Την επιστροφή χρημάτων για τις ακυρωμένες σχολικές εκδρομές ζητούν γονείς και οργανώσεις

sxolikes-ekdromes

Σε μείζον πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το θέμα με τις ακυρώσεις των εκπαιδευτικών εκδρομών λόγω κορονοϊού, πολλές εκ των οποίων είχαν προπληρωθεί ή είχαν δοθεί προκαταβολές. Η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση έδωσε τη δυνατότητα στα τουριστικά γραφεία να μην επιστρέψουν τα χρήματα και αντί αυτού να δώσουν πιστωτικό voucher 18 μηνών.
Η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος, αλλά και πολλές άλλες κατά τόπους ενώσεις, σύλλογοι κλπ. ζητούν την άμεση επιστροφή χρημάτων.
Στη Νέα Σμύρνη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη γι αυτό το θέμα με πρωτοβουλία του κ. Πολύδωρου Συρίγου, αρμόδιου για θέματα Παιδείας του Δήμου, με σκοπό το συντονισμό των ενεργειών για διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Θέση για το θέμα πήρε με ανακοίνωση της και η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

ekpoizo-logotupo

Επιστροφή των χρημάτων από τις ακυρωθείσες εκπαιδευτικές εκδρομές

 Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών – Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” απέστειλαν πρόσφατα νέα επιστολή στα αρμόδια υπουργεία και στις αρχές, προκειμένου για την άμεση παρέμβασής τους, με αφορμή πληθώρα διαμαρτυριών/ καταγγελιών από καταναλωτές-γονείς, οι οποίοι δηλώνουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, ως προς την πολιτική ακυρώσεων των σχολικών-εκπαιδευτικών εκδρομών λόγω της πανδημίας του Covid-19. Τα τουριστικά πρακτορεία, που ήταν υπεύθυνα για την οργάνωση, αντί να επιστρέψουν τα χρήματα από τις ακυρωμένες εκδρομές στις οικογένειες των μαθητών, τους επιβάλλουν τη χρήση κουπονιών (voucher), ώστε να τα χρησιμοποιήσουν σε μεταγενέστερη περίοδο.

Ειδικότερα, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση” στην επιστολή αναφέρουν ότι, τα εκδρομικά αυτά πακέτα δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερο χρόνο, λόγω ενδεχόμενης αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος από μαθητές ή αποφοίτησής τους. Αποτελούν δε αναπόσπαστο κομμάτι της παιδαγωγικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας,  τα οποία ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να εντάσσονται στα πλαίσια στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας. Υπενθυμίζεται ότι, το κράτος δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής νομοθετική μέριμνα ειδικά για τις σχολικές εκδρομές, ώστε να επιστραφούν άμεσα τα ποσά στις οικογένειες όλων των μαθητών που επρόκειτο να πάρουν μέρος σε αυτές, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες της ΕΚΠΟΙΖΩ, της ΠΟΜΕΚ και των Ομοσπονδιών ενώσεων γονέων και κηδεμόνων.

Επομένως, η επιβολή στους καταναλωτές-γονείς να αποδεχθούν υποχρεωτικά κουπόνια- τα οποία συν τοις άλλοις δεν τους προστατεύουν σε περίπτωση πτώχευσης του ταξιδιωτικού πρακτορείου- δεν είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης και θα είχε καταστροφικές συνέπειες ως προς την εμπιστοσύνη των καταναλωτών/γονέων στο θεσμό της Πολιτείας για την ενίσχυση, τόνωση και προώθηση της εκπαίδευσης των παιδιών  με τη συμμετοχή τους σε σχολικές-παιδαγωγικές εκδρομές.

 Εξάλλου είναι γεγονός ότι  θίγονται η υγεία και τα οικονομικά συμφέροντα των καταναλωτών/γονέων, λόγω της απρόοπτης μεταβολής των συνθηκών από την   συγκεκριμένη πανδημία,  Covid-19, κατά συνέπεια θεωρούμε  επιβεβλημένο, όλα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης που λαμβάνονται,  να είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και να μην υποσκάπτουν ή παραβιάζουν τα  δικαιώματα  των καταναλωτών.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΠΟΜΕΚ “Η Παρέμβαση”,  ζητούν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας  ώστε να εκδοθεί οδηγία ή ακόμα να ληφθεί επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, για την   επιστροφή των χρημάτων των ακυρωμένων εκπαιδευτικών εκδρομών στις οικογένειες των μαθητών. 

Τέλος, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχετικά με ακυρώσεις ταξιδιών λόγω Covid-19. Υποδείγματα καταγγελίας θα βρουν στην ιστοσελίδα μας, στην κατηγορία Καταγγελίες (Ακυρώσεις λόγω Covid-19).

 

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΕΚΠΟΙΖΩ

Ιστοσελίδα: www.ekpizo.gr

Τ: 210 330 4444, Emailinfo@ekpizo.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s