Ανακοίνωση του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Ν. Σμύρνης για το δημόσιο σύστημα υγείας

O Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Ν.Σμύρνης εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας:

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ !!!
Απαιτούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας των οικογενειών μας
Άμεση Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας

Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, συνταξιούχα, νέα μητέρα, φοιτήτρια σε καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της Υγείας των οικογενειών μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία που απεργούν την Τρίτη 23/2 κλιμακώνοντας τον αγώνα τους για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Ολοκληρώνεται ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας χωρίς να έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας του λαού. Τα συνεχόμενα lockdown αξιοποιούνται ως φάρμακο δια πάσαν νόσο, κι ενώ η ενίσχυση της Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα μπορούσε να δώσει ανάσα στα ήδη υποστελεχωμένα νοσοκομεία, υποβαθμίζεται διαρκώς. Χαρακτηριστικά στο Δήμο μας , από τις 2 Φεβρουαρίου, τα Δημοτικά ιατρεία έχουν μείνει γυμνά από προσωπικό, αφού από τους 5 γιατρούς έχουν απομακρυνθεί οι 4 λόγω λήξης και μη ανανέωσης της σύμβασής τους!

Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση του όγκου των ασθενών στο Τοπικό Ιατρείο της πόλης μας (Ιατρεία ΠΕΔΥ Νέας Σμυρνης) και στο αντίστοιχο ΙΚΑ Καλλιθέας, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει ακόμη και όσους απαιτείται να κάνουν τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού ή το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν προσπαθούν να κατευθυνθούν στα νοσοκομεία – με το Νότιο Τομέα να διαθέτει μόλις ένα δημόσιο νοσοκομείο. Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν με το αζημίωτο τα πάνω από δέκα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια και δεκάδες ιδιωτικά κέντρα στην ίδια περιοχή.

Η αιτία για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) δεν είναι η έκτακτη κατάσταση της πανδημίας, ούτε η ανικανότητα των κυβερνητικών στελεχών. Πρόκειται για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που θεωρεί την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας «κόστος» για το κράτος και «όφελος» για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας. Η Υγεία είναι γι αυτούς πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες και η πανδημία μία ακόμα «χρυσή ευκαιρία» για περισσότερα κέρδη. Πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά αναγκάστηκαν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για έλεγχο covid όταν παρουσιάστηκαν κρούσματα σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς και στο δήμο μας ενώ θα έπρεπε με κρατική ευθύνη να εξασφαλιζόταν η διενέργεια επαναλαμβανόμενων τεστ για την αποφυγή της διασποράς.

Για αυτό:

 • Δεν προσλαμβάνουν όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι άλλες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 • Δεν προχωρούν σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
 • Αντί να δημιουργούν νέες δομές ΠΦΥ στις γειτονίες διαλύουν ακόμα κι αυτές τις υποστελεχωμένες που υπάρχουν.
 • Βαφτίζουν εμβολιαστικά κέντρα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας χωρίς να τα στελεχώνουν με επιπλέον προσωπικό. Ανακυκλώνουν το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό, κάνουν μπαλάκι γιατρούς και νοσηλευτές από δομή σε δομή και με την εντατικοποίηση τους οδηγούν στην  εξόντωση. Ακυρώνουν χειρουργεία, ραντεβού και εξετάσεις βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία χιλιάδων ασθενών και μας σπρώχνουν στην ιδιωτική υγεία. Εκατοντάδες υπερήλικες, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης, καλούνται να ταξιδέψουν μέχρι και δεκάδες χιλιόμετρα και να εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους, προκειμένου να μπορέσουν να εμβολιαστούν.
 • Ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει πολύ αργά, αφού το εμβόλιο αντί για επιστημονικό επίτευγμα προς όφελος του λαού γίνεται αντικείμενο των ανταγωνισμών των φαρμακευτικών κολοσσών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η ΕΕ.
 • Έχουν μετατρέψει όλο το σύστημα υγείας σε σύστημα «μίας νόσου» με τραγικά αποτελέσματα στην υγεία των μη covid-19 ασθενών, ιδιαίτερα των χρόνια νοσούντων.
 • Δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.

          Η άθλια κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν είναι μονόδρομος. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, με το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση  που θα καλύπτει  τον έλεγχο και τη νοσηλεία ασθενών από τον κορωνοϊό μαζί με την περίθαλψη ασθενών που έχουν άλλες παθήσεις, καθώς και τις ανάγκες για πρόληψη, θεραπεία, αποκατάσταση, προαγωγή της υγείας μας.

          Αρνούμαστε να πληρώσουμε τα σπασμένα της νέας κρίσης πάλι εμείς και οι οικογένειές μας, που επιδιώκουν να μας φορτώσουν για να μην χάσουν ούτε ευρώ οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, τα διάφορα «ευαγή ιδρύματα» και «εθνικοί ευεργέτες».

          Δε δεχόμαστε να χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ στους κλινικάρχες και να διαθέτουν δισεκατομμύρια στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (βλέπε RAFALE…) για να τους χρησιμοποιήσουν για τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες.

          Δε συμβιβαζόμαστε να είναι η Υγεία μας  εμπόρευμα αντί για κοινωνικό αγαθό.

Παλεύουμε για Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και ΠΦΥ

με κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, την Πρόνοια, το Φάρμακο.

Απαιτούμε:

 • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού (ιατρών όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτών και βοηθητικού προσωπικού), με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία τους, με αποκεντρωμένα ιατρεία και κινητές μονάδες συνδεδεμένες με τα Κέντρα Υγείας για κατ’ οίκον επισκέψεις.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων, όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας.
 • Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
 • Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ, σε κατάλληλους χώρους και στελέχωσή τους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
 • Επίταξη των μονάδων Υγείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων, και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και γρήγορων τεστ για τον κορωνοϊό δωρεάν για όλους και όλες.
 • Να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα προστασίας της Υγείας, σε σχολεία και Πανεπιστήμια και να λειτουργήσουν με ασφαλείς συνθήκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s