Την «Άδεια Ειδικού Σκοπού» την δικαιούται ένας από τους δύο γονείς με παιδί που βρίσκεται σε πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια εκπαίδευση (μέχρι και την 3η Γυμνασίου), για την φύλαξή του, λόγω κλεισίματος των σχολείων.
Όπως αναφέρει το e-logistis.gr, το 1/3 αυτής της άδειας εργαζομένου ιδιωτικού τομέα το καλύπτει το κράτος, θα εκδοθεί απόφαση του Υπουργείου Εργασίας η οποία θα καθορίζει τον τρόπο που θα αποδοθούν α) οι αποδοχές στον εργαζόμενο π.χ. μπορεί να τις αποδώσει ο εργοδότης και να συμψηφιστούν με εισφορές, β) οι εισφορές που θα πρέπει να αποδώσει το κράτος στον ΕΚΦΑ για αυτές τις ημέρες τις οποίες επί της ουσίας επιδοτεί και ο εργοδότης δεν θα έχει καμία επιβάρυνση. Αποτελεί τα 3/4 της συνολικής αδείας που θα ζητήσει ο εργαζόμενος/η για τη φύλαξη του παιδιού του. Αν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος γονέας δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού ταυτόχρονα. Αν ένας γονέας εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας τότε την άδεια την δικαιούται και πάλι ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα. αν ο ένας από τους δύο γονείς δεν εργάζεται τότε ο εργαζόμενος γονέας δεν δικαιούται την άδεια.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να μην κάνει χρήση αυτής της αδείας. Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να πάρει άδεια σε περίπτωση που υπάρξει μείωση της εργασίας. Αν κλείσει η επιχείρηση του εργαζομένου με υποχρεωτική απόφαση (π.χ.κλείσιμο σχολείων και φροντιστηρίων), δεν δικαιούται αυτή την άδεια ο εργαζόμενος. Άρα ένας ωρομίσθιος καθηγητής που κλείνει το φροντιστήριό που εργάζεται, δεν θα λάβει καθόλου αποδοχές, δεν δικαιούται ούτε άδεια. ο ίδιο ισχύει π.χ. και για τους οδηγούς ή τους συνοδούς ιδιωτικών σχολικών λεωφορείων με δεδομένο ότι τα σχολεία έκλεισαν με υποχρεωτική απόφαση.
Αν ένας εργοδότης αποφασίσει να κλείσει την επιχείρησή του αυτοβούλως, ο εργαζόμενος δικαιούται κανονικά τις αποδοχές του. Αν ο εργοδότης υποδείξει σε εργαζόμενο να μη προσέλθει στην εργασία του επειδή ταξίδεψε σε χώρα έξαρσης του ιού, δικαιούται ο εργαζόμενος τις αποδοχές του, κανονικά χωρίς μάλιστα να χρεωθεί άδεια. Αν ένας εργαζόμενος τεθεί προληπτικά σε καραντίνα από κάποιο δημόσιο φορέα, δικαιούται τις αποδοχές του διαμέσου αποδοχών ασθενείας για τις οποίες, ένα μέρος θα επιδοτηθεί από τον ΕΦΚΑ και το υπόλοιπο από τον εργοδότη.