Πρόταση για μετονομασία της οδού Κωνσταντινουπόλεως σε Μίκη Θεοδωράκη

https://i0.wp.com/www.kolivas.de/wp-content/uploads/2021/09/theodorakis-08.jpg

Με ανοιχτή επιστολή που έστειλε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Σμύρνης, ο συμπολίτης μας και πρώην δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Τουρλίδης, προτείνει την μετονομασία της οδού Κωνσταντινουπόλεως σε Μίκη Θεοδωράκη.

Αναλυτικά η επιστοολή του κ. Τουρλίδη:

Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η πόλη μας θα τιμήσει τον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη όπως του αξίζει. Το κάναμε άλλωστε καί όσο ήταν εν ζωή. Ήδη διάβασα ότι ο νέος πολιτιστικός χώρος στον Άτταλο θα λάβει το όνομα του.

Δεν είναι στην πρόθεση μου να μπω σε μία πλειοδοσία τιμών για τον σπουδαίο Μουσικοσυνθέτη. Το συμβούλιο σας θα πάρει τις αποφάσεις όπως εσείς κρίνετε.

Επιτρέψτε μου, όμως, να σταθώ σε κάτι που θεωρώ πολύ κρίσιμο με μεγάλη ιστορική, καί συμβολική, σημασία.

Όπως γνωρίζετε ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε πολλά χρόνια στην πόλη μας. Και η Νέα Σμύρνη έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Στην οδό Πλαστήρα εγκαταστάθηκε η οικογένεια του όταν ήρθαν στην Αθήνα. Εδώ ήταν που οργανώθηκε στην Αντίσταση καί στην πόλη μας ήταν που πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τον δρόμο της μουσικής. Εδώ γνώρισε την σύζυγο του Μυρτώ Αλτίνογλου. Στο σπίτι της οικογένειας Αλτίνογλου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως 39.

Στο σπίτι αυτό , όπως έχει πει πολλές φορές ο ίδιος, γράφτηκαν μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του. Από την οδό Κωνσταντινουπόλεως πέρασε η αφρόκρεμα της τέχνης και της διανόησης του τόπου.

Θα μπορούσα να γράψω πολλά ακόμη για τη σχέση του Μίκη με την πόλη μας αλλά νομίζω ότι είναι περιττό.

Έχω την άποψη ότι η οδός Κωνσταντινουπόλεως πρέπει να μετονομαστεί σε οδό Μίκη Θεοδωράκη. Μίλησα με ορισμένα μέλη του Συμβουλίου σας καί διαπίστωσα ότι έχουν την ίδια γνώμη. Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου με όλους όσους αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα αυτής της πρότασης.

Θυμάμαι πολύ καλά τις αντιδράσεις που υπήρξαν όταν είχε προταθεί να η μετονομασία της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Πέλου κι Αλέκας Κατσέλη. Χάθηκε, τότε, μια μεγάλη ευκαιρία να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας. Τώρα που γκρεμίστηκε κι η ιστορική οικία τους φοβάμαι ότι ελλοχεύει η λήθη.

Κατανοώ πλήρως την σημασία της Κωνσταντινούπολης για την προσφυγική πόλη μας. Η αγαπημένη μου γιαγιά, η δασκάλα της Άνω Νέας Σμύρνης, Ειρήνη (Νίνα) Βερνίκου Τουρλίδη γεννήθηκε στην Πόλη καί τελείωσε την Μεγάλη του Γένους Σχολή. Πιστεύω ότι μπορεί να ονομαστεί οποιοσδήποτε δρόμος της πόλης μας Κωνσταντινουπόλεως αλλά ο Μίκης Θεοδωράκης έζησε καί δημιούργησε στον συγκεκριμένο δρόμο. Τρόποι για να τιμήσουμε τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο υπάρχουν πολλοί. Ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθεί η σχέση του με την πόλη μας είναι να δωθεί το όνομα του στην οδό Κωνσταντινουπόλεως.

Με τιμή

Γιώργος Τουρλίδης


Ανάρτηση της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του πατέρα της


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s