ΠΑΛ. ΦΑΛΗΡΟ: Η Λαϊκή Συσπείρωση στα σχολεία της πόλης – Τι ελλείψεις καταγγέλει

laikh-syspeirosh

Περιοδεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της πόλης

Τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία του Παλαιού Φαλήρου επισκέφθηκε κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο, Νίκο Γαρδίκη.

Στις συναντήσεις τους με δασκάλους και νηπιαγωγούς, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζήτησαν να ενημερωθούν για τα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων και τις συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν την ελλιπή χρηματοδότηση, τα χρόνια κτιριακά προβλήματα, την ανυπαρξία φύλαξης, την καθαριότητα των σχολικών χώρων. Σημείωσαν ότι στα σχολεία δεν γίνεται τεχνικός έλεγχος λόγω της έλλειψης τεχνικού προσωπικού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι μαθητές, να κινδυνεύουν από ατυχήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πτώση σοβάδων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ή η ηλεκτροπληξία εκπαιδευτικού, όταν θέλησε να χρησιμοποιήσει την πρίζα της αίθουσας. Επίσης, δεν έχει γίνει αντισεισμικός έλεγχος των κτιρίων, τρία από τα οποία θα έπρεπε να έχουν κλείσει και να μη λειτουργούν. (Από τα 30 σχολεία του Παλαιού Φαλήρου έχουν ελεγχθεί τα 9 και τα 3 βρέθηκαν ακατάλληλα.)

Επίσης, τόνισαν την αναγκαιότητα εξεύρεσης χώρων, όπου θα χτιστούν δύο καινούρια νηπιαγωγεία, για να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης προνηπίων και νηπίων στο κεντρικό Φάληρο. Τα ήδη υπάρχοντα νηπιαγωγεία έχουν σοβαρά προβλήματα με υγρασία, αλλά και στενότητα χώρου, για να απασχοληθούν, να σιτισθούν, αλλά και να κοιμηθούν τα νήπια που παραμένουν στο ολοήμερο.

Οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» άκουσαν με προσοχή και ενημέρωσαν για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Παιδεία και πώς αυτές είναι δυνατό να εφαρμοστούν, όπως έγινε σε δήμους όπου τα ηνία τα έχουν κομμουνιστές δήμαρχοι, σε πόλεις όπως η Πάτρα, το Χαϊδάρι, η Πετρούπολη, η Καισαριανή.

Η συντήρηση των σχολείων πρέπει να γίνεται εξ ολοκλήρου από το δήμο, βάψιμο, επισκευές, τεχνικός έλεγχος, και όχι από τους γονείς. Δεν πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι οι σύλλογοι γονέων θα καλύπτουν τα έξοδα για αγορά και τοποθέτηση κλιματιστικών, χαρτιού, κουρτινών, αθλητικού υλικού κ.ά. Πρέπει να καλύπτονται τα μεταφορικά των μαθητών σε εκδηλώσεις, επισκέψεις, θεατρικές παραστάσεις. Υπάρχουν πια πολλές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν για τα παιδιά τους. Η καθαριότητα πρέπει να γίνεται από μόνιμο προσωπικό. Τα σχολεία πρέπει να φυλάσσονται από μόνιμους φύλακες και όχι από εταιρείες security. Πρέπει να ελεγχθούν για αντισεισμική καταλληλότητα, να ενημερωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί και να βρεθεί λύση για όσα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, για να λειτουργούν. Να βρεθούν χώροι για να χτιστούν τα νηπιαγωγεία που χρειάζονται, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες φοίτησης των νηπίων και προνηπίων. Η τεχνική υπηρεσία πρέπει να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό που θα ελέγχει και θα προλαμβάνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να ξεκινάει η χρονιά σε κτίρια ασφαλή για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

 

Εγκατάλειψη και αδιαφορία από κράτος και δήμο διαπίστωσε σε περιοδεία της η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τη Δευτέρα 20 Μάη, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκο Γαρδίκη, περιόδευσε στο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης της πόλης.

Στη συζήτηση που έγινε με τους δασκάλους του σχολείου, οι τελευταίοι ανέλυσαν με αγανάκτηση την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο. Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί από κοινού δίνουν καθημερινό αγώνα για τη μόρφωση μέσα σε ένα καθεστώς σημαντικών ελλείψεων. Η αδιαφορία και η εγκατάλειψη από το κράτος είναι εμφανής σε όλες τις λειτουργίες του σχολείου.

