Ο Γιάννης Καλατζόπουλος μας μιλάει για το «Tango»

kalatzopoylosΟ Γιάννης Καλατζόπουλος μιλάει στην εφημερίδα «τα Επίκαιρα» και στη Χρυσώ Κοντάκου, σε μία αποκλειστική συνέντευξη για το έργο «Τάνγκο» το οποίο παίζεται με επιτυχία στο Θέατρο OLVIO, για θέατρο γενικότερα και την μέχρι τώρα πορεία του σε αυτό .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
ΧΡΥΣΩ ΚΟΝΤΑΚΟΥ

 

Είσαστε στο θέατρο από παιδί, τι είναι αυτό που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και έχει συμβεί στο θέατρο;

«Είναι πολλά, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσω ένα απ’ όλα, αυτό είναι μια φορά που είχαμε πάει με το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας να παίξουμε τον «Έμπορο της Βενετίας» στην Λευκίμη: Πριν την παράσταση βοηθούσα -όπως συνηθίζω- τους τεχνικούς να στήσουν το σκηνικό στο  προαύλιο του σχολείου όπου θα δινόταν η παράσταση. Κάποια στιγμή άκουσα κάποιον να σφυρίζει μια μελωδία που κάτι μου θύμιζε. Κοίταξα, και είδα να με πλησιάζει σφυρίζοντας ένας κύριος σαραντάρης. Με χαιρέτησε πολύ ευγενικά και μου συστήθηκε. Ήταν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου. Κουβεντιάσαμε λίγο για το έργο, για το ΔΗΠΕΘΕ, για τις δραστηριότητες του συλλόγου τους, και στο τέλος τον ρώτησα τι ήταν αυτό  που σφύριζε προηγουμένως. Μου απάντησε: «Το τραγούδι της έναρξης από την πρώτη παράσταση που είδα στη ζωή μου όταν ήμουν παιδί και από τότε είμαι φανατικός θεατρόφιλος». -Και ποια ήταν αυτή η παράσταση; τον ρώτησα. Καταλαβαίνετε τη συγκίνησή μου όταν μου είπε ότι ήταν μια παράσταση που είχαμε δώσει  πριν από τριάντα χρόνια στον ίδιο χώρο με το «Θέατρο  του Λαού» -ένα συνεταιρικό θίασο του Σωματείου Ηθοποιών, αμέσως μετά την πτώση της χούντας».

 

Έχετε ασχοληθεί με την σκηνοθεσία. Πώς επιλέγετε τα έργα που ανεβάζετε;

«Ανεβάζω έργα που μου αρέσουν, επειδή κατά την διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα γελάσουν ή θα συγκινηθούν, αλλά και μετά την παράσταση θα έχουν κάτι να σκεφτούν ή να κουβεντιάσουν μεταξύ τους ή με τον εαυτό τους
Αγαπώ πολύ το θέατρο για παιδιά ή αν θέλετε το θέατρο για μελλοντικούς θεατρόφιλους. Αυτό τον καιρό δουλεύω πάνω στις «Χίλιες και μία Νύχτες» -μια σύγχρονη εκδοχή των παραμυθιών της Ανατολής, που διαδραματίζονται σ’ ένα στρατόπεδο προσφύγων».

 

Ασχολείται και η αδερφή σας με το θέατρο, σαν παιδιά είχατε ανταγωνισμό μεταξύ σας; Μέσα στην οικογένεια εννοώ, επειδή είσαστε μια οικογένεια γεννημένη μέσα στο θέατρο.

«Με την Μίρκα είμαστε πάντα πολύ αγαπημένα αδέλφια. Γιατί να έχουμε ανταγωνισμό; Χάρη στους γονείς μας αλλά και στους πολύ σημαντικούς ανθρώπους του θεάτρου που είχαμε για δασκάλους και πρότυπά μας, μάθαμε να βλέπουμε το θέατρο σαν πεδίο δημιουργικής συνεργασίας και όχι γελοίων βεντετισμών».

