Γ. Πατούλης: Για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν αρκούν μέτρα «αστυνομικού χαρακτήρα»

Στην αναγκαιότητα προώθησης δομικών αλλαγών, με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης, με προσλήψεις προσωπικού και δίκαιες αμοιβές και παροχή κινήτρων για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής», καθώς και στα  ανοιχτά ζητήματα,  αλλά και στους στόχους του για τη νέα χρονιά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στην εφημερίδα “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ” ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογράφο Γ. Λαιμό  στόχος του είναι να παραμένει η Περιφέρεια Αττικής δίπλα στον πολίτη 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο. Επιπλέον ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στους στόχους του προϋπολογισμού, στις δράσεις για τη διαχείριση των  απορριμμάτων, στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, καθώς και στους βασικούς στόχους για το 2022.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική συνέντευξη:

  1. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας το 2022. Θεωρείτε πώς ενδεχομένως πρέπει να παρθούν αυστηρότερα μέτρα για την ανάσχεσή της;

Το τέλος της πανδημίας στη χώρα μας θα έρθει πιο κοντά, όταν καταφέρουμε να πείσουμε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας που επιμένουν, κατά την άποψή μου αδικαιολόγητα, να παραμένουν ανεμβολίαστοι να εμβολιαστούν.
Παρακολουθώντας από το τέλος του Δεκεμβρίου την εξέλιξη της, διαπιστώνουμε πως υπάρχει μια εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, βλέπουμε ότι αυξάνονται οι εισαγωγές στο νοσοκομείο, αλλά ευτυχώς μειώνεται ο αριθμός των περιστατικών με βαριά νόσηση.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες εβδομάδες είναι δύσκολες και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα.
Όσον αφορά τη λήψη πρόσθετων, αυστηρότερων μέτρων που αναφέρατε, θα σας έλεγα ότι δεν αρκούν τα «αστυνομικού χαρακτήρα»  μέτρα, αλλά χρειάζονται και γενναίες πολιτικές αποφάσεις, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Προωθώντας δομικές αλλαγές , με έμφαση στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και πρόληψης. Με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Με δίκαιες αμοιβές και παροχή κινήτρων για τους «μαχητές της πρώτης γραμμής».
Χρειάζεται επίσης εντατικοποίηση της προσπάθειας για περαιτέρω ενίσχυση του εμβολιασμού, αφού εξακολουθεί να παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων ενήλικων πολιτών.
Πρέπει τέλος να δούμε με μεγάλη προσοχή την επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σε συνάρτηση με την πορεία εξέλιξης των κρουσμάτων και με το πρόγραμμα εμβολιασμού των μικρών μαθητών.

  1. Τι απαντάτε σε εκείνους που αντιδρούν στον εμβολιασμό, ακόμη και στον ιατρικό χώρο;

Η άρνηση στον εμβολιασμό είναι αντιεπιστημονική στάση.
Στην περίπτωση του covid, o εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό όπλο που σήμερα προσφέρει η επιστήμη για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Και το οπλοστάσιο μας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα στη μάχη που δίνουμε εδώ και δύο χρόνια,  με τα νέα φάρμακα που έρχονται.

  1. Προϋπολογισμός 2022. Πώς θα τον χαρακτηρίζατε; Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι για τη νέα χρονιά;

Θα τον χαρακτήριζα ως προϋπολογισμό ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Αποτυπώνει με ρεαλισμό το όραμα μας μας για μια Αττική με αναπτυξιακό πρόσημο, για μια «Πράσινη Περιφέρεια», θωρακισμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και της πανδημίας.
Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα , προς όφελος των πολιτών. Στο επίκεντρο των πολιτικών μας είναι ο άνθρωπος.
Με ενότητα και αξιοποιώντας τη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, με ρεαλισμό και υπευθυνότητα, πάμε την Αττική ψηλά.

  1. Σε πρόσφατη παρουσίαση τονίσατε πώς η «Αττική θα καταστεί Περιφέρεια πρότυπο στην διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Πιστεύετε πώς με τον σχεδιασμό που παρουσιάσατε θα δοθεί μόνιμη λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα; Με ποιον τρόπο καταφέρετε να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σε επίπεδο Δήμων;

Το σχέδιο μας διαθέτει ρεαλισμό, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, απαντά με σύγχρονο και «πράσινο» τρόπο στις ανάγκες της Αττικής, ενώ για πρώτη φορά το βάρος της διαχείρισης δεν πέφτει σε μια μόνο περιοχή, αλλά κατανέμεται χωροταξικά δίκαια.
Εμείς δεν μιλάμε με λόγια, αλλά με πράξεις , με έργο. Απαντάμε στις ανάγκες των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών με νέο εξοπλισμό ανακύκλωσης, με 180 νέα απορριμματοφόρα για τη συλλογή βιοαποβλήτων, με σύγχρονες ΜΕΒΑ και Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.
Τα στοιχεία αυτά θα αναδειχθούν το επόμενο διάστημα μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης και ενημέρωσης των πολιτών του Λεκανοπεδίου και με τον τρόπο αυτό θα καμφθούν οι αντιδράσεις όσων πραγματικά ενδιαφέρονται να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ και οι Δήμοι, ενώνουμε δυνάμεις για να περάσουμε στη νέα εποχή της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

  1. Ποιες είναι οι βασικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής σύμφωνα με το masterplan που έχετε παρουσιάσει; Πόσο σας προβληματίζει για το μέλλον η κλιματική κρίση;

