Χιλιάδες κόσμος του πολιτισμού διαδήλωσε στο Σύνταγμα

Με παλμό, μαχητικά και μαζικά, έγινε η πορεία από τα Προπύλαια στο Μέγαρο Μαξίμου, που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς εργαζομένων στον πολιτισμό, διεκδικώντας αιτήματα για την επιβίωσή τους.

Ένας ολόκληρος κλάδος που πλήττεται – τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτιο έδειξαν για τον οπτικοακουστικό χώρο περιορισμό του τζίρου κατά 93% – και συνεχίζει το κυνήγι της επιβίωσης, μετά από αναβολές και ακυρώσεις καλοκαιρινών παραστάσεων λόγω πανδημίας, στην θολή προοπτική για την επανεκκίνηση της νέας σεζόν στον πολιτισμό και την διασκέδαση.  

H Τοπική Αυτοδιοίκηση κοντά στους ανθρώπους του Πολιτισμού

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης, όπως και αρκετοί άλλοι φορείς της Αυτοδιοίκησης (μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής που ακύρωσε μόνο τις εκδηλώσεις Αυγούστου), αποφάσισαν να διοργανώσουν τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το φθινόπωρο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε χιλιάδες εργαζομένους του χώρου να εργαστούν κόντρα στην κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, όσο και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Βαγγέλης Χατζατουριάν, αποφάσισαν να μην ματαιώσουν καμία εκδήλωση των φετινών «Ιωνικών Γιορτών» – λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τους θεατές- και μάλιστα πρωτοστατούν στις πρωτοβουλίες που γίνονται έτσι ώστε να μην πληγεί άλλο ο χώρος του Πολιτισμού, των Τεχνών και του Θεάματος.

Με αφορμή τη συνέχιση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ανέφερε: «Στηρίζουμε και επενδύουμε στο σπουδαίο πολιτιστικό κεφάλαιο της Αττικής μας, όπως αποδείξαμε και με το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων που καταρτίσαμε. Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, εξαιτίας των κρουσμάτων του Κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τους δήμους, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προάσπιση της δημόσιας υγείας, εφόσον κριθεί αναγκαίο ενδέχεται να υπάρξει τροποποίηση των προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους πολίτες που ανταποκρίνονται στις συστάσεις των υπευθύνων και ακολουθούν πιστά τα προληπτικά μέτρα. Συνεργαζόμαστε στενά με τους Δήμους, τους πολιτιστικούς φορείς και τους καλλιτέχνες για να μπορέσουν να υλοποιηθούν κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος χαιρετίζει με ενθουσιασμό όλους όσοι συμμετείχαν χθες, Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στην τεράστια πορεία διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού, την οποία συνδιοργάνωσε με άλλους φορείς και σωματεία του χώρου. Ταυτόχρονα, όμως, αντιλαμβάνεται την ευθύνη που συνοδεύει μία τόσο αθρόα συμμετοχή εργαζομένων οι οποίοι, ενόψει και της χειμερινής περιόδου, ανησυχούν ακόμα περισσότερο για ό,τι μέλει γενέσθαι και αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.

Η επιτυχημένη διοργάνωση της διαμαρτυρίας, της πρώτης για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, έγκειται φυσικά και στο ότι όλος αυτός ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στα Προπύλαια για να βαδίσει μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου διαδηλώνοντας την αγωνία του, σεβάστηκε τους υγειονομικούς κανόνες και αντέταξε τον πολιτισμό του, τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το ταλέντο του ακόμα και στα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στη διοργάνωση βάσει του νέου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις. Ο όγκος της πορείας δεν επέτρεψε βέβαια την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Απομένει να αντιληφθεί και το Υπουργείο Πολιτισμού τον όγκο και το πείσμα των διαμαρτυρόμενων. Να αντιληφθεί ότι η ελλειμματική του πολιτική μέτρων για τον κορονοϊό και η ολιγωρία του στην ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης των προβλημάτων και ενόψει της χειμερινής καλλιτεχνικής περιόδου, αφήνει ακάλυπτη και ανασφαλή την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στον χώρο.

Η χθεσινή συμμετοχή αποδεικνύοντας ακόμα ισχυρότερη αποφασιστικότητα και πείσμα στέλνει, όμως, προς όλους το μήνυμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί η επιβίωση και οι αξιοπρεπείς όροι εργασίας και του τελευταίου εργαζομένου στον Πολιτισμό.

Η Π.Ο.Θ.Α. δεσμεύεται απέναντι σ’ όλο αυτό τον κόσμο της εργασίας ότι θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τις διεκδικήσεις του χώρου, μέχρι να υπάρξει ικανοποιητική λύση για όλους ανεξαιρέτως.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s