Το 2ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης στην Evora της Πορτογαλίας

Στο πλαίσιο του διετούς προγράμματος Erasmus, με θέμα: «@gissons pour un avenir éco!» (ας δράσουμε για ένα οικολογικό μέλλον), έξι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης, συνοδευόμενοι από τη Διευθύντρια του σχολείου και υπεύθυνη του προγράμματος κ. Ελένη Καϊνού και τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κούνουπα, επισκέφτηκαν την πόλη Evora της Πορτογαλίας, κατά το διάστημα 27/11 – 3/12 2022.

Οι μαθητές κατέλυσαν στα σπίτια των οικογενειών των μαθητών που είχαν φιλοξενήσει τον προηγούμενο Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Η ελληνική αντιπροσωπεία μαθητών και καθηγητών, μαζί με την αντίστοιχη ιταλική και βελγική, παρακολούθησε μαθήματα στο σχολείο της Evora, συμμετείχε σε ποικίλες δραστηριότητες οικολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, επισκέφτηκε την Λισαβόνα (γνωριμία με την πόλη, Ενυδρείο, Πύργος Belem), γνώρισε την καθημερινή ζωή και την ζεστή φιλοξενία των Πορτογάλων. Μέσα από όλα αυτά τα πολιτιστικά και ψυχαγωγικά ερεθίσματα, όλοι επέστρεψαν πλήρεις εμπειριών και γνώσεων, έχοντας αποκομίσει άριστες εντυπώσεις σε όλα τα επίπεδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο 25 – 29 Σεπτ. 2022, και στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος Erasmus, πραγματοποιήθηκε μια πρώτη επίσκεψη, της Δ/ντριας κ. Καϊνού και της καθηγήτριας του σχολείου κ. Μπάκου, στην Evora της Πορτογαλίας. Στο πλαίσιο των καθημερινών συναντήσεών τους, στο χώρο του πορτογαλικού σχολείου, οι καθηγητές από όλες τις συμμετέχουσες χώρες (Πορτογαλία – Ιταλία – Βέλγιο – Ελλάδα) συζήτησαν θέματα οργάνωσης και υλοποίησης των επισκέψεων, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των μαθητών. Και στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η συνεργασία ήταν εξαιρετικά δημιουργική και οι εντυπώσεις άριστες