Συνέντευξη της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου

new-1
«Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου»
Project Κοινωνικής Τέχνης
Όπως το φως, έτσι και η τέχνη λάμπει παντού χωρίς διακρίσεις
και μεταμορφώνει το δημόσιο χώρο από κοσμικό σε ανθρωπιστικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:
Χρυσώ Κοντάκου 

 

Την Κυριακή 21 Απριλίου στις 7.30μμ εγκαινιάζεται στον Δήμο Βριλησσίων, (αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος) το project Κοινωνικής Τέχνης «Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας ή Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» της εικαστικού Ελένης Πολυχρονάτου, δρ. Περιβαλλοντικής Τέχνης, για την δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 6 Μαΐου και μετά το τέλος της, τα έργα θα τοποθετηθούν σε 12 κεντρικά σημεία του δημόσιου χώρου στον Δήμο Βριλησσίων (δημοτικά κτίρια, πλατείες, πάρκα, κ.α.).

Στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες: Ηλίας Κωσταντόπουλος, Βιβή Ντέμη, Θοδωρής Ραυτόπουλος, Αντωνία Θωμοπούλου, Δημήτρης Βάνας, Ελισάβετ Κεχαγιά, Κώστας Ιωακειμίδης, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Αντώνης Κατσούλης, Αλκυόνη Δίβαρη, Νίκος Κωσταντόπουλος, Ελένη Πολυχρονάτου.

 Οι «Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου» έχουν διαγράψει μια μεγάλη και επιτυχημένη πορεία και έχουν ήδη εκτεθεί και θεμελιωθεί στους Δήμους Κορυδαλλού (2013), Ψυχικού-Φιλοθέης (2013), Χαλανδρίου (2015) και Αγίας Παρασκευής (2018). Την ιδέα, επιμέλεια και ευθύνη υλοποίησης έχει η εικαστικός Ελένη Πολυχρονάτου, ενώ η τεχνογνωσία για την υλοποίησή του έλκει την καταγωγή της από την διδακτορική της διατριβή «Έργα Τέχνης Μεγάλης Κλίμακας στον Αστικό και Φυσικό Χώρο από τη δεκαετία του ’60 έως τον 21ο αιώνα» (ΑΣΚΤ, 2007). Την συναντήσαμε για να μας μιλήσει για το project αυτό και τη φιλοσοφία του.

 

Κυρία Πολυχρονάτου, αυτό το project τι σκοπό έχει και τι είναι ακριβώς;

Το project έχει σαν σκοπό τη δημιουργία ενός τρόπου και χώρου προσφοράς, συγκέντρωσης ή ανταλλαγής αγαθών (ρούχων, βιβλίων, τροφίμων, παιχνιδιών κ.ά.) μέσα στην κοινωνία.

Είναι τρεις κατευθύνσεις: Τέχνη, Οικολογία/Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, Προσφορά στον Συνάνθρωπο.

Ως Τέχνη, το project συμβάλλει στην αναβάθμιση της πόλης αφενός ενθαρρύνοντας την πολιτιστική ταυτότητα και αφετέρου αποδίδοντας στον καλλιτέχνη τον κοινωνικό και μορφωτικό ρόλο του, καθώς, όσο χρόνο παραμένουν τα έργα στη θέση τους, διαμορφώνεται μια νέα δημόσια αισθητική.

Ως Επαναχρησιμοποίηση της Ύλης, η δράση συμμετέχει στην ανάγκη μας για την οικολογία. Υποστηρίζει ένα τρόπο & χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής αγαθών με μια παραγωγική αντίληψη καθώς μετατρέπει προϊόντα τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν από άχρηστα σε προϊόντα εκμεταλλεύσιμα.

Ως Προσφορά στον Συνάνθρωπο, εμπνέει και ενισχύει το πνεύμα της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της προσφοράς, παρουσιάζοντας τον κοινωνικό χαρακτήρα του έργου τέχνης. Υποστηρίζει τη θετική αντιμετώπιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, συμβάλλοντας στη διεύρυνση της αντίληψής μας για τον αστικό χώρο και την καλύτερη λειτουργία μας μέσα σε αυτόν.

Λέω συχνά ότι, κατά κάποιο τρόπο, το project παρουσιάζει μία οπτική αντίθετη από εκείνη που συνήθως προσανατολίζεται στην κατανάλωση και στο μήνυμα ότι η ζωή είναι μία εμπειρία επί πληρωμή.

