ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ: Ανακοίνωση για το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων και κάλεσμα σε συγκέντρωση

Η δημοτική παράταξη «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ» εξέδωσε ανακοίνωση με τις θέσεις της για το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σχολεία της Νέας Σμύρνης και καλεί τους πολίτες να παρευρεθούν στη συγκέντρωση που διοργανώνεται από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, την Τετάρτη 29 Μαρτίου το απόγευμα έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, στην Κεντρική Πλατεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ως πότε παλληκάρια» θα κάνουμε υπομονή;

Το κτιριακό πρόβλημα στα σχολεία της Νέας Σμύρνης δεν θα λυθεί αν δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές.

Απαιτούμε, προτείνουμε και διεκδικούμε ΡΙΖΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ!

Είναι γνωστό πλέον σε όλους και όλες, το πώς έγινε, από πέρυσι, στην πόλη μας η υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Πρόχειρα, την τελευταία στιγμή, με αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ (ενώ και ήταν γνωστό ότι η υποχρεωτική εφαρμογή θα ξεκινούσε σταδιακά από το σχολικό έτος 2018-19). Δεν ξεχνάμε βέβαια, και το πανελλήνιο ρεζίλι των αιθουσών με χωρίσματα νοβοπάν που στέγασαν για ένα (έστω μικρό) διάστημα τα προνήπια! Ότι σήμερα ακόμα, μικρά παιδιά είναι αναγκασμένα να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις, αφού το παράρτημα του νηπιαγωγείου τους βρίσκεται 1 ή και 2 χιλιόμετρα μακριά από τη γειτονιά τους! Και βέβαια, ΤΙΠΟΤΑ δεν έχει προχωρήσει –κοντεύουν δύο χρόνια τώρα- για να αναζητηθούν σταθερές δομές για να αντικαταστήσουν τα ΠΡΟΚΑΤ. Οι προτάσεις εκπαιδευτικών και γονέων απορρίπτονται, η προκήρυξη για ενοικίαση χώρων μάλλον κατέληξε στο καλάθι των αχρήστων, η επιτροπή των φορέων για το κτιριακό ξεχάστηκε, τα προσχήματα και τα προσκόμματα των «υπεύθυνων» παιδείας περίσσεψαν. Τίποτα σε αυτό το Δήμο δεν προχωρά, ακούμε μόνο λόγια.

Όμως, τα πράγματα χειροτερεύουν!
Φτάσαμε πάλι, να κινδυνεύει με έξωση μια σταθερή δομή νηπιαγωγείου! Η αδιαφορία, η αναβλητικότητα, ο εφησυχασμός, η κωλυσιεργία του Δήμου, έδωσε ξανά τη δυνατότητα στους ιδιώτες που διεκδικούν ένα τμήμα του οικοπέδου του 6ου Νηπιαγωγείου, να ζητούν έξωση και κατεδάφιση του κτιρίου! Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό ήδη από το 2013, δέκα χρόνια δεν ήταν φαίνεται αρκετά για να αποφασίσουν οι υπεύθυνοι ότι πρέπει να λυθεί.
Είναι πραγματικά εξοργιστικό. Και έρχεται μαζί με την αντίστοιχη περίπτωση των σχολείων της Εστίας (7ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης), όπου και πάλι, η αδιαφορία και ο εφησυχασμός έχουν φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Κανένας δεν γνωρίζει πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Εστία, και αν έχει βρεθεί κάποια λύση ή και πάλι μετά από λίγο τα σχολεία της Εστίας να απειλούνται με έξωση και οι 500 μαθητές τους με διαμοιρασμό σε άλλα σχολεία.

Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Ως εδώ με την αδιαφορία του Δήμου!

Ζούμε σε μια πόλη εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη, που συνεχίζεται η ανοικοδόμηση με γρήγορους ρυθμούς. Πολυκατοικίες «σηκώνονται» συνεχώς, εκεί που πριν υπήρχαν μονοκατοικίες και άδεια οικόπεδα. Ο Δήμος αδιαφορεί, δεν φροντίζει –όπως οφείλει- να σχεδιάσει σοβαρά για το μέλλον των σχολείων της πόλης. Η πόλη χρειάζεται χώρους για να φτιαχτούν σταθερές δομές νηπιαγωγείων, χρειάζεται σχεδιασμό για νέο σχολείο και σίγουρα δεν χρειάζεται αστειότητες του τύπου «αφού έχουν σταματήσει να γεννάνε, θα μειωθεί ο μαθητικός πληθυσμός».

Σε μια πόλη που ασφυκτιά, που δεν έχει ελεύθερα οικόπεδα και χώρους, ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ την οποία προτείνουμε και διεκδικούμε: Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις κτιρίων για να γίνουν σχολεία.

Τέτοιοι χώροι υπάρχουν πολλοί. Μονοκατοικίες που δεν χρησιμοποιούνται ή/και ανήκουν σε ιδρύματα της πόλης, ολόκληρα κτίρια που «κοσμούν» με το άδειο κουφάρι τους το κέντρο (πχ ΓΕΧΑ) εκεί ακριβώς δηλαδή που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη για νέα νηπιαγωγεία και πολλά άλλα. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει.

Προτείνουμε και υποστηρίζουμε την ΑΜΕΣΗ αναγκαστική απαλλοτρίωση του τμήματος οικοπέδου του 6ου Νηπιαγωγείου που ανήκει σε ιδιώτες.

Προτείνουμε και υποστηρίζουμε την οριστική λύση του προβλήματος των σχολείων της Εστίας με τον ίδιο τρόπο: να φύγουν τα σχολεία από την ιδιοκτησία της Εστίας με αναγκαστική απαλλοτρίωση για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η «Μια Πόλη Ανάποδα» καλεί μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικούς να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τα σχολεία της πόλης μας ασφυκτιούν. Η δημοτική αρχή «πετάει τη μπάλα στην εξέδρα». Δεν θα υπάρξουν λύσεις αν δεν κινητοποιηθούμε!

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη 29/3.