ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Εγκρίθηκε μόνο από τη Δημοτική Αρχή ο προϋπολογισμός του 2021

Με θετικές ψήφους μόνο από τη Δημοτική Αρχή εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης για το 2021. Η έγκριση έλαβε 20 ψήφους, όλες από τη Δημοτική Αρχή που αποτελείται από τη σύμπραξη των παρατάξεων των Σταύρου Τζουλάκη και Γιώργου Λαρίσση. Η Αντιπολίτευση, η οποία σημειωτέον έχει πλειοψηφία με συνολικά 21 ψήφους λόγω του εκλογικού νόμου με τον οποίο έγιναν οι τελευταίες εκλογές, καταψήφισε τον προϋπολογισμό.

Παρά το γεγονός ότι οι ψήφοι ήταν 20 «ΝΑΙ» έναντι 21 «ΟΧΙ», ο Προϋπολογισμός εγκρίνεται και θα εφαρμοστεί πλήρως, χάρη στη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης η οποία προϋποθέτει να υπάρχει εναλλακτική πρόταση προϋπολογισμού σε περίπτωση καταψήφισης, κάτι που δεν συνέβη γιατί η Αντιπολίτευση (που αποτελείται από 5 παρατάξεις και 1 ανεξάρτητο σύμβουλο) δεν είχε να προτείνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εφόσον δεν υπάρχει άλλη πρόταση, οι αρνητικές ψήφοι εκλαμβάνονται ως «Άκυρα/Λευκά» και έτσι ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκε με τους 20 ψήφους της δημοτικής αρχής.

Είναι η πρώτη φορά, από τη μεταπολίτευση και μετά, που συμβαίνει ο Προϋπολογισμός του Δήμου να μην λάβει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι όμως και η πρώτη φορά που ο εκλεγμένος Δήμαρχος δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία λόγω του εκλογικού νόμου που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, λίγο πριν ηττηθεί στις εκλογές (και ο οποίος θα καταργηθεί).

Να σημειώσουμε ότι χρήση των νομοθετικών διατάξεων της κυβέρνησης, που ψηφίσθηκαν για να ξεπεραστούν τα πολλά προβλήματα διοίκησης των Ο.Τ.Α. που προέκυπταν από τον εκλογικό νόμο, έχει γίνει πολλές φορές και σε πολλούς άλλους από τους 231 Δήμους της χώρας στους οποίους οι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία εδρών.

Οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως «ήττα» της δημοτικής αρχής, ή ως έλλειψη δημοκρατίας, αλλά η κάθε μία εξ αυτών για διαφορετικούς λόγους.
* Η θέση της παράταξης «Ποιότητα Ζωής Γ. Κουτελάκης»
* Η θέση της παράταξης «Στροφή Ν. Σμύρνης»
* Η θέση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»

Από τη μεριά της δημοτικής αρχής δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση για το θέμα.


Με αφορμή το θόρυβο που ξέσπασε γύρω από το θέμα της αρνητικής ψήφου από την Αντιπολίτευση, άνοιξε τις τελευταίες ημέρες και πάλι η συζήτηση γύρω από τον εκλογικό νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο κατά πόσο είχε μελετηθεί η βιωσιμότητα των Ο.Τ.Α., αφού φαίνεται ότι πρακτικά δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα, όπως το γεγονός ότι εκλεγμένοι Δήμαρχοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία εδρών στα δημοτικά συμβούλια. Αυτό έγινε λόγω του ότι ο «Κλεισθένης» μοίραζε τις έδρες ανάλογα με το αποτέλεσμα της Α’ Κυριακής και αγνοούσε τη Β’ Κυριακή όπου έβγαινε ο Δήμαρχος.

Σε πολλούς Δήμους, 231 συγκεκριμένα σε σύνολο 332 Δήμων, η Αντιπολίτευση διαθέτει περισσότερες έδρες από τη Δημοτική Αρχή. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όπου ο νικητής του Β’ γύρου Κώστας Ζέρβας έχει εκλέξει μόλις 7 από τους 49 δημοτικούς συμβούλους… Αυτό θεωρητικά (όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι του Κλεισθένη) ανοίγει το δρόμο συνεργασιών, αλλά πρακτικά συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Γι αυτό και η κυβέρνηση με νομοθετικά διατάγματα έδωσε το δικαίωμα στους εκλεγμένους Δημάρχους να διοικούν και στους Ο.Τ.Α. να λειτουργούν κανονικά.

Ας δούμε τι έδρες -και παράλληλα ισχυρή πλειοψηφία- διέθεταν οι Δήμαρχοι της Ν. Σμύρνης την τελευταία 20ετία, σε σύγκριση με τις πρόσφατες εκλογές του 2019.

ΕΤΟΣΔΗΜΑΡΧΟΣΑ’ ΚΥΡΙΑΚΗΒ’ ΚΥΡΙΑΚΗΕΔΡΕΣ
1998Γ. Κουτελάκης21,60 %54,50 %19 από 31
2002Γ. Κουτελάκης33,60 %54,70 %19 από 31
2006Γ. Κουτελάκης34,74 %59,52 %20 από 33
2010Στ. Τζουλάκης43,46 %63,59 %25 από 41
2014Στ. Τζουλάκης32,80 %56,49 %25 από 41
2019Στ. Τζουλάκης37,01 %54,16 %15 από 41

Βλέπουμε ότι ο εκλεγμένος Δήμαρχος Νέας Σμύρνης διέθετε ισχυρή πλειοψηφία ενώ είχε λάβει -με εξαίρεση το 2010- χαμηλότερα ποσοστά την Α’ Κυριακή από ότι ο Σταύρος Τζουλάκης στις τελευταίες εκλογές του 2019. Παρ’ όλα αυτά ο νυν Δήμαρχος έλαβε 10 έδρες λιγότερες από ότι το 2014. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα εάν ο «Κλεισθένης» ήταν ορθά σχεδιασμένος, έγινε πρόχειρα, ή εάν είχε σκοπό να προξενήσει «έμφραγμα» στους Ο.Τ.Α. για άλλους πολιτικούς λόγους…

Ήδη από μεριάς κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο ότι ο εκλογικός νόμος του «Κλεισθένη» θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από νέο νόμο ο οποίος θα δίνει πλειοψηφία εδρών στον εκλεγμένο Δήμαρχο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s