 

Γιατί σε ένα τέτοιο κοινωνικό προβληματισμό, όπως είναι η οικολογία και η κοινωνική αλληλεγγύη και ευαισθητοποίηση, παίρνουν το λόγο οι καλλιτέχνες;

Αυτό στον πολιτισμό δεν είναι κάτι νέο. Η τέχνη παίρνει πάντα θέση στα σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, οι στοχαστές του 19ου αιώνα εστίασαν στην κοινωνική ευθύνη του καλλιτέχνη και γενικότερα στο ρόλο της τέχνης μέσα στην κοινωνία. Στη σύγχρονη εποχή, καλλιτέχνες όπως ο Αυστριακός Hundertwasser, υποστηρίζουν ότι ο ζωγράφος πρέπει να είναι πρωτοπόρος για τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικολογίας και πρέπει να δρα σαν ένα παράδειγμα ενάντια στην καταναλωτική κοινωνία και για το πως να ζει κανείς σε μια κοινωνία χωρίς σπατάλη.

 

Η προσπάθειά σας αυτή έχει τραβήξει το ενδιαφέρον και την προσοχή του κοινού, των μέσων ενημέρωσης και των καλλιτεχνών;

Ας ξεκινήσω με τους καλλιτέχνες, οι οποίοι εξ αρχής στάθηκαν και στέκονται με πολύ ευαισθησία απέναντι σε αυτό το –πιθανόν- ουτοπικό εγχείρημα. Από τη στιγμή που έγινε ευδιάκριτη η συνεισφορά αυτής της μικρής προσπάθειας στην ελάχιστη αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινής ζωής, προέκυψε μια αρμονική συσπείρωση και συνεργασία των καλλιτεχνών.

Συνεχίζοντας για τα Μέσα Ενημέρωσης, η απάντηση είναι ότι όχι μόνο στάθηκαν με προσοχή σ’ αυτή τη δράση, αλλά αγκάλιασαν με πρωτοφανές ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή την θεμελίωση και τη λειτουργία αυτών των έργων στον δημόσιο χώρο. Πολλές μεγάλες εφημερίδες έκαναν εκτενή αφιερώματα, ολοσέλιδα και κεντρικά. Ανταπόκριση μεγάλη υπήρξε επίσης από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο.  Και αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα. Από την Ιταλία, ήρθε δημοσιογράφος από την κίνηση «Η ηθική της οικονομίας» και μιλήσαμε πολλές ώρες για το πνεύμα και την προοπτική αυτής της προσπάθειας. Στην συνέχεια στο SETTE, ένθετο της Corriere Della Sera, η δημοσιογράφος Donatella Bogo, έγραψε ότι το project αυτό ξεκίνησε από τον Κορυδαλλό και πρόκειται να εξαπλωθεί μέσα στην κοινωνία όπως το λάδι στη φωτιά.

Κλείνοντας, σχετικά με το ενδιαφέρον που δείχνει το κοινό ως προς αυτά τα έργα, προτιμώ απλώς να αναφέρω τα λόγια του γιου μου, όταν τον ρώτησα πώς του φαίνεται όλο αυτό και εκείνος απάντησε «μαμά, αυτό είναι κάτι που έπρεπε να υπάρχει ήδη».

 

Τι μορφή έχουν τα έργα;

Ο βασικός σχηματισμός είναι μια απλή κατασκευή. Τρεις ευθείες δεμένες στη μέση φτιάχνουν την «Κρεμάστρα του Δημόσιου Χώρου». Οι διαστάσεις του έργου δεν υπερβαίνουν συνήθως τα 180 εκ. σε ύψος και η βάση εμπεριέχεται σε ένα νοερό κύκλο με διάμετρο περίπου 90 εκ. Οι δημιουργοί χρησιμοποιούν τους τρόπους και τα μέσα της τέχνης ώστε να παρουσιάσουν το μήνυμα της προσφοράς αλλά και της επαναχρησιμοποίησης των αγαθών. Με την μοναδική προσωπικότητα και το ιδιαίτερο ύφος του κάθε δημιουργού, γίνεται εμφανές ότι καθένας από μας, με ό,τι υλικά μέσα και φαντασία διαθέτει, μπορεί να κατασκευάσει μια κρεμάστρα του δημόσιου χώρου αρκεί να έχει αυτή την μικρή επιλογή, δηλαδή να θέλει να δημιουργήσει ένα μικρό χώρο για να προσφέρει ένα δώρο ή την επαναχρησιμοποίηση ενός αγαθού.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s