 

Μιλήστε μας για το έργο που παίζεται στο OLVIO, το  Τάνγκο, και πείτε μας για το δικό σας ρόλο σε αυτό. Ποιο είναι το πρόσωπο που υποδύεστε;

«Το Τάνγκο είναι ένα έργο που μιλάει για την τραγική περιπέτεια της Ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας την «γλώσσα» και τους κώδικες όχι της τραγωδίας αλλά της φάρσας. Βλέπουμε μια οικογένεια σε παραίτηση και διάλυση -μια οικογένεια που τα μέλη της αντιπροσωπεύουν όλες τις τάξεις της κοινωνίας και όλες τις εποχές: τους παλιούς, ξεπεσμένους Ευγενείς, την νεότερη αστική τάξη που αφού έκανε την επανάστασή της βολεύτηκε  κι έγινε το νέο κατεστημένο, την νεολαία που από τη φύση της θέλει ν’ αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν ξέρει από πού ν’ αρχίσει. Στην οικογένεια έχει τρυπώσει κι  ένας παρείσακτος, ένα παράσιτο, που αντιπροσωπεύει την ωμή βία και την απόλυτη βαρβαρότητα. Ποιος θα επικρατήσει στο τέλος; Να, τροφή για σκέψη μετά την παράσταση!
Εγώ κάνω τον Ευγένιο, έναν παλιό αριστοκράτη, φαινομενικά ακίνδυνο και διασκεδαστικό αλλά κατά βάθος καιροσκόπο, μοχθηρό,  εκδικητικό και ραδιούργο».

 

Η κοινωνία της κρίσης που ζούμε, πώς αντιμετωπίζει το θέατρο; Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνει το θέατρο σήμερα σε μια κοινωνία με τα προβλήματα της κρίσης;

«Το θέατρο πάντα ήταν ένα καταφύγιο παρηγοριάς, αφύπνισης και εμψύχωσης των απλών ανθρώπων. Πάντα επίσης, πλάι σ’ αυτό το αληθινό θέατρο υπήρχε κι ένα υποκατάστατό του, δημιούργημα είτε των εκάστοτε κρατούντων που το χρησιμοποιούν για να διατηρούν τον κόσμο σε καταστολή, είτε κάποιων κερδοσκόπων που συνεργάζονται με τις διάφορες μορφές εξουσίας για ιδιοτελείς σκοπούς. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε φάση που έχει επικρατήσει αυτό το δεύτερο είδος. Η οικονομική αλλά κυρίως η ηθική κρίση, η κρίση αξιών που προηγήθηκε, έχουν επιτρέψει στους τσαρλατάνους της «τέχνης», της «ενημέρωσης», της «πολιτικής» να πείσουν τους περισσότερους ανθρώπους ότι αυτά τα φύκια που τους πουλάνε είναι μεταξωτές κορδέλες. Το αληθινό θέατρο χειμάζεται και δοκιμάζεται. Ευτυχώς αντιστέκεται. Ακόμα…»

 

ΘΕΑΤΡΟ OLVIO – “TANGO” του Σλάβομιρ Μρόζεκ

tango-1

Το Θέατρο OLVIO παρουσιάζει ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, το “ΤANGO” του Σλάμοβιρ Μρόζεκ, σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζήπαπά.
Το “Tango” πρωτοπαίχτηκε στο Βελιγράδι το 1965, ενώ στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1972 από το θίασο του Νίκου Κούρκουλου στο θέατρο Αλάμπρα, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Θεωρείται το πιο φιλόδοξο έργο του Μρόζεκ. Ένα έργο που μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο που απειλεί την ανθρωπότητα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. O θρίαμβος του ωστόσο, οφείλεται στην παράσταση που δόθηκε στη Βαρσοβία από τον θίασο του Έρβιν Άξερ, μία παράσταση που θεωρείται η πραγματική Πρεμιέρα. Η εντύπωση που προκάλεσε η παράσταση αυτή έχει χαρακτηριστεί σαν το πιο εκρηκτικό γεγονός της θεατρικής ιστορίας της Πολωνίας εδώ και μισό αιώνα.
Το “Tango” είναι ένα πολυσύνθετο έργο ευρείας σημασίας με εντυπωσιακά στέρεη δομή, ολοκληρωμένους χαρακτήρες, γεμάτο ευρήματα, υπερβολικά διασκεδαστικό και γεμάτο από κωμικές καταστάσεις.

ΤΟ ΕΡΓΟ
O Άρθουρ, ο νεαρός ήρωας του έργου, έχει μεγαλώσει σε έναν κόσμο χωρίς αξίες. Ο πατέρας του είναι ένας μέτριος καλλιτέχνης που αναλώνεται σε μάταια και αμφιβόλου ποιότητας, πρωτοποριακής υφής θεατρικά πειράματα. Η μητέρα του πλαγιάζει με τον αγροίκο Έντι που περιφέρεται μέσα στο ακατάστατο σπίτι. Υπάρχει μία γιαγιά που διατάσσεται κατά καιρούς να ξαπλώνει στο νεκροσέντουκο του μακαρίτη άντρα της. Υπάρχει επίσης και ένας θείος με τρόπους τζέντλεμαν και με κλούβιο κεφάλι.
Ο Άρθουρ λαχταρά για πρότυπα, για κανόνες συμπεριφοράς, αξιοπρέπεια και τάξη. Προσπαθεί να πείσει την ξαδέρφη του Άλα να τον παντρευτεί ακολουθώντας την παράδοση και τις παλιές συνήθειες. Όταν ο Άρθουρ καταλαβαίνει πως η παλιά τάξη δεν μπορεί να επιβληθεί με τη βία, μεθάει. Οι αξίες του παρελθόντος έχουν καταστραφεί και δεν μπορούν να αποκατασταθούν με τη βία. Τι απομένει τότε; Η βία αυτή καθαυτή. Ουσιαστικά, αποτελεί μία πικρή επίθεση ενός νέου προς την παλιότερη γενιά που έχει βυθίσει τη χώρα στον πόλεμο, στην κατοχή και τον αφανισμό.
Ο χορός Tango εδώ συμβολίζει την αρχική παρόρμηση για εξέγερση. Γιατί όταν ακόμη ήταν ένας καινούργιος και τολμηρός χορός, οι γονείς του Άρθουρ μαχόταν για το δικαίωμα να τον χορέψουν. Στο τέλος του δρόμου, όταν η εξέγερση ενάντια στις παραδοσιακές αξίες έχει καταστρέψει κάθε αξία και δεν μένει τίποτε άλλο πέρα από την ωμή δύναμη του Έντι, το Tango χορεύεται πάνω στα ερείπια του πολιτισμένου κόσμου.
Ο Μρόζεκ με τα μέσα του γκροτέσκ και της φάρσας ζωντάνεψε στα έργα του και ειδικά στο “Tango” τη σύγκρουση ανάμεσα στον Άνθρωπο και την Ισχύ, ανάμεσα στο Πνεύμα και τη Βία. Ο Μρόζεκ κατέκτησε με το “Tango” σημαντικότατη θέση πλάι στους κορυφαίους δραματουργούς του πρωτοποριακού θεάτρου και εδραίωσε τη φήμη του σε όλο τον κόσμο. Το ¨Tango” είναι αναμφισβήτητα το πιο συζητημένο θεατρικό κείμενο από όσα πέρασαν από την Ανατολή στη Δύση τα τελευταία χρόνια και οπωσδήποτε ένα από τα αξιολογότερα μεταπολεμικά έργα του παγκόσμιου θεάτρου.
Η εικαστική προσέγγιση της παράστασης είναι εμπνευσμένη από την αισθητική του ζωγράφου Otto Dix. (φωτό)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Παύλος Μάτεσις
Σκηνοθεσία, Εικαστική Σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Επιμέλεια κίνησης: Νατάσα Παπαμιχαήλ
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Βλάχου
Φωτισμοί: Νίκος Βούλγαρης
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλλη Εμπεδοκλή
Επιμέλεια μακιγιάζ: Λένια Πριόνα

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ
Δημήτρης Γκουτζαμάνης
Δημήτρης Μαύρος
Μαρία Κωνσταντάρου
Γιάννης Καλατζόπουλος
Ειρήνη Γρέκα
Νέλη Αλκάδη
Αβραάμ Παπαδόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια: 110 λεπτά με διάλειμμα

Εισιτήρια:
Γενική είσοδος στο ταμείο: 15€
Μειωμένο:12€
ΠΡΟΣΦΟΡΑ! Έως 20 Οκτωβρίου όλα τα εισιτήρια 10 €!
Προπώληση: Viva.gr και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva (μετά από τηλεφώνημα στο 11876) BP, EKO, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δέσποινα Ερρίκου, errikou@eexi.gr, τηλ: 6944 613 607
Ράνια Παπαδοπούλου, ran.papadopoulou@gmail.com, τηλ: 695 500 5859

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210 34 14 118
Ώρες κράτησης εισιτηρίων: 17:00- 21:00
http://www.olviotheater.gr | Μ olvio.info@gmail.com | FB OLVIO.theater

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s