Ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητροπολίτη Συμεών για το Πάσχα

Προς τον Ιερό Κλήρο και τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας

«Αποκριθείς δε ο άγγελος είπε
ταις γυναιξί· μη φοβείσθε υμείς»
(Ματθ. 28,5)

Ξημερώματα «της μιας σαββάτων», αγαπητοί μου αδελφοί,

Τρεις γυναίκες, αφοσιωμένες μαθήτριες του Ιησού, έρχονται στον Τάφο Του. Ο φόβος συνέχει τις καρδιές τους. Και καθώς πλησιάζουν στο μνήμα, το θέαμα τις συγκλονίζει. Η πέτρα που έφραζε τον τάφο είχε κυλήσει κι ένας λευκοφορεμένος άγγελος καθόταν πάνω της. Και λέει στις μυροφόρες : «Μη φοβείσθε υμείς!». «Ξέρω ότι γυρεύετε τον σταυρωμένο Ιησού. Δεν είναι εδώ· αναστήθηκε, όπως το είπε! Ελάτε να δείτε το μέρος όπου βρισκόταν το σώμα του Κυρίου».

Ο φόβος σμίγει με τη χαρά στις καρδιές των μυροφόρων γυναικών. Παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. Και σπεύδουν, όπως τους είχε υποδείξει ο άγγελος, να αναγγείλουν στους μαθητές του Κυρίου «ότι ηγέρθη από των νεκρών».  

* * *

Φόβος! Από τα πολύ γνωστά και πολύ δυνατά συναισθήματα του ανθρώπου. Φόβος μπροστά στην αποτυχία. Μπροστά στον κίνδυνο. Μπροστά στο άγνωστο. Μπροστά στην αρρώστια και τον πόνο. Μπροστά στον θάνατο.

Ο φόβος εισέβαλε στη ζωή όλων μας από την ώρα που η πανδημία του covid-19 έπληξε τον πλανήτη μας. Και με τον φόβο να μας πολιορκεί για δεύτερη χρονιά, εορτάζουμε την ένδοξη Ανάσταση του Κυρίου μας.

Σ᾽ εμάς τους φοβισμένους χριστιανούς επαναλαμβάνει σήμερα ο άγγελος το «μη φοβείσθε υμείς». Και για μας ισχύει το ερώτημα που αναστημένος ο Κύριος απηύθυνε προς τους φοβισμένους μαθητές Του : «Τι τεταραγμένοι εστέ και διατί διαλογισμοί αναβαίνουσιν εν ταις καρδίαις υμών;» (Λουκ. 24,38).

Η Ανάσταση του Χριστού μας, αδελφοί μου, νίκησε τον θάνατο. Νίκησε και τον φόβο. Και το μήνυμα του αναστημένου Κυρίου σε όλους εμάς τους μαθητές Του είναι «μη φοβείσθε υμείς». Η πίστη μας στον Ιησού Χριστό, η αγάπη και η αφοσίωσή μας στο υπερούσιο πρόσωπό Του, η ανάθεση της ζωής μας στη στοργική πρόνοιά Του νικά τον φόβο και χαρίζει στις καρδιές μας την αφοβία. Όσό πιο πολύ Τον εμπιστευόμαστε· όσο πιο πολύ ζούμε τη θεία παρουσία Του, τόσο περισσότερο υπερβαίνουμε κάθε είδους φόβο.

* * *

Οι χριστιανοί δεν φοβόμαστε εμπόδια, αναποδιές και αποτυχίες που είναι ενδεχόμενο να συναντήσουμε στη ζωή μας. Ο αναστημένος Κύριος είναι δίπλα μας. Μας στηρίζει. Μας ενισχύει. Μας οπλίζει με υπομονή. Επιπλέον, πιστεύουμε κι εμείς, όπως ο απόστολος Παύλος, «ότι αυτά που τώρα υποφέρουμε δεν αντισταθμίζουν τη δόξα που μας επιφυλάσσει ο Θεός στο μέλλον»· στη Βασιλεία Του (Ρωμ. 8,18).

 Οι χριστιανοί δεν φοβόμαστε την αρρώστια και τον πόνο γιατί γνωρίζουμε ότι όσο διαρκεί η παρούσα ζωή μας υποκείμεθα στη φθορά. Γιατί η αρρώστια μας ωριμάζει πνευματικά. Μας φέρνει πιο κοντά στον Θεό. Και ο πόνος και η οδύνη που δοκιμάζουμε μας επιτρέπουν να γίνουμε κοινωνοί του πόνου και της οδύνης που δοκίμασε πάνω στο σταυρό ο Κύριος Ιησούς για τη σωτηρία μας.

Οι χριστιανοί δεν φοβόμαστε τον θάνατο. Τον θάνατό μας· τον θάνατο των αγαπημένων μας. Και δεν τον φοβόμαστε γιατί πιστεύουμε πως ο θάνατος γίνεται «ζωής αφορμή». Γέφυρα που μας επιτρέπει να περάσουμε από τα φθαρτά στα άφθαρτα και από τα πρόσκαιρα στα αιώνια. «Μηδείς φοβείσθω θάνατον», τονίζει στον Κατηχητικό του λόγο ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος· «ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος».

Οι χριστιανοί δεν φοβόμαστε γιατί αγαπούμε. Αγαπούμε τον Θεό που πρώτος μας αγάπησε. Αγαπούμε και τους άλλους, «τον πλησίον» μας. Και αυτή η αγάπη νικά τον φόβο· μας ελευθερώνει από κάθε μορφής φόβο. «Όποιος αγαπάει», γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, «δεν φοβάται. Η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α’ Ιω. 4,18). Κι αυτή την τέλεια αγάπη αγωνιζόμαστε εν Χριστώ να κατακτήσουμε κι εμείς.

* * *

Προσφιλέστατοι αδελφοί,

«Μη φοβείσθε!» Ο Κύριός μας αναστήθηκε. Και αναστημένος, όταν «κεκλεισμένων των θυρών» βρέθηκε στο υπερώο ανάμεσα στους μαθητές Του, τους χάρισε αφοβία και ειρήνη.

Αφοβία και ειρήνη εύχομαι να χαρίσει και σε όλους εμάς σήμερα. Να μας ελευθερώσει από κάθε είδους φοβία και να ειρηνεύσει τις καρδιές μας. 

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, ΑΔΕΛΦΟΙ!

Με θερμές πασχάλιες ευχές

ο Επίσκοπός σας

† Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s