ΠΑΝ. ΤΣΙΑΠΗΣ: «Η Νέα Σμύρνη είναι πόλη πρότυπο και σημείο αναφοράς»

tsiapis

Συνέντευξη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης κ. Παναγιώτη Τσιάπη στον εκδότη των «Ε» Κώστα Παπαδάκο

 

* Παναγιώτη επειδή είσαι γέννημα θρέμμα Νεοσμυρνιός θα έχεις καταγράψει εικόνες, γεγονότα, πρόσωπα.  Μία μικρή περιγραφή και επίσης κάποιες διαφορές από την παιδική σου ηλικία μέχρι σήμερα στην πόλη.

«Κώστα θα μπορούσα να μιλάω ώρες, μέρες (γέλια). Θα προσπαθήσω να αναφερθώ συνοπτικά και σύντομα.
Η όμορφη Νέα Σμύρνη μας ήταν ανέκαθεν μία φιλόξενη και ανθρώπινη πόλη. Τότε με τα σπίτια, τις αυλές, τις αλάνες, τα θερινά σινεμά, μυρωδιές, νυχτολούλουδα, συγκροτήματα, μπάλα, ξενύχτια, πλατεία…
Ωραίοι άνθρωποι, έξυπνα αστεία, Πανιώνιος, Μίλωνας, ατελείωτα πάρτυ στις αυλές των όμορφων κλασσικών σπιτιών.
Αλλά και οι μεταμορφώσεις κάθε δεκαετίας με την συμμετοχή καινούργιων κατοίκων απόρροια των νέων διαμερισμάτων, η αλλαγή της Κεντρικής Πλατείας, το Άλσος, το Τραμ, η Πλατεία Χρυσοστόμου, η νυχτερινή ζωή, η τοπική αγορά συνθέτουν το παζλ μιας σύγχρονης και συνάμα ζωντανής πόλης. Οι γονείς μου ήταν από τους πρώτους επαγγελματίες της Νέας Σμύρνης και έτσι και εγώ καταπιάστηκα με το Επιχειρείν. Σαράντα περίπου χρόνια διατηρώ διάφορες επιχειρήσεις».

* Το μεγάλο σου πάθος όμως ήταν η μουσική και ο Πανιώνιος.

«Κώστα αυτό ισχύει.  Ασχολήθηκα από 15 χρονών επαγγελματικά με τη μουσική εμφανιζόμενος σε μπουάτ, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές.
Είχα τη μεγάλη τύχη και τιμή να συνεργασθώ με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος, Κώστας Χατζής, Μανώλης Μητσιάς, Αφοί Κατσιμίχα, Λίνος Κόκκοτος, Θάνος Μικρούτσικος, Παντελής Θαλασσινός, Θωμάς Μπακαλάκος, Γιώργος Πολυχρονιάδης, Μάνος Ξυδούς κ.α. Το 1980 πάντρεψα τη μουσική και το εμπόριο και δημιούργησα το μουσικό κατάστημα LA-SI-DO στο πατρικό μου στην Ομήρου μέχρι και το 2016. Τώρα για τον Πανιώνιο από που να αρχίσω και που να τελειώσω. Γύρισα όλη την Ελλάδα και σχεδόν όλη την Ευρώπη με τον Ιστορικό».

* Παναγιώτη διατηρείς και ένα ακατάρριπτο ρεκόρ στα χρονικά του ποδοσφαίρου. Αν θυμάμαι καλά 27 συνεχείς παρουσίες στις προετοιμασίες του Πανιωνίου σε Ελλάδα και εξωτερικό και πάνω από 400 συνεχείς παρουσίες ανεξαρτήτου έδρας.

