Αφιέρωμα στη φορολογία ενοικιάσεων τύπου Airbnb

airbnb

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ – Λογιστή 
– Συνεργάτη της εφημερίδας «τα Επίκαιρα»

 

Όταν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν γίνονται ιδιωτικά (κοινές αστικές μισθώσεις) αλλά γίνονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας που χρησιμοποιούν εργαλεία για να γίνουν ενοικιάσεις (όπως Airbnb, Booking, Tripadvisor, Homeaway κλπ) υπόκειται σε διαφορετική φορολογική διαδικασία.

Μια βασική έννοια είναι ο διαχειριστής ο οποίος είναι το πρόσωπο που για κάθε ακίνητο κάνει α) την εγγραφή στο μητρώο ακινήτων β) την ανάρτηση του ακινήτου στην ψηφιακή πλατφόρμα γ) υποβολή δήλωσης ανά ενοικιαστή δ) καταχώρηση στοιχείων στο μητρώο για το προσδιορισμό εισοδήματος. Ο διαχειριστής κατά κανόνα είναι ο κύριος του ακινήτου.

Εγγραφή στο μητρώο ακινήτων γίνεται στο taxis (ΑΑΔΕ) με τους προσωπικούς κωδικούς αρχικά να πάρει για κάθε ακίνητο (αν ενοικιάζει περισσότερα του ενός) Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ)  και τα υπόλοιπα στοιχεία να οριστικοποίησει τα στοιχεία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του έτους που υποβάλλεται η δήλωση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή επειδή αν α) δεν έχει πάρει το ακίνητο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου  (ΑΜΑ) β) αν δεν έχει αναγραφεί ο Αριθμό Μητρώου Ακινήτου  (ΑΜΑ) στην πλατφόρμα και γ) αν δεν έχει αναγραφεί ο αριθμός Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην πλατφόρμα υπάρχουν «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από τις πέντε χιλιάδες ευρώ για την κάθε παράβαση (5.000,00 €).

Όσοι κάνουν βραχυχρόνιες ενοικιάσεις μέσω πλατφόρμας πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά στο taxis ηλεκτρονική δήλωση έως τις 20 του επόμενου μήνα ηλεκτρονική δήλωση. Εάν γίνει λάθος συνήθως υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.

Τέλος το εισόδημα φορολογείται με τις γενικές διατάξεις  του εισοδήματος από ακίνητα (για προσωπικές δηλώσεις) είτε με τις γενικές διατάξεις  από επιχειρηματική δραστηριότητα αν πρόκειται για εισόδημα νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ κλπ). Τα έξοδα όπως η προμήθεια της πλατφόρμας, η προμήθεια των διαμεσολαβητών τα έξοδα καθαριότητας, internet, συντήρησης, νερού, ρεύματος, εξοπλισμού κλπ δεν αφαιρούνται αν το ακίνητο ανήκει σε διαχειριστή φυσικό πρόσωπο και αυτό σε αντίθεση αν είναι νομικό πρόσωπο, δηλαδή εταιρεία.  Μέχρι στιγμής επιβαρύνεται με χαρτόσημο 3,60 % ο υπενοικιαστής. Τέλος στα νομικά πρόσωπα (πχ ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ κλπ) ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν ενδέχεται να υπάρχει ΦΠΑ.

Από ότι γίνεται αντιληπτό είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, όπου στην συγκεκριμένη διαδικασία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, επειδή από ότι είδαμε τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά» και αν μιλάμε για περισσότερα του ενός ακινήτου να δούμε τι μορφή μας εξυπηρετεί (πχ ατομικά ή εταιρεία).
Τα στελέχη της εφημερίδας μας αντιλαμβανόμενα την κατάσταση είναι στην διάθεση σας για δωρεάν συμβουλές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s