Στο master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση κατ΄αρχήν των πρόσφατα καμένων περιοχών,  διαμορφώθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές μας υπηρεσίες. Σε αυτό  καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την απαιτούμενη κοστολόγηση , καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής. Κάθε  περιοχή έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, διαφορετικούς δείκτες επικινδυνότητας , διαφορετικές ανάγκες σε έργα και παρεμβάσεις.  Ο σχεδιασμός μας προβλέπει να δρούμε τοπικά και να σχεδιάζουμε περιφερειακά, θέτοντας ένα στόχο, να καταστήσουμε την Αττική, Ασφαλή Περιφέρεια.
Είμαστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας, όπου σε καθημερινή φάση καταγράφεται με απόλυτη διαφάνεια, η κατάσταση των ρεμάτων της Αττικής και οι παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτά. Επίσης , από το 2014 ως σήμερα,  έχουν εκτελεστεί, εκτελούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης συνολικά 150 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που  χρηματοδοτούνται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας και το ΠΕΠ Αττικής.
Στην απειλή της κλιματικής κρίσης απαντάμε με σοβαρή μελέτη των νέων δεδομένω, με νέες μελέτες και νέα έργα , με διεκδίκηση των αναγκαίων πόρων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Η ανάγκη αυτή, αποτελεί ίσως και την σημαντικότερη πρόκληση της επόμενης δεκαετίας. Τονίζω πως για μας αποτελεί προτεραιότητα κι όχι απλά ένα τσιτάτο, η Ασφαλής Αττική.

  1. Πώς εξελίσσετε ο προγραμματισμός της υλοποίησης των μεγάλων έργων για την Αττική, όπως για παράδειγμα, η Ανάπλαση του Φαληρικού και το γήπεδο της ΑΕΚ, εκσυγχρονισμός του οδικού δικτύου;

Εκτελούμε την περίοδο αυτή πάνω από 900 έργα, προϋπολογισμού άνω των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Έργα και παρεμβάσεις σε όλους τους Δήμους, που κάνουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, καλύτερη.
Για την ανάπλαση του Φαληρικού είμαι στην ευχάριστη θέση να πω πως έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση οι συγκοινωνιακές και αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις της Α’ Φάσης του έργου. Πλέον, η Περιφέρεια είναι έτοιμη να προχωρήσει στη Β’ Φάση του έργου, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, ενώ έχουν καταρτιστεί και οι αναγκαίες μελέτες. Αναμένουμε από το ΤΑΙΠΕΔ  την ολοκλήρωση των μελετών, που αφορούν το πρώτο τμήμα της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ώστε να ενσωματωθούν στο έργο που θα δημοπρατηθεί.
Τα έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια προχωρούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με το Δήμο και την ΑΕΚ.
Όσον αφορά τα έργα εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων, σε όλη την Αττική. Έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις και αναβαθμίσεις στο υπάρχον οδικό δίκτυο. Τοποθετούμε νέα φωτιστικά σώματα, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής φωτεινότητας, σε όλο το δίκτυο ευθύνης μας. Τοποθετούμε νέες πεζογέφυρες σε όλη την Αττική, για να καταστήσουμε ασφαλέστερες τις μετακινήσεις των πεζών . Ενώ το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαχείρισης της Κυκλοφορίας υπηρετεί το στόχο μας για  βελτίωση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.
Με σύγχρονες δομές, καινοτόμες δράσεις και παρεμβάσεις ενισχύουμε την οδική ασφάλεια. Στόχος μας ένα ασφαλές , λειτουργικό και φιλικό στο περιβάλλον οδικό δίκτυο

  1. Ποιοι είναι οι βασικοί σας στόχοι για τη νέα χρονιά που μόλις μπήκε;

Το 2022 θα είναι μια κρίσιμη χρονιά για το μέλλον της Αττικής. Πλέον βρισκόμαστε στη φάση όπου γίνεται πράξη ο σχεδιασμός των πρώτων δύο δύσκολων ετών της Διοίκησης μας.
Το διάστημα που πέρασε βάλαμε ισχυρές βάσεις ώστε από τη νέα χρονιά, να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στη δημιουργία των απαραίτητων νέων υποδομών και την υλοποίηση δράσεων για μια φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην ανακύκλωση.
Προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής, υλοποιώντας το MASTER PLAN που παρουσιάσαμε.
Μια Περιφέρεια ανθρωπιάς και αλληλεγγύης δεν μπορεί παρά να δίνει βάρος στη διατήρηση και ενίσχυση των κοινωνικών δομών.
Μετά την εμπειρία της πανδημίας, επενδύουμε και την επόμενη περίοδο στην ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας της Αττικής, καθώς και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Ασφαλώς, μια Περιφέρεια με το δυναμισμό της Αττικής, δεν μπορεί παρά να επενδύει στην τουριστική προβολή και σε έργα που αναδεικνύουν τις φυσικές της ομορφιές, καθώς και στη δημιουργία φιλικού προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος.
Τέλος, σε φάση υλοποίησης βρίσκονται «πράσινα» έργα που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Όλα αυτά, σε συνεργασία με τους 66 Δήμους , στους οποίους χρηματοδοτούμε  ένα εκτεταμένο πρόγραμμα έργων που διαθέτουν ώριμες μελέτες.
Στόχος μας ήταν και παραμένει να είμαστε μια Περιφέρεια που θα βρίσκεται διαρκώς , δίπλα στον πολίτη. 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s