Το σχολείο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 130 παιδιά από Ιράκ, Κίνα, Τουρκία, Πακιστάν και αλλού, που ζουν σε δομές των νοτίων προαστίων της Αθήνας και μεταφέρονται καθημερινά με πούλμαν στο Παλαιό Φάληρο. Πρόκειται για προσφυγόπουλα, ακόμη και ασυνόδευτα παιδιά, που αντιμετωπίζουν εκτός από τις αντίστοιχες ανάγκες των λαϊκών παιδιών της ηλικίας τους, επιπρόσθετα, ιδιαίτερα, εντονότερα και πολλαπλάσια ζητήματα.

Τέτοια είναι η διαφορετική μητρική γλώσσα, διαφορετικές κουλτούρες και κυρίως τα τραυματικά βιώματα που έχουν αυτά παιδιά είτε από τις πατρίδες τους είτε από τη προσπάθειά τους να απομακρυνθούν από το κίνδυνο, περνώντας Αιγαίο και Έβρο. Υπάρχουν παιδιά, όπως τα Τουρκόπουλα, που είδαν τους Τούρκους ασφαλίτες και παρακρατικούς να γκρεμίζουν τη πόρτα του σπιτιού τους και να ξυλοκοπούν ανελέητα τους γονείς τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που οι δάσκαλοι περιέγραψαν, είναι η «συνήθεια» που πολλαπλασιάζεται, πολλά παιδιά, κυρίως μεγαλύτερα, να χαρακώνονται!!!

Τα παιδιά που αυτοτραυματίζονται, λένε οι ειδικοί, προσπαθούν να βιώσουν το σωματικό πόνο ως γιατρικό στο συναισθηματικό τους πόνο. Επίσης έντονη είναι και η κινητικότητα των παιδιών. Αρχίζουν, σταματούν κι αλλάζουν σχολεία οποιαδήποτε στιγμή της χρονιάς. Αποτέλεσμα κι αυτό της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αφήνει τη φιλοξενία των παιδιών αυτών στις ΜΚΟ, με χρηματοδοτήσεις που ξεκινούν και σταματούν ή καθυστερούν. Και σε όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι δεν προβλέπεται ψυχολόγος γιατί δεν είναι 10τάξιο το σχολείο!!!

Και σαν να μη φτάνει η αδιαφορία της κυβέρνησης της Μόριας και του ΝΑΤΟικού στόλου του Αιγαίου, έρχεται και η δημοτική αρχή της Νέας Δημοκρατίας που δίνει μόλις 500 ευρώ το χρόνο για λειτουργικά έξοδα! Τόσα διαθέτει μέσω της Σχολικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Παιδείας που τώρα διεκδικεί τη δημαρχία. Σημειωτέον ότι το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης είναι ένα κτίριο που ενοικιάζεται από 1984 (6 με 7 χιλιάδες ευρώ το μήνα), το οποίο και τότε ήταν παλιό. Οι δάσκαλοι έχουν φτάσει στο σημείο να πληρώνουν οι ίδιοι για έκτακτες ανάγκες. Οι ίδιοι που έχουν υποστεί τις μειώσεις στους μισθούς τους, που καλούνται καθημερινά να λειτουργούν σ’ αυτό το καθεστώς. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα, όπου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δασκάλων με το κλιμάκιο του ΚΚΕ, μπήκε στο γραφείο συνάδελφός τους φέρνοντας ένα 5λιτρο μπογιά, που πλήρωσαν επιτόπου με 26 ευρώ από την τσέπη τους!!!

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει την ευθύνη της δημοτικής αρχής και του Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι «τελικά οι δύο υπηρεσίες που «ελέγχονται» η μία από τη ΝΔ και η άλλη από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαφέρουν καθόλου στη στρατηγική και αυτό φαίνεται στο καθημερινό αποτέλεσμα. Μαζί είναι στο «κότερο» της Μόριας, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέναντι στην εγκατάλειψη, την αδιαφορία, την υποχρηματοδότηση, ακόμη και το ρατσισμό, υπάρχει ο καθημερινός αγώνας των γονιών προσφύγων και των δασκάλων».

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αφού ανέλυσαν τις θέσεις του Κόμματος για την Παιδεία, την Τοπική Διοίκηση και το Μεταναστευτικό, δεσμεύτηκαν στους εκπαιδευτικούς ότι θα συνεχίσουν να είναι δίπλα τους στις διεκδικήσεις τους.

Τέλος τους κάλεσαν να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους της κατάστασης αυτής την ερχόμενη Κυριακή στέλνοντας περισσότερους κομμουνιστές στην Ευρωβουλή, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής και περισσότερους κομμουνιστές στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλαιού Φαλήρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s