ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: Προβάδισμα Τζουλάκη – Ρυθμιστές Λαρίσσης, Παυλόπουλος

tzoukou-800x445new-1

Με καταμετρημένο το 95,28% στο Δήμο Νέας Σμύρνης οι Σταύρος Τζουλάκης και Γιώργος Κουτελάκης περνούν στον δεύτερο γύρο, όπου θα τεθούν αντιμέτωποι για να διεκδικήσουν την εκλογή τους. Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δίνουν 36,96% Τζουλάκης και 25,05% Κουτελάκης.

Ο Σταύρος Τζουλάκης έχει μεγάλο προβάδισμα έναντι του αντιπάλου του, αφού τον ξεπερνά κατά περίπου 12 μονάδες, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς αναμένεται τις επόμενες ημέρες -ίσως και ώρες- να αναζητηθούν «συμμαχίες» με τις άλλες παρατάξεις οι οποίες θα καθορίσουν κατ’ αρχή το πόσες έδρες θα έχει ο κάθε ένας εκ των 2 τελικών διεκδικητών της δημαρχίας. Το πρωτόγνωρο γι αυτές τις εκλογές είναι ότι οι έδρες έχουν ήδη βγει από το Α’ γύρο και δεν υπάρχει «μπόνους» στον όποιο νικητή του Β’ γύρου, άρα υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να εκλεγεί Δήμαρχος χωρίς να έχει την απαραίτητη πλειοψηφία εδρών.

Το νέο αυτό δεδομένο, απόρροια του νέου εκλογικού νόμου, είχε σαν αποτέλεσμα το βράδυ της Κυριακής σε όλα τα εκλογικά κέντρα των συνδυασμών να επικρατεί η απόλυτη ησυχία. Κανείς δεν πανηγύριζε και κανείς δεν έκανε δηλώσεις ή ανακοινώσεις, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα.

 

«Ήττα» των μετρήσεων και των γκάλοπ

part_Page_5Οι δημοσκοπήσεις δεν κατάφεραν να προβλέψουν με επιτυχία το αποτέλεσμα των εκλογών. Υπήρχαν βέβαια πολλές παράμετροι που οδήγησαν σε αυτό, με κύρια την πολιτική πόλωση των τελευταίων ημερών, που οδήγησε πολλούς ψηφοφόρους να αναζητήσουν κομματικούς υποψηφίους, κάτι που «πριμοδότησε» απρόσμενα τους Γ. Λαρίσση, Θ. Παυλόπουλο και όποιους άλλους δήλωναν δυνατά την κομματική τους προέλευση.

Τα «Επίκαιρα» είχαν εικόνα από 2 δημοσκοπήσεις. Η μία δημοσιεύθηκε, ή άλλη όχι γιατί περιήλθε σε γνώση μας λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Η πρώτη, η οποία έγινε πριν 2,5 περίπου μήνες είναι αυτή που δημοσιεύθηκε και στην έντυπη έκδοση. Σε αυτή εμφανιζόταν: Τζουλάκης 38%, Κουτελάκης 15% και οι Λαρίσσης, Παυλόπουλος στο 4% αντίστοιχα, αναποφάσιστοι 26%. Στη δεύτερη, που δεν δημοσιεύθηκε και έγινε 15 ημέρες πριν τις εκλογές τα ποσοστά ήταν περίπου: Τζουλάκης 44%, Κουτελάκης 18%, Παυλόπουλος 10% και Λαρίσσης 8%.

Η δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, μάλλον έδωσε το «σύνθημα» στο στρατόπεδο του Δημάρχου για τη νίκη από την πρώτη Κυριακή, αφού έδειχνε ανοδικές τάσεις, κάτι που όμως δεν  επαληθεύθηκε στην πράξη.

 

Πλήρωσε τον αέρα του νικητή

Ο Σταύρος Τζουλάκης και η παράταξη του που ήταν -και είναι- το φαβορί για τη νίκη, εφησύχασε τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, σε αντίθεση με τον αντίπαλο του τον Γ.Κουτελάκη ο οποίος κινήθηκε έντονα προβάλλοντας τις θέσεις του, γεγονός που του έδωσε και την ώθηση η οποία τον έφερε κοντά στο 25% που τελικά παίρνει. Παρ’ όλα αυτά κανείς εκ των 2 δύο δεν «πανηγύρισε» το αποτέλεσμα που έφερε. Ο μεν Δήμαρχος επειδή περίμενε μεγαλύτερο ποσοστό, ο δε Γ. Κουτελάκης επειδή περίμενε μικρότερη διαφορά από τις περίπου 12 μονάδες που είναι τώρα και δείχνει «Γολγοθάς» για να καλυφθεί.

Επίσης, και οι 2, με τον Σταύρο Τζουλάκη να έχει τον πρώτο λόγο, θα πρέπει να αναζητήσουν δημοτικούς συμβούλους. Ο Δήμαρχος θέλει 6 για να φθάσει τους 21 που είναι η πλειοψηφία, ο Γ. Κουτελάκης θέλει 11. Είναι πιο εύκολο για τον Δήμαρχο να τους βρει, αφού θα «στοχεύσει» προς μία πολιτική κατεύθυνση (ή δεξιά ή αριστερά), ενώ ο Γ. Κουτελάκης θα πρέπει να βρει συμβούλους από δεξιά και αριστερά, κάτι αρκετά δύσκολο -έως ανέφικτο- με την πολιτική πόλωση που υπάρχει…

 

«Νικητής» ο Γιώργος Λαρίσσης – Έκπληξη το αποτέλεσμα του

61368473_2109334069195606_789062518218686464_nΗ έκπληξη των εκλογών ήταν αναμφισβήτητα ο Γιώργος Λαρίσσης και η παράταξη του. Ο κ. Λαρίσσης έπαιξε πολύ έντονα το «χαρτί» της ΝΔ, προβάλλοντας με κάθε τρόπο ότι προέρχεται από εκεί και ισχυριζόμενος ότι έχει την επίσημη στήριξη του κόμματος, κάτι που δεν ισχύει μεν αλλά το επικοινώνησε πάρα πολύ καλά στον κόσμο. Στελέχη του φορούσαν μέχρι και μπλούζες με αυτό το σύνθημα στα εκλογικά κέντρα (φωτο). Έτσι πήρε πολλούς κομματικούς ψήφους από το χώρο της ΝΔ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα  να «εκτοξευθεί» από το 7-8% που του έδιναν οι μετρήσεις, στο ποσοστό που τελικά έλαβε.

Ο Γ. Λαρίσσης «ψάρεψε» ψήφους κυρίως  από την παράταξη του Σταύρου Τζουλάκη, στην οποία βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι στελεχών της ΝΔ και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η παράταξη του Δημάρχου να υποχωρήσει από 43-44% που εμφάνιζε στις μετρήσεις, στο 37% περίπου που τελικά παίρνει.

Το γεγονός ότι ο Γ. Λαρίσσης  πήρε περίπου 14% ενώ η ΝΔ πήρε 36% στη Νέα Σμύρνη, ίσως είναι και ο λόγος που δεν πανηγύρισε το πολύ καλό γι αυτόν αποτέλεσμα που έφερε. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι θέτει μία πολύ δυνατή βάση για τη συνέχεια.

 

«Νικητής» και ο Θέμης Παυλόπουλος – Διