ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ: Από το τραγούδι στην πολιτική δίπλα στον Γ. Πατούλη

lena-alkaiou.jpgΗ Λένα Αλκαίου είναι μία έντονη προσωπικότητα στο χώρο του Ελληνικού Πενταγράμμου. Μια γυναίκα με ήθος και υπόσταση μέσα ο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, μας μιλάει για την πορεία της, τον πολιτισμό, την υποψηφιότητά της ως Περιφερειακή Σύμβουλος στον Συνδυασμό του Γ. Πατούλη «ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ», τη νέα της δισκογραφική δουλειά «ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, στο δικό της καλλιτεχνικό χώρο που λέγεται «ΙΧΝΟΣ», τη συνεργασία της στο «Γυάλινο» Μουσικό θέατρο και στην μεγαλύτερη φιλοδοξία της ζωής της.

 

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ

 

 • Κυρία Αλκαίου, κάντε μας ένα flash-back της καλλιτεχνικής σας πορείας

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα διακαώς να ασχοληθώ με τη μουσική και το τραγούδι. Είναι σπουδαίο πράγμα για έναν άνθρωπο, να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Έτσι έκανα μαθήματα φωνητικής, ορθοφωνίας από μικρή ηλικία, έχοντας δασκάλα μου την κα Διαμαντοπούλου στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, πριν ακόμη τελειώσω το σχολείο και στη συνέχεια συνεργάστηκα με ανθρώπους πολύ σπουδαίους. Έκανα δισκογραφία, όπου συνεργάσθηκα με συνθέτες καταξιωμένους στο είδος τους, όπως όλα αυτά τα τραγούδια είχαν την τύχη να μείνουν στον χρόνο τους και να αγαπηθούν από τον κόσμο και μέχρι σήμερα αυτό κάνω, αυτό που αγαπώ και πιστεύω και στην ουσία αυτό που θέλω».

 

 • Έχετε μια δεκαετή και δημιουργική πορεία στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Ποια η εμπειρία σας, τι έχετε εισπράξει από το χώρο σας και τι έχετε αποκομίσει από αυτόν;

«Αυτός ο χώρος ουσιαστικά είναι δύσκολος, αλλά παράλληλα είναι και μαγικός, γιατί μέσα σ’ αυτή τη δουλειά κάθε μέρα είναι μια καινούργια εμπειρία, είναι μια νέα ημέρα, γιατί μέσω της μουσικής επικοινωνίας με τον κόσμο, βγαίνουν στην επιφάνεια νέα συναισθήματα. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα, είναι να γίνομαι καλύτερος άνθρωπος κάθε μέρα και κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι και από αυτά που πιστεύουμε και πράττουμε».

 

 • Ο Πολιτισμός τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;

«Ο Πολιτισμός για εμένα είναι τρόπος ζωής. Από το πρωί που ξυπνάω, τα τραγούδια που ακούω, τα θέατρα που πηγαίνω, τις βόλτες που πηγαίνω στον Πειραιά πάντα, εκεί που κατοικώ, όλα έχουν μια καλή ποιότητα. Σημειωτέον δε, τα δύο τελευταία χρόνια έχω ένα χώρο Πολιτισμού στον Πειραιά, το «ΙΧΝΟΣ», που είναι στο κέντρο του Πειραιά στην οδό Κολοκοτρώνη, όπου κάνουμε καλλιτεχνικές βραδιές, είμαστε γνωστοί και μη εξαιρετέοι, καταξιωμένοι καλλιτέχνες, είτε και εγώ συμμετέχω, κάνω και παρουσιάσεις βιβλίων και διάφορα πράγματα που έχουν σχέση με τον πολιτισμό και είναι και αυτό μια εμπειρία».

lena-alkaiou_

 • Πώς σας δημιουργήθηκε αυτή η επιθυμία να δημιουργήσετε αυτό τον Πολυχώρο;

«Πολλές φορές τα πράγματα έρχονται και σε βρίσκουν. Είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να δημιουργήσω ένα χώρο που να μπορώ να εκφράζομαι και εγώ και άλλοι άνθρωποι και να δίνεται βήμα στους νέους ανθρώπους. Έτσι ξαφνικά βρέθηκε αυτός ο χώρος, τον διαμορφώσαμε εμείς, όπως το είχαμε σκεφθεί και έτσι ολοκληρώθηκε το όνειρό μου».

