ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ: Συμμετοχή στη Δράση «Φυσική Άσκηση και Υγεία»

Ολοκληρώθηκε από το ΕΔΔΥΠΠΥ, η Διαδικτυακή Δράση με θέμα «Φυσική Άσκηση και Υγεία» σε συνεργασία με τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Δάφνης Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης.

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία με τους ανωτέρω Δήμους, διοργάνωσε στις 21/04/2021, στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας τους,καθώς και σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης με θέμα «Φυσική Άσκηση και Υγεία»

Η Δράση απευθυνότανε στον Γενικό πληθυσμό του Δήμου με σκοπό να προβληθεί η χρησιμότητα της Φυσικής Άσκησης στην προαγωγή και διατήρηση της Υγείας και στην πρόληψη των ασθενειών. Έγκριτα στελέχη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ αναφέρθηκαν στις οδηγίες του ΠΟΥ για την Φυσική Άσκηση και προτείναν δραστηριότητες που μπορούνε να κάνουνε ανέξοδα και αποτελεσματικά, οι Δημότες, για την Υγεία τους. Σε κάθε θεματική ενότητα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην διαδραστικότητα, μέσα από την επίδειξης συγκεκριμένων ασκήσεων από γυμναστές και φυσικοθεραπευτές, καθώς και μέσα από την προβολή βίντεο του ΠΟΥ.

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης δήλωσε: «Στην χώρα του Ιπποκράτη μέλημα όλων μας είναι η προστασία και προώθηση της υγείας του πολίτη, σύνθημά μας από τα πανάρχαια χρόνια είναι «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και το υγιές σώμα είναι το σώμα που κινείται.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το followup της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Σύνθημα μας από τα πανάρχαια χρόνια είναι «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και το υγιές σώμα είναι το σώμα που κινείται. Στόχος μας είναι να γίνει η Περιφέρεια Αττικής μια Πρότυπη Περιφέρεια Υγείας, μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου της Υγείας των πολιτών. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο και προβαίνουμε σε κάθε δυνατή ενέργεια για να στηρίξουμε την πρόληψη των ασθενειών στους Δήμους μέσα από τον θεσμό των ΚΕΠ Υγείας. Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών».

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κ. Σταύρος Τζουλάκης δήλωσε: «Το ότι η πρόληψη σώζει ζωές αποτελεί την κοινή συνισταμένη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας. Η φυσική άσκηση προσφέρει τόσο στην βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και σε μακροζωία. Θέλοντας ως Δήμος να συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων μας για τη φυσική άσκηση, το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Νέας Σμύρνης ως τοπική δομή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, διοργάνωσε διαδικτυακή δράση με θέμα : Φυσική Άσκηση & Υγεία. Στη δράση συμμετείχαν μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων καθώς και πολίτες του Δήμου Νέας Σμύρνης.»

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και ΑλληλεγγύηςΝέας Σμύρνης κ. Παναγιώτης Γιατζίδηςδήλωσε: «Ο Δήμος  Νέας  Σμύρνης δημιουργεί στάσης ζωής σε ότι αφορά την πρόληψη και την προαγωγή της  υγείας των πολιτών μας.  Σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ ( Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Πρόληψης Υγείας) και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας, μέσα από την δομή των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ και τις δράσεις που υλοποιούν  με στόχο την ΠΡΟΛΗΨΗ, στεκόμαστε  πάντα δίπλα στον πολίτη με υπευθυνότητα και αέναο αίσθημα αλληλεγγύης. Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας έχει αναγνωριστεί τελευταία ως ο πλέον επικίνδυνος παράγοντας στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών. Η υιοθέτηση κάποιου είδους φυσικής άσκησης που να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα προσφέρει τόσο στην βελτίωση της ατομικής υγείας όσο και σε μακροζωία. Αξίζει να τονίσουμε ότι το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου είναι η καλή κατάσταση της Υγείας του και η ΠΡΟΛΗΨΗ σώζει ζωές!»

Την Δράση επίσης χαιρέτησαν ο Μουσικός, Ηθοποιός και Αντιδήμαρχος Αθλητισμού-Πολιτισμού του Δήμου Αγίας Βαρβάρας κ. Νίκος Βουρλιώτης, η Πολιτική Εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Δάφνης – Υμηττού κα. Γεωργία Σκιαδοπούλου, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. ΓιάννηςΤούντας.

  • Πάρα πολλοί δημότες χρησιμοποιούν σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε κι εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργείστε το δικό σας προφίλ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s