεσαι μέσα από την ταυτότητά σου…την παράδοση.
Στην παράδοσή μας, σε αυτήν την πλούσια σε αξίες και ιδανικά καθημερινότητα των προγόνων μας, των παππούδων μας και των δικών τους, συναντά κανείς έννοιες και συναισθήματα πρωτόγνωρα και αυθεντικά, αποκυήματα φαντασίας και σουρεαλιστικών ιστοριών, προϊόντα μυθοπλασίας, δρώμενα διονυσιακά βαπτισμένα με το λαμπρό αρχαιοελληνικό στοιχείο, που όμως με την πάροδο των χρόνων, προσαρμόστηκαν και αφομοιώθηκαν με χριστιανικά επιχρίσματα στις ζωές απλών αλλά κυρίως σοφών ανθρώπων.
Η ώθηση που δόθηκε στην πνευματική μας δημιουργία ήταν ανυπολόγιστη. Δεν θα υπήρχε ούτε Σολωμός, ούτε Παλαμάς, ούτε Ελύτης ούτε Κόντογλου, ούτε Τσαρούχης, ούτε, … χωρίς την αυθεντική καταγραφή –για πρώτη φορά στην Ελληνική Ιστορία – του λαϊκού μας πολιτισμού.

Π.Τ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20.30

ΕΙΣΟΔΟΣ 15 ΕΥΡΩ
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ VIVA.GR ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘHΚΗ (στο ΜΕΓΑΡΟ ) ΩΡΕΣ 10 ΠΜ, ΜΕ 17:ΟΟ, ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s