 

 • Πολιτισμός-Πολιτική-Εξουσία, είναι τρεις διαφορετικές έννοιες. Εσάς ποια σας αντιπροσωπεύει;

«Εμένα με αντιπροσωπεύει περισσότερο ο Πολιτισμός…»

 

 • Με την Πολιτική σκεφθήκατε να ασχοληθείτε ενεργά;

«Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική γιατί ανταποκρίθηκα στην πρόταση του Γιώργου Πατούλη, γιατί τον εκτιμώ για το έργο που έχει κάνει και γιατί είναι πολύ ικανός και άξιος σαν Δήμαρχος του Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και άλλα πολλά. Έχω εκτίμηση στο πρόσωπό του, πιστεύω ότι σαν Περιφερειάρχης θα κάνει πολύ σημαντικά πράγματα για την Περιφέρειά του, στη δημιουργία και στην εξέλιξη. Η σκέψη μου λοιπόν ήταν η εξής: Στον Πειραιά μεγάλωσα και εκεί γεννήθηκα και την αγαπώ αυτή την πόλη. Έχω τη διάθεση να κάνω κάτι καλό στην πόλη μου, γιατί έχω την καριέρα μου και τώρα και πριν και μετά. Εύχομαι να μου δοθεί η δυνατότητα να κάνω κάτι παραπάνω για την πόλη μου που τόσο αγαπώ και ξέρω τι ανάγκες έχει, μέσα από την Περιφέρεια και το πρόσωπο του Γιώργου Πατούλη».

 

 • Αν σας λέγανε να αλλάξετε κάποια πράγματα από την Πολιτική Σκηνή της χώρας μας, τι θα αλλάζατε;

«Είναι τόσα πολλά, που δεν ξέρω τι να πρωτοπώ…»

 

 • Πιστεύετε ότι υπάρχουν σωστοί πολιτικοί για να ασκήσουν σωστή πολιτική στη χώρα μας;

«Αναφέραμε προηγουμένως ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα, τον Γιώργο Πατούλη. Υπάρχουν και σωστοί άνθρωποι. Αλίμονο αν χάσουμε τις ελπίδες μας. Δεν γίνεται».

patoulis-alkaiou_

 • Η δισκογραφία πλέον είναι πολύ δύσκολη και απαιτητική, συγκρινόμενη με τα προηγούμενα χρόνια. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

«Πιστεύω ότι οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν δισκογραφικές εταιρείες πλέον και παίρνουν μια άλλη μορφή επικοινωνίας μέσω του Internet, που είναι ένας άλλος κόσμος, δεν πουλιούνται C.D., άρα για να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης πρέπει να βρει άλλον τρόπο. Εγώ το μόνο που θα κάνω είναι να βρω τραγούδια να τα γράψω και με κάποιον τρόπο να φθάσουν στα χέρια του κόσμου».

 

 • Κάποια δισκογραφική δουλειά μας ετοιμάζετε;

«Πριν 6 μήνες κυκλοφόρησε ένα τραγούδι μου σε μουσική και στίχους του Δημήτρη και του Γιώργου Παπαδοβουλάκη «ΟΙ ΠΙΟ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ», είναι ένα τραγούδι που περιγράφει πολύ καθαρά τη μοναξιά της εποχής και των ανθρωπίνων σχέσεων… Τώρα τελείωσα ένα άλλο τραγούδι που θα βγει στον αέρα που είναι του Κ. Βελιάδη μουσική και στίχους του Παπαδόπουλου και λέγεται «ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ»…»

 

 • Με ποιο καλλιτεχνικό σχήμα φέτος συνεργάζεστε;

«Φέτος λοιπόν κάθε Κυριακή 7-10 μ.μ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο τραγουδάω με 2 καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Μίμη Πλέσσα!!! Και κάθε Σάββατο το βράδυ είμαι στο χώρο μου στον Πειραιά στο ΙΧΝΟΣ».

 

 • Για το καλοκαίρι τι μας ετοιμάζετε;

«Το καλοκαίρι θα κάνουμε συναυλίες με τον Πλέσσα και τον Κατσαρό και γενικά θα είμαι σε μία … και μεγάλη περιοδεία».

 

 • Τι έχετε να πείτε για τα Reality Show;

«Είναι ένα θέμα και διίστανται όλες οι απόψεις. Είναι δεδομένο ότι τα νέα παιδιά ψάχνουν ευκαιρίες γιατί δεν έχουν άλλες πλέον. Βέβαια μέσα στα τόσα άτομα μπορεί να χαθεί και κανένα ταλέντο».

 

 • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιβιώσει νέο παιδί στο καλλιτεχνικό στερέωμα;

«Δεν μπορείς πλέον να επιβιώσεις μόνο με το τραγούδι».

 

 • Στους ανθρώπους τι σας ενοχλεί;

«Δεν μου αρέσουν οι ψεύτες, δεν μου αρέσουν αυτοί που λένε στους ανθρώπους αυτό που θέλουν να ακούσουν, προτιμώ την αλήθεια όσο και αν με ενοχλεί».

 

 • Τι ρίσκο ή ρόλο παίζει στη ζωή σας;

«Παίζει μεγάλο ρόλο…»

 

 • Και κλείνοντας, ποια η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας;

«Είμαι γεμάτη από τη ζωή μου και την καριέρα μου. Οι φιλοδοξίες μου είναι απλές, ανθρώπινες και καθημερινές…»

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s