Επιστολή του Συλλ. Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Σμύρνης για τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή & εκπαίδευση

pekp

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» έστειλε επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή και εκπαίδευση, αναφέροντας τις θέσεις, προτάσεις και τα αιτήματα του για το όλο θέμα.

Αναλυτικά η επιστολή:

ΠΡΟΣ: κ. Δήμαρχο, κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 29/4 ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερωθήκαμε ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη 29/4, υπάρχει θέμα σχετικό με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στη Νέα Σμύρνη. Και ότι υπάρχει εισήγηση για 3 οικόπεδα στα οποία θα τοποθετηθούν αίθουσες «ελαφριάς λυόμενης κατασκευής» για μια τετραετία.

Όσον αφορά τη διαδικασία, εμμένουμε στη θέση μας ότι πρώτα πρέπει να συνεδριάζει η ΔΕΠ, να αποφασίζει και στη συνέχεια να εισηγείται τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά την ουσία:

Α. Ενημερωθήκαμε ότι το αίτημα του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι για 9 αίθουσες οι οποίες θα τοποθετηθούν σε ελεύθερα οικόπεδα της περιοχής. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον υπολογισμό των τμημάτων με μέγιστο αριθμό μαθητών/τριων  22, χρειαζόμαστε 15 νέες αίθουσες διδασκαλίας για την καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στην περιοχή μας. Επομένως, οι 9 αίθουσες, αν και είναι ένα σοβαρό σημείο εκκίνησης, σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν.

Β. Θα πρέπει να εκτιμηθεί πότε θα είναι έτοιμες οι νέες αίθουσες.

Γ. Σύμφωνα με το νόμο, (παρ. 9 , αρ 220 του Ν. 4610/2019) «η διατήρηση των αιθουσών ισχύει για 4 έτη από τη διοικητική παραλαβή της αίθουσας . Παρέλευση της ως άνω προθεσμίας συνεπάγεται την αυτοδίκαιη λήξη της διατήρησης της σχολικής αίθουσας και ο Δήμος υποχρεούται στην άμεση απομάκρυνσή της, θεωρουμένης αυτής αυθαίρετης».

Μπορεί βεβαίως, να υπάρξει παράταση για δυο έτη επιπλέον (Ν 4610, αρθ. 220, παρ.14. Η προθεσμία των τεσσάρων (4) ετών της παραγράφου 1 μπορεί να παραταθεί για δύο (2) επιπλέον έτη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανέγερση των μόνιμων σχολικών δομών, εφόσον ο Δήμος, πριν τη λήξη της προθεσμίας των τεσσάρων (4) ετών, έχει βρει κατάλληλο ακίνητο, για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει θετικά η επιτροπή της παραγράφου 9 του άρθρου 16 του α.ν. 627/1968 (Α΄ 266), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 6 του άρθρου 18 του ν. 3467/2006 (Α΄128).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ζητάμε και προτείνουμε:

  1. Να διατεθεί από το Δήμο Νέας Σμύρνης επιπλέον κονδύλι για τον καλύτερο, ταχύτερο και ποιοτικότερο εξοπλισμό των 9 αυτών αιθουσών.
  2. Να συνεχιστεί με ιδιαίτερη ένταση η διαδικασία εξεύρεσης-αγοράς-ενοικίασης κλπ των 6 επιπλέον αιθουσών που είναι απαραίτητες για την εφαρμογή της δημόσιας υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης
  3. Να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναζήτησης, αγοράς και οικοδόμησης/τροποποίησης κτιρίων για νηπιαγωγεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες ελαφριάς κατασκευής.  Ο προγραμματισμός αυτός, θα πρέπει να γίνει άμεσα και όχι να αναβληθεί για μια τετραετία. Οι προκατασκευασμένες αίθουσες, είναι αποδεκτές σαν προσωρινή λύση, για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης.
  1. Να λειτουργήσει διαπαραταξιακή επιτροπή με μοναδικό στόχο τη μόνιμη λύση του κτιριακού, με τη συμμετοχή των φορέων της εκπαίδευσης.

 ΤΕΛΟΣ, ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.  Είχαμε προγραμματίσει την παρουσίασή του σε ανοιχτή εκδήλωση, για τέλος Μαρτίου, η οποία αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s