Πέθανε ο Νεοσμυρνιός “πατριάρχης” της αθλητικής δημοσιογραφίας Πέτρος Λινάρδος

Πιο φτωχή γίνεται από σήμερα η αθλητική δημοσιογραφία, καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο «πατριάρχης» της Αθλητικής Δημοσιογραφίας και διατελέσας επί 16 χρόνια πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), Πέτρος Λινάρδος, σε ηλικία 97 ετών.

Ο Πέτρος Λινάρδος παρά την ηλικία του, αρθρογραφούσε στο ΒΗΜΑ έως την τελευταία στιγμή.

Ο Πέτρος Λινάρδος που εργάστηκε επί δεκαετίες με ήθος και αρχές στηρίζοντας όχι μόνο την αθλητική δημοσιογραφία αλλά και ολόκληρο το φάσμα του αθλητισμού.

Πολυγραφότατος αρθρογράφος και συγγραφέας συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του επιπέδου στον κλάδο της αθλητικής δημοσιογραφίας ανοίγοντας νέους ορίζοντες.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Λινάρδος

Ο Πέτρος Λινάρδος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1925 στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου, όπου διέμενε η προσφυγική οικογένεια της μητέρας του μετά την καταστροφή της Σμύρνης.

Αφετηρία της δημοσιογραφικής πορείας του ήταν η «Μαθητική Πένα» της Ευαγγελικής Σχολής Νέας Σμύρνης.

Από το 1950 έως σήμερα ήταν συνεργάτης στην εφημερίδα «Το Βήμα».

Πέραν του αθλητικού ρεπορτάζ ασχολήθηκε και με το ναυτιλιακό και την κοινωνική πρόνοια ενώ επί 20 έτη διετέλεσε κριτικός κινηματογράφου στα «Νέα».

Για το έργο του και την προσφορά του στον αθλητισμό τον τίμησαν πολλοί φορείς στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Επίσης πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΠΣΑΤ το 1952 και ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών. Διετέλεσε πρόεδρός του (1976-1992) και αργότερα ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος.

Το όνομά του φέρει τιμής ένεκεν η αίθουσα τύπου του Πανιωνίου. Στο μεγάλο συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνονται 20 μελέτες και δοκίμια και 10 βιβλία. Το τελευταίο του σημαντικό βιβλίο εκδόθηκε στα 93 του, το 2018 με τίτλο «Δημητρός Δάλλας: Ο πρωτομάστορας του αθλητισμού της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής αναγέννησης του Πανιωνίου ΓΣ Σμύρνης».

Ο Πέτρος Λινάρδος και η σύζυγός του Ζαφειρούλα (Ρούλα) που έφυγε από τη ζωή λίγο νωρίτερα έχουν δυο γιούς τον Νίκο, μέλος της εθνικής ομάδας μπάσκετ το 1987 και τον Δημήτρη, γραφίστα και τρεις εγγονές.

Το ΔΣ του ΠΣΑΤ με ανακοίνωση του εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη των Αθλητικών Συντακτών για το χαμό του πατριάρχη της Αθλητικής Δημοσιογραφίας. Ο δε πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος επικοινώνησε ήδη με τους δυο γιούς του αείμνηστου για να τους μεταφέρει τα ειλικρινή συλλυπητήρια του κλάδου.


Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Πανιώνιο ΓΣΣ

Ο Πανιώνιος ΓΣΣ σε ανακοίνωση του αναφέρει:
“Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο «Πατριάρχης» της Ελληνικής δημοσιογραφίας Πέτρος Λινάρδος.
Ο Πέτρος Λινάρδος τίμησε τον Πανιώνιο Γ.Σ. Σμύρνης με γραπτά κείμενα, συλλέγοντας και καταγράφοντας τις πολύτιμες ιστορικές μνήμες που πλαισιώνουν τη μακραίωνη ιστορία του Συλλόγου μας.
Η αγάπη του για τον Ιστορικό και το πάθος του για τη συγγραφή δεν έπαυσε ποτέ, με το τελευταίο του σημαντικό βιβλίο να είναι, στα 93 του χρόνια, το έργο: «Δημητρός Δάλλας: Ο πρωτομάστορας του αθλητισμού της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής αναγέννησης του Πανιωνίου Γ.Σ. Σμύρνης».
Το Δ.Σ. του Πανιωνίου Γ.Σ.Σ. εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πέτρου Λινάρδου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.”

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανιωνίου ΓΣΣ

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανιωνίου ΓΣΣ εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:
“Ο Πέτρος Λινάρδος «έφυγε» από τη ζωή, αφήνοντας ως παρακαταθήκη τα έργα του και το φως του που θα κρατούν για πάντα ζωντανή την αιώνια σύνδεση της ομάδας μας με τη Μάνα Σμύρνη.
Η ιστορία θα σας ευγνωμονεί αιώνια και θα σας κρατάει για πάντα ζωντανό. Καλό ταξίδι σπουδαίε Πέτρο Λινάρδο.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του.”


Συλλυπητήρια ανακοίνωση από τον Ροταριανό Όμιλο Νέας Σμύρνης

Ο Ροταριανός Όμιλος Νέας Σμύρνης, στον οποίο ο Πέτρος Λινάρδος διετέλεσε Πρόεδρος, σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ροταριανού Ομίλου Νέας Σμύρνης εκφράζει τη θλίψη του και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του για το θάνατο του διακεκριμένου δημοσιογράφου και ιστορικού του Ελληνικού Αθλητισμού, Πέτρου Λινάρδου, ο οποίος διετέλεσε πρώτος εψηφισμένος Πρόεδρος του Ομίλου μας και κατόπιν επίτιμο μέλος και ενεργός στις συναντήσεις του Ομίλου έως το τέλος της ζωής του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου μας αποφάσισε να καταθέσει στεφάνι στην κηδεία του και σύντομα να οργανώσει μια εκδήλωση στη μνήμη του».

Με πληροφορίες από: In.gr