«Είμαι γεμάτος από αναμνήσεις από τον Ιστορικό. 50 περίπου χρόνια σαν φίλαθλος και 40 σαν παράγοντας της ΠΑΕ και του ερασιτέχνη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ και θυμάμαι λεπτομέρειες από όλα τα παιχνίδια και ιδιαίτερα τα ταξίδια…
Ιδιαίτερα στο Γιοχάνεσμπουργκ, στον Καναδά και την Κύπρο όπου ταξίδεψα με τους Παλαίμαχους του Συλλόγου μας.
Όπως το είπες και εσύ, ο Πανιώνιος και η Μουσική αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες αγάπες μου».


italia_2003
Με τον Παναγιώτη Τσιάπη το 2003 στο Levico Terme της Ιταλίας, σε μία προετοιμασία του Πανιωνίου. Διακρίνονται ακόμα ο γιός του Νίκος, ο τότε Πρόεδρος της ΠΑΕ Λευτέρης Πανταζής και ο αείμνηστος Κώστας Τσολακάκης.

* Η εμπλοκή σου με τα κοινά, εννοώ με τα κοινά της Νέας Σμύρνης πως έγινε;

«Με την παρότρυνση δύο-τριών φίλων (Κλειδόπουλος-Μιχαλάτος) εντάχθηκα στο συνδυασμό του Νίκου Καρδαρά το 2002 και πρωτοεκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος. Συνεχίζω μέχρι και σήμερα από διάφορες θέσεις ευθύνης στα Δημοτικά Δρώμενα.
Το 2014 ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης μου εμπιστεύτηκε τη θέση του Προέδρου της Εθνικής Στέγης. Το 2017 την θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους όλων των παρατάξεων τόσο για την στήριξη και την αποδοχή όσο και για την άψογη συνεργασία τους.
Η Νέα Σμύρνη είναι μία πόλη που συνεχώς αλλάζει κρατώντας την παράδοση, αφουγκράζεται τις νέες τάσεις και με καινοτόμες, σύγχρονες παρεμβάσεις προσθέτει υπεραξία στην καθημερινότητα των δημοτών κάτι που επιβραβεύεται από την προσέλευση χιλιάδων καθημερινά επισκεπτών.
Επίσης από το γεγονός ότι αποτελεί ισχυρό πόλο όσον αφορά την κατοικία και την διαβίωση των πολιτών.
Η Νέα Σμύρνη που μέσα από τις δράσεις της (πολιτισμός, κοινωνική πολιτική, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, ΚΑΠΗ κ.α.) καταφέρνει με αποτελεσματικότητα και ευθύνη να ανανεώνεται, αυξάνοντας παράλληλα το αποθεματικό χρηματικό υπόλοιπο (11 εκατομμύρια περίπου).
Μία πόλη πρότυπο, που είναι σημείο αναφοράς, για διαμονή, για ψυχαγωγία, που καταφέρνει να παραμένει ανθρώπινη φιλική, αλληλεγγύη με υποδειγματική αγορά που δεν στερείται τίποτα, με χώρους περιπάτου, τις πλατείες της κορυφαία η κεντρική, τα πάρκα της, το Άλσος της ένας παράδεισος αναψυχής για μικρούς και μεγάλους, τις παιδικές χαρές της, τους αθλητικούς συλλόγους της (Πανιώνιος-Μίλων-ΑΠΟΝΣ-ΙΚΑΡΟΣ-ΙΡΙΔΑ-ΣΑΦΑΝΣ) που απασχολούν πάνω από 5000 παιδιά.
Με ετήσια κορυφαία γεγονότα όπως οι εορταστικές εκδηλώσεις της πρωτομαγιάς, Ιωνικές γιορτές, HISTORY RUN κ.α.
Όλα αυτά βέβαια έχουν την σφραγίδα της Διοίκησης του Σταύρου Τζουλάκη, ενός Δημάρχου που δημιουργεί & ενώνει, αλλά και συνολικά όλης της παράταξης »Νέα Σμύρνη – Πόλη Πρότυπο», που τα στελέχη της δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την εξυπηρέτηση των πολιτών».

* Παναγιώτη μια και ανέφερες την αγορά της Νέας Σμύρνης θυμάμαι ότι ήσουν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του Εμπορικού Συλλόγου, και των προσπαθειών για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των καταστημάτων.

«Πριν από 20 περίπου χρόνια μαζί με τον αείμνηστο Εδουάρδο Μάρτιν και άλλους επιχειρηματίες, ιδρύσαμε τον Εμπορικό Σύλλογο Νέας Σμύρνης. Κύριο μέλημα μας η βελτίωση ποιοτικά της αγοράς μας και οι καλύτερες συνθήκες εξυπηρέτησης των δημοτών. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι διαχρονικά συνυπάρχουν καταστήματα (οικογενειακές επιχειρήσεις και γνωστές αλυσίδες) με αρμονικό τρόπο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών, με πληρότητα που αγγίζει το 95% βρίσκεται σε θετικό δρόμο.
Είμαστε τυχεροί γιατί στο τιμόνι του συλλόγου μας εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται ένας πετυχημένος επιχειρηματίας, ο κ. Πάρις Παπαβασιλείου που σε συνεργασία με το Δήμο μας και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χατζατουριάν κατά καιρούς δημιουργούν διάφορα EVENTS, μουσικές παιδικές παραστάσεις δίνοντας χαρά στις οικογένειες και τους μικρούς μας φίλους».


LASIDO
Στο γνωστό δισκάδικο LASIDO που επί σειρά ετών διατηρούσε στην οδό Ομήρου, με τον αρθρογράφο των «Ε» Τάκη Ιωαννίδη.

* Περιέγραψέ μου το προφίλ ενός σύγχρονου πολιτικού, ενός υποψηφίου στην περίπτωση Δημοτικού Συμβούλου.

«Θεωρώ ότι πρέπει να εκλέγονται άνθρωποι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί με επιτυχημένη διαδρομή στον Κοινωνικό στίβο, άνθρωποι αξιοπρεπείς με ήθος, που δεν προκαλούν, που είναι κοντά στους συνδημότες τους και στα προβλήματα τους, άνθρωποι χωρίς κομματικές ιδεοληψίες, εναγκαλισμούς και εξαρτήσεις.
Πιστεύω ότι είμαστε αυτό που κάνουμε και όχι αυτό που λέμε ή σκεφτόμαστε.
Γιατί η πράξη είναι η ύψιστη μορφή θεωρίας.
Η συμπεριφορά και ο τρόπος ζωής του κάθε αιρετού θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε όταν τα παιδιά του και οι νέοι άνθρωποι που τον ξέρουν σκέφτονται για Δικαιοσύνη, φροντίδα, ακεραιότητα, να τον έχουν στο πλάνο της ζωής τους. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτή την ανακυκλούμενη ανοησία, τον ωχαδελφισμό, αυτή τη δικτατορία της αγένειας και της κακογουστιάς.
Πρέπει να σεβαστούμε τα νέα παιδιά, που μη έχοντας προοπτικές εγκαταλείπουν τη χώρα.
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι νέοι έχουν πάντα δίκιο, αλλά η κοινωνία που τους αγνοεί και τους χτυπάει έχει πάντα άδικο.
Ζούμε βομβαρδισμένοι στην υπερπληροφόρηση, στην απόλυτη σύγχυση ιδεών, προτύπων, στόχων.
Και όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι δημιουργούν μεγάλες σκιές.
Μας αναγκάζουν να παρακολουθούμε σε συνέχειες ένα κακόγουστο σίριαλ όπου ξανά και ξανά αυτόκλητοι μυαλοπώληδες επιβάλλουν τις στείρες δογματικές απόψεις τους στους άλλους, μη έχοντας να αποδείξουν τίποτα άλλο παρά συκοφαντίες.
Έτσι λοιπόν η πολιτική ορθότητα είναι η φυσική συνέχεια μίας κομματικής γραμμής που απουσιάζουν άνθρωποι της δράσης, της πράξης, ιδιοφυείς, διανοούμενοι, αποτελεσματικοί».

* Μία τελευταία κουβέντα Παναγιώτη;

«Να υπάρχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές πολιτικός πολιτισμός, σύνεση, και να εκλεγούν από όλες τις παρατάξεις άνθρωποι με όρεξη και ιδέες, άνθρωποι που αγαπούν τη Νέα Σμύρνη».

Galaxias
Σε πρόσφατη μουσική του εκδήλωση στον πολυχώρο «Γαλαξίας», όπου απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης
cd_tsiapis_01b
Το τελευταίο CD του Παναγιώτη Τσιάπη «Αυλαία ξεχασμένης γιορτής»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s