ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Επιπλέον τραπεζοκαθίσματα μόνο στον πεζόδρομο και όχι επί της Πλατείας

neasmyrni_plateia

Η επανέναρξη των καταστημάτων εστίασης από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, σε συνδυασμό με τα μέτρα που θα ισχύσουν, θα δημιουργήσει μία καινούργια εικόνα για όλους.

Όπως αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ το Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΜΕ-ΜΠΕ), η απόσταση που θα πρέπει να έχουν τα τραπεζοκαθίσματα για λόγους ασφάλειας και προστασίας, οδηγεί στη μείωσή τους και ειδικά για τα μικρότερα καταστήματα η μείωση αυτή είναι δραστική, κάτι που θα επιφέρει αισθητή μείωση στον συνηθισμένο τζίρο τους και αυτό αμέσως μετά από μια περίοδο που παρέμειναν εντελώς κλειστά. Οι δήμαρχοι το αντιλαμβάνονται και δείχνουν τη διάθεση να παραχωρήσουν επιπλέον χώρο, ώστε να τοποθετηθούν και εκεί τραπεζοκαθίσματα, ώστε να καλυφθεί ένα μέρος της «χασούρας» που θα έχουν, από την άλλη μεριά όμως δεν θέλουν να μετατραπούν οι δημόσιοι χώροι, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες σε μια τεράστια καφετέρια, στερώντας από τους υπόλοιπους δημότες ακόμη και την ελεύθερη μετακίνησή τους.

Δύο δήμοι της Αττικής με μεγάλο αριθμό καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ο δήμος Ηρακλείου με όλες τις καφετέριες και τα μαγαζιά εστίασης σε κεντρικά σημεία του και ο δήμος Νέας Σμύρνης με την ονομαστή πλατεία του, αλλά και τους πολυσύχναστους γύρω δρόμους. Και οι δύο δήμαρχοι δηλώνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχει κατανόηση στο πρόβλημα των καταστηματαρχών και πρόθεση να βοηθήσουν στον βαθμό που γίνεται, με προσοχή όμως, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα προκύψει ασυδοσία. Ήδη έχουν συζητήσει μαζί τους τις διάφορες παραμέτρους, έχουν εισπράξει την αγωνία τους και μάλιστα από το προηγούμενο διάστημα, είχαν φροντίσει με κάποια μέτρα που πήραν, ώστε να ανακουφίσουν οικονομικά τις κλειστές επιχειρήσεις, με τη μείωση ή ακόμη και την απαλλαγή των δημοτικών τελών για παράδειγμα. Ως εκ τούτου και οι δύο συμφωνούν πως υπάρχει μέριμνα του δήμου στον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Σε ότι αφορά το δήμο Νέας Σμύρνης, το ΑΜΕ-ΜΠΕ αναφέρει τα εξής: Ο δήμαρχος της Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, έχει ήδη μιλήσει με τους καταστηματάρχες της πόλης και σχεδιάζει με προσοχή την επόμενη ημέρα.  «Υπάρχει μέριμνα για τα καταστήματα, αλλά υπάρχει μέριμνα και για τους πολίτες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εξηγεί: «Τη Δευτέρα που πέρασε μίλησα με τους καταστηματάρχες. Θα δώσουμε χώρο 30 τ.μ. για τα τραπεζοκαθίσματα, αλλά στον πεζόδρομο γύρω από την πλατεία, όχι μέσα στην πλατεία. Δεν θα κλείσει η πλατεία και οι χώροι της όπου παίζουν τα παιδιά και κινούνται οι πολίτες. Γι’ αυτό επιλέξαμε να δώσουμε τον συγκεκριμένο χώρο και δεν θα δώσουμε τον χώρο της πλατείας».

Και συνεχίζει: «Για την οικονομική στήριξη αυτών των καταστημάτων, που παρέμειναν κλειστά όλο αυτό το διάστημα και έχουν έρθει σε τόσο δύσκολη θέση, θα υπάρξουν κι άλλες ρυθμίσεις, θα υπάρξει ρύθμιση και για τα δημοτικά τέλη, όμως επειδή μέσα στην εβδομάδα έχουμε Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι σωστό και δεν θέλω να ανακοινώσω κάτι νωρίτερα. Μέχρι τώρα πάντως έχουμε απαλλάξει τους καταστηματάρχες από τα δημοτικά τέλη και για τα τραπεζοκαθίσματα».

Στο τέλος ο κ. Τζουλάκης τονίζει: «Είμαστε δίπλα τους και όπου είναι δυνατόν θα βοηθήσουμε, όμως αυτό θα γίνει με σεβασμό προς όλους. Καταλαβαίνω πόσο δύσκολη εποχή είναι αυτή για τους καταστηματάρχες, αλλά δεν θα κλείσω τους δρόμους που είναι για τους πεζούς. Δεν μπορεί να γεμίσει όλη η Νέα Σμύρνη με τραπεζοκαθίσματα και να μην μπορούν να κινηθούν σε ελεύθερους χώρους οι πολίτες. Υπάρχει μέριμνα αλλά προς όλους».

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s