ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Ανακοινώσεις για προϋπολογισμό του Δήμου & Δημοτικά Τέλη

Η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Σμύρνης» εξέδωσε τις κάτωθι ανακοινώσεις, σχετικά με την πρόσφατη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του Δήμου και τη θέση της παράταξης για τα Δημοτικά Τέλη:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης/11/2020 συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του δήμου Ν. Σμύρνης για το έτος 2021, ο οποίος κινείται ακόμα μια φορά σε αντιλαϊκή κατεύθυνση ευθυγραμμιζόμενος με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Σμύρνης, Γιάννης Κιουλάνης ανέφερε: «Ο δήμος βρίσκεται κάτω από την γενικότερη ομπρέλα της οικονομικής πολιτικής του κράτους. Δεν μπορεί από μόνος του να λύσει τα προβλήματα. Μπορεί όμως να δώσει ανάσες. Έχουμε έναν κρατικό προϋπολογισμό που το 95% των φορολογικών βαρών το σηκώνουν οι λαϊκές οικογένειες. Έχουμε επίσης ένα μεσοπρόθεσμο έως το 2022 που προβλέπει ότι η κρατική χρηματοδότηση για τη τοπική διοίκηση έχει ταβάνι τα 2,5 δις ευρώ, την ίδια στιγμή που τα έσοδα του κράτους από την φορολογία αυξάνονται. Δεν διεκδικείτε όμως.

Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός έχει βαθειά αντιλαϊκό χαρακτήρα, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις αντιλαϊκές επιδιώξεις του ασφυκτικού δημοσιονομικού πλαισίου και δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες.

Στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται το γεγονός ότι επί της ουσίας, η Δημοτική Αρχή δεν διαφωνεί με το συνολικό πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και των δήμων που θα λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες. Πρόκειται για προϋπολογισμό που καθορίζεται από το μεσοπρόθεσμο 2018-2022, υπό την αυστηρή εποπτεία του οικονομικού παρατηρητηρίου, πλήρως ευθυγραμμισμένο με το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Ένα βασικό μέγεθος που αποτυπώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του προϋπολογισμού είναι η αναλογία κρατικής χρηματοδότησης περίπου στο 40% και ιδίων εσόδων στο 60%. Αναλογία που δείχνει πόσο έχει βαθύνει ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως ένας ακόμη φορομπηχτικός μηχανισμός για να αποδεσμεύονται κεντρικοί πόροι και να κατευθύνονται στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως επίσης από το γεγονός ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ούτε για το κόστος μισθοδοσίας των δημοτικών υπαλλήλων. Το 65% καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση. Άρα πρέπει ο δήμος να εισπράττει περισσότερα για να μπορεί να δαπανήσει. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Γι’ αυτό λέμε ότι ο προϋπολογισμός έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα. Μήπως θέλετε να δαπανήσετε περισσότερα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά δεν μπορείτε; Αυξήστε τα έσοδα από την μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεκαπλασιάστε την! Αλλά δεν το κάνετε. Γι’ αυτό λέμε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός διατηρεί μια υπήρχουσα κατάσταση.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι η επίλυση των προβλημάτων και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών που έχουν να κάνουν με την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, τον αθλητισμό, πολιτισμό και άλλα, θα κριθούν από την αγωνιστική-λαϊκή διεκδίκηση και απέναντι στον προϋπολογισμό, αλλά κυρίως απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απαιτούμε:

  • Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών για την κοινωνική πολιτική, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας για τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο.
  • Αντιτασσόμαστε στην μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει ιδιωτικοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία.
  • Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – παιδείας-πρόνοιας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.»

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης/12/2020 συζητήθηκε το θέμα των δημοτικών τελών για το 2021. Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης εδώ και τόσα χρόνια είναι  η μείωση των δημοτικών τελών.

Έχουμε αναδείξει το ζήτημα αυτό κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Οι δημότες παρότι πληρώνουν υπέρογκους φόρους στο κράτος, χαρατσώνονται και σε επίπεδο δήμου. Όλο αυτό το διάστημα,η δημοτική αρχή και οι υπόλοιπες παρατάξεις δεν έβγαζαν άχνα για το θέμα των δημοτικών τελών. Παίρνοντας υπόψη μας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την οικονομική κρίση, εν μέσω πανδημίας ζητήσαμε την μείωση κατά 20% για όλους τους δημότες και δεκαπλασιασμό των δημοτικών τελών των μεγάλων καταστημάτων και εταιρειών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισαν λευκό στην πρόταση που κατέθεσε η δημοτική αρχή για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%. Δεχόμαστε τη μικρή μείωση των δημοτικών τελών σαν μια ανακούφιση για τις λαϊκές οικογένειες, επιμένουμε όμως στην πρότασή μας( μείον 20%, δεκαπλασιασμός τελών μεγάλων καταστημάτων και εταιριών) που είναι η μόνη που μπορεί να ανακουφίσει πραγματικά τα λαϊκά στρώματα. Επίσης θεωρούμε ότι πρέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που θα απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη ( πχ εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή, αυτοαπασχολούμενοι που έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησής τους).

Καλούμε το δήμο Ν. Σμύρνης να παλέψει για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κόντρα στην κατεύθυνση της κυβέρνησης για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και την μεταφορά υπηρεσιών από την κεντρική διοίκηση στους δήμους.

One comment

  1. […] Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως «ήττα» της δημοτικής αρχής, ή ως έλλειψη δημοκρατίας, αλλά η κάθε μία εξ αυτών για διαφορετικούς λόγους.* Η θέση της παράταξης «Ποιότητα Ζωής Γ. Κουτελάκης»* Η θέση της παράταξης «Στροφή Ν. Σμύρνης»* Η θέση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» […]

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s