ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Διαδικτυακές προβολές 25 Μαρτίου-25 Απριλίου 2021

Ένα μεγάλο διαδικτυακό αφιέρωμα ετοίμασε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης, τιμώντας την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Θεματικά βίντεο που θα προβληθούν από το κανάλι του Πολιτιστικού Οργανισμού στο youtube, αλλά και από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και παραστάσεις Καραγκιόζη για παιδιά, με θέμα το 1821, συνθέτουν το σύνολο των διαδικτυακών δράσεων, με στόχο την τόνωση της συλλογικής μνήμης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που δεν επιτρέπει ζωντανές επετειακές εκδηλώσεις. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, ο οποίος είχε και την επιμέλεια των δράσεων, «συντασσόμαστε κι εμείς με κάθε εγχείρημα που τιμά την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, επιχειρώντας να συμβάλλουμε στην προώθηση του μηνύματος του Αγώνα και των  προεκτάσεών του. Η πόλη της Νέας Σμύρνης έχει πρωταγωνιστήσει κατά το παρελθόν σε ιστορικά γεγονότα κομβικής σημασίας για το ελληνικό έθνος και οι κοινές αναφορές με τον Αγώνα του ‘21 είναι προφανείς και δεδομένες.»


Πρόγραμμα Διαδικτυακών Δράσεων

Ο  κύκλος των διαδικτυακών δράσεων  περιλαμβάνει θεματικές προβολές βίντεο, ακολουθώντας τις παρακάτω ενότητες:

25 Μαρτίου: Αφιέρωμα στα 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση- Εισαγωγή

1η Απριλίου: Ηγετικές Προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης. Οπλαρχηγοί και θρησκευτικοί ηγέτες που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στον Αγώνα του 1821. Οι αγωνιστές που οδήγησαν στη δημιουργία ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

8 Απριλίου: Η ελληνική σημαία και τα Σύμβολα της Επανάστασης. Η σημαία που έχει επικρατήσει στον ελλαδικό χώρο, η σημασία και ο συμβολισμός της. Επιμέρους σημαίες που υψώθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης σε περιοχές από όπου ξεκίνησε ο Αγώνας.

15 Απριλίου: Οπλισμός και Ενδυμασία των Ελλήνων Οπλαρχηγών. Τα όπλα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης και οι ενδυμασίες τους. Η φουστανέλα και ο συμβολισμός της. 

22 Απριλίου: Η αποτύπωση της Επανάστασης στην Τέχνη. Έλληνες και ξένοι ζωγράφοι εμπνέονται από την Ελληνική Επανάσταση. Πώς αποτυπώνουν τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

Συντονισμός-Επιμέλεια Δράσεων:

Βαγγέλης Χατζατουριάν
Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης-Συγγραφέας

Ομιλητές:

Παντελής Ζούρας, Θεολόγος, Καθηγητής Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης, Συγγραφέας

Μαργαρίτης Γαλάνης, Φιλόλογος Καθηγητής Ιστορίας 4ο Λύκειο Νέας Σμύρνης

Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Εκπαιδευτικός Δρ. Παιδαγωγικής, Συγγραφέας

Κυριακές 4-11-18-25 Απριλίου: Παραστάσεις Καραγκιόζη με ιστορικές αναφορές στο 1821  για το παιδικό κοινό 

Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού   στο you tube NS Culture  και στο facebook https://www.facebook.com/culturens

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s