Ανακοίνωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ν. Σμύρνης για τις σχολικές καθαρίστριες

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νέας Σμύρνης «Ο Χρυσόστομος Σμύρνης», εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

sylekpaid

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Ανεπάρκεια προσωπικού καθαριότητας στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία του δήμου Νέας Σμύρνης

Ενώ τα σχολεία άνοιξαν, στον δήμο Νέας Σμύρνης η καθαριότητα των σχολείων βρίσκεται στον αέρα.

Η μεν κυβέρνηση μέσα στην περίοδο της πανδημίας ακολούθησε και στον κρίσιμο τομέα της καθαριότητας των σχολείων τον δρόμο της εγκατάλειψης του δημόσιου αγαθού επιλέγοντας ξανά να μην προσλάβει μόνιμο προσωπικό καθαριότητας αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως τον Ιούνιο του 2021 και αριθμό πολύ κατώτερο από αυτό που απαιτείται ώστε να υπηρετηθούν οι οδηγίες και τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ στην εποχή του COVID-19. Ο υγειονομικός κίνδυνος που συνοδεύει την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι προφανής.

 Οι δε Δήμοι, δε φρόντισαν να συμπληρώσουν το προσωπικό «κρυπτόμενοι» πίσω από το οικονομικό κόστος. 

Το ίδιο έπραξε και ο Δήμος Νέας Σμύρνης.

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης οι προσλήψεις αφορούν 39 άτομα (21 άτομα με σύμβαση πλήρους απασχόλησης και 18 με σύμβαση μερικής απασχόλησης) για να καλυφθούν οι ανάγκες σε καθαριότητα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης!!!  Αν και νομικά δόθηκε η δυνατότητα να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις των μειωμένου ωραρίου σε πλήρους αυτό δε συνέβη.

Ήταν εξ αρχής φανερό ότι είναι αδύνατον να καλυφθεί επαρκώς η καθαριότητα των σχολείων στο σύνολο της βάρδιας αλλά και μετά το πέρας των μαθημάτων με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τίθενται με αυτόν τον αριθμό προσλήψεων.

Στις 10/9 τοποθετήθηκαν (επιτέλους) οι καθαρίστριες/ες και αποκαλύφθηκε το μέγεθος του προβλήματος:

Στα 8 από τα 11 νηπιαγωγεία μας έχει τοποθετηθεί από μία καθαρίστρια μειωμένου ωραρίου (3ωρη) και μάλιστα με ωράριο 4-7 μμ δηλαδή η καθαρίστρια θα έρχεται ΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!! Δηλαδή τι μας λένε; Ότι στη διάρκεια λειτουργίας του νηπιαγωγείου δε θα υπάρχει καθαρίστρια; Εν μέσω πανδημίας!!!

Στα υπόλοιπα 3 νηπιαγωγεία,  τα οποία είναι δίπλα σε δημοτικά, απλά έχει δοθεί δυνατότητα για μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο κάλυψης, επειδή υπολογίστηκαν ως ενιαίο συγκρότημα με το διπλανό τους δημοτικό.

Όμως ούτε στα 10 δημοτικά σχολεία μας επαρκεί το προσωπικό καθαριότητας που έχει τοποθετηθεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί απίστευτες αστοχίες στην κατανομή της βάρδιας (βάρδια 3-9 το βράδυ ενώ το σχολείο κλείνει στις 4!!!) οι οποίες ελπίζουμε να διορθωθούν ΑΜΕΣΑ, καθώς και ελλείψεις λόγω παραιτήσεων οι οποίες πρέπει να αναπληρωθούν.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί επίσης και το γεγονός ότι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης ενώ η μία από τις δύο καθαρίστριες (πλήρους) δεν ανέλαβε καθόλου υπηρεσία αλλά παραιτήθηκε από 10/9, δεν έχει ακόμη αντικατασταθεί, ενώ στο 6ο Δημοτικό παραμένει μόνο μία καθαρίστρια!

Δεν υπάρχει καμιά πίστωση χρόνου!

Για να καθαρίζονται τα σχολεία με τους (αναγκαίους) όρους του ΕΟΔΥ (απολύμανση των θρανίων/τουαλετών κ.λπ. δυο φορές στη διάρκεια του πρωινού προγράμματος, αντίστοιχα στο ολοήμερο και μετά τη λήξη των σχολείων) απαιτείται προσωπικό καθαριότητας σε δύο βάρδιες.  Η κυβέρνηση και οι Δημοτικές αρχές φέρουν πλήρως την ευθύνη. Αντί να διευκολύνουν, επιβαρύνουν την κατάσταση και το κλίμα ανασφάλειας.

 Απαιτούμε:

·         ΠΛΗΡΗΣ κάλυψη με επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων δηλαδή στο διάστημα 8 πμ με 4 μμ. Τουλάχιστον ΔΥΟ καθαρίστριες/ες πλήρους ωραρίου η μόνιμες/οι σε κάθε σχολείο. Τουλάχιστον ΜΙΑ καθαρίστρια/ης πλήρους ωραρίου ή μόνιμη/ος σε κάθε νηπιαγωγείο. Να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος στη μετατροπή των συμβάσεων των καθαριστριών/των μειωμένου ωραρίου σε πλήρους.

·         Κάλυψη όλων των σχολείων με αντισηπτικά μέσα, μάσκες και πρόσληψη τραπεζοκόμων. Εξασφάλιση κονδυλίων στις Σχολικές Επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, ιδιαίτερα για τους Υπεύθυνους covid19 των Σχολείων, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)

·         Δωρεάν διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς τους μαθητές και τους εργαζόμενους στο σχολείο, με το άνοιγμα των σχολείων. Ο έλεγχος να επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

·         Μονιμοποίηση όλων των καθαριστών/τριων στην σχολική καθαριότητα χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τη σταθερή κάλυψη των αυξημένων αναγκών των σχολείων.

Δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό αυτό το αίσχος!

Καλούμε τη Ένωση Γονέων και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουμε μαζί τα αυτονόητα για την καθαριότητα, την υγιεινή και ασφάλεια στα σχολεία. Καλούμε τις Δημοτικές Παρατάξεις να πάρουν θέση.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ζ.ΜΕΛΑΜΠΙΑΝΑΚΗ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ.ΚΑΡΑΜΠΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s