Η Εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Νέα Σμύρνη

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου η δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας στη Ν.Σμύρνη, στα πλαίσια της 108ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Τον εναρκτήριο λόγο εκφώνησε ο εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κ. Κεβόρκ Αβακιάν.

Τη Δοξολογία τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος των Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδας κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο Έξαρχος των Καθολικών Αρμενίων της Ελλάδας κ. Χοβσέπ Μπεζαζιάν, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Ευαγγελικών Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής κ. Πωλ Χαϊντοστιάν, οι εφημέριοι των εκκλησιών Αγ. Καραμπέτ στο Νέο Κόσμο κ. Ναρέγκ Σαχινιάν και Αγ. Ιακώβου στη Νίκαια κ. Μπαρέτ Χατσεριάν.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Θεοδωρόπουλος, εκ μέρους του Δήμου Νέας Σμύρνης ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Ν. Σμύρνης κ. Βαγγέλης Χατζαντουριάν.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων θυμάτων της Γενοκτονίας.


To γλυπτό στο “Πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης”

Με αφορμή την τέλεση δοξολογίας στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων στη Nέα Σμύρνη για τον εορτασμό της 108ης επετείου της γενοκτονίας των Αρμενίων, στρέφουμε το βλέμμα μας στο γλυπτό έργο του Νεοσμυρνιού Βάσου Καπάνταη.

Στις 14 Απριλίου 1979 πραγματοποιήθηκαν, στην πλατεία Χρυσοστόμου της Νέας Σμύρνης (σήμερα Πάρκο Εθνικής Μνημοσύνης), τα αποκαλυπτήρια του Ηρώου των Αρμενίων που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Βάσος Καπάνταης. Ο Δήμος Νέας Σμύρνης και οι Αρμένιοι της Ελλάδας τίμησαν με αυτό τον τρόπο τους 1.300.000 Αρμένιους που σφαγιάστηκαν το 1915 από τα οθωμανικά στρατεύματα.
Πρόκειται για μια ορειχάλκινη καμπάνα τοποθετημένη πάνω σε βάθρο από ακατέργαστη πέτρα. Πάνω στην καμπάνα είναι ενσωματωμένο ένα ξίφος και σκαλισμένα γράμματα στην αρμένικη γλώσσα. Κατά τον Χρ. Χρήστου «η καμπάνα φωνάζει για τη σφαγή των Αρμενίων και το ξίφος ζητά δικαίωση». Πάνω στο βάθρο είναι σκαλισμένα: ΑΡΜΕΝΙΩΝ ΑΓΩΝ.