
Εν μέσω της πανδημίας και της κοινωνικοοικονομικής κρίσης που έχει προκληθεί, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επιτελούν – λόγω της φύσης τους και της αμεσότητας τους – κρίσιμο έργο στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Είναι τώρα κρισιμότερο από ποτέ να αναδείξουμε το ζήτημα της υποστήριξης της τοπικής επιχειρηματικότητας από τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Μιλώντας, βέβαια, για τοπική επιχειρηματικότητα ο λόγος πάει σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη που κατέχουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην επιχειρηματική ευημερία και ανάπτυξη μιας περιοχής. Μία από τις βασικές αποστολές των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να ενισχύσει την δημιουργία επιχειρηματικών οικοσυστημάτων που θα περιλαμβάνουν όλους τους τοπικούς και υπερτοπικούς φορείς όπως είναι οι αρχές διακυβέρνησης, οι επαγγελματικοί και εμπορικοί σύλλογοι, πιστωτικούς οργανισμούς, επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και οι τρέχουσες επιχειρηματικές διαδικασίες.Παράγοντες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με ποικίλους τρόπους και κατευθύνουν τις επιχειρηματικές εξελίξεις. Όλα δηλαδή τα εμπλεκόμενα μέρη των οποίων η δραστηριότητα επιφέρει συνέπειες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας σε τοπικό επίπεδο.
Για να φτάσουμε όμως στο παραπάνω επιτυχημένο σε πολλές περιπτώσεις μοντέλο, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πρέπει να κατανοήσουμε πλήρως την αλληλεπίδραση μεταξύ των φορέων, τον ρόλο τους, τους στόχους τους και τον βαθμό εμπλοκής τους στην επιχειρηματική διαδικασία. Συνεπώς οι σχέσεις των τοπικών αρχών με τους ενδιαφερόμενους φορείς είναι δέουσας σημασίας. Οι τοπικές αρχές είναι αυτές που δύναται να λειτουργήσουν ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των υπολοίπων ενδιαφερομένων και επιβάλλεται να το πράττουν αδιάκοπτα.
Πέραν όμως της δημιουργίας ενός τοπικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος, πρέπει να φροντίσουμε και στην καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας μέσα από τα σχολεία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετέχοντας σε δράσεις ανακαλύπτουν δεξιότητες, κλίσεις και ελκυστικούς τομείς της αγοράς εργασίας.Σε αυτή την κατεύθυνση βοηθούν επίσης οι αγώνες επιχειρηματικότητας και καινοτομίας καθώς και τα κέντρα υποστήριξης των νεοφυών επιχειρήσεων.Είναι αλήθεια πώς η λέξη επιχειρηματικότητα είναι αρκετά ταλαιπωρημένη (αν όχι λοιδορημένη), από πλήθος κόσμου που αγνοεί τον πυρήνα της έννοιάς της που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια για τη δημιουργία. Η ανάπτυξη επιχειρηματικού πνεύματος και επιχειρηματικών δεξιοτήτων δεν θα βοηθήσουν μονάχα όσους παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση, αλλά όλους όσους επιθυμούν να εργάζονται δημιουργικά, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να παίρνουν ρίσκα και να ηγούνται στον οργανισμό που απασχολούνται.
Επιπλέον, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι οι πολιτικές που ακολουθούνται σε τοπικό επίπεδο. Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι το επιθυμητό μέσα από σπασμωδικές κινήσεις. Πρέπει μέσα από διαλογικές διαδικασίες με τους τοπικούς φορείς, να υιοθετήσουμε σταθερές και συντονισμένες πολιτικές που θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα και θα έρχονται να πλαισιώσουν, να συμπληρώσουν, ακόμα και να κατευθύνουν τις αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Η αποφασιστικότητα και η συνέπεια στην εφαρμογή τοπικών πολιτικών αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά επιτυχημένων περιπτώσεων σε όλη την Ευρώπη.
Σε επίπεδο Νέας Σμύρνης προσπαθούμε βήμα βήμα και παρά τις δυσκολίες των καιρών να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, ώστε να διαμορφώσουμε τις κατάλληλες συνθήκες υποστήριξης και ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας. Έτσι, η προσπάθεια μας τοντελευταίο χρόνο κινείται στην ενίσχυση της συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης, στην ανάπτυξη συνεργατικών πρωτοβουλιών με επαγγελματικούς φορείς, όπως το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), με την Ένωση Σηματούχων Εταιρειών (ΕΣΗΜΕΤ), στις από κοινού δράσεις σύνδεσης Εκπαίδευσης και Εργασίας που γίνονται σε συνεργασία με τους φορείς του Πρότυπου Λυκείου της Ευαγγελικής Σχολής, σε εκδηλώσεις ενημέρωσης του επαγγελματικού κόσμου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Σμύρνης , στην υποστήριξη πρωτοβουλιών όπως ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας Νέων και στην δημιουργία του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου σε συνεργασία με το ΕΕΑ.
Δυστυχώς οι συνθήκες σε μεγάλο βαθμό έχουν μεταφέρει την συζήτηση από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο ζήτημα της επιβίωσής τους. Εμείς, όμως είμαστε υποχρεωμένοι αφενός να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και αφετέρουνα δημιουργήσουμε μία βάση υποστήριξης για το εγγύς μέλλον. Είναι βέβαιο πώς αν αντιληφθούμε την στρατηγική θέση του Δήμου μας, μπορούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να στρέψουμε την προσοχή μας σε τομείς επιχειρηματικότητας που έχουν μείνει πίσω ώστε να βρούμε τα κατάλληλα εργαλεία για να αναδείξουμε νέες μορφές απασχόλησης και νέες θέσεις εργασίας ως αντίδοτο στα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας. Η συνεργασία όλων αποτελεί καθοριστικό συστατικό για την επιτυχία.
- Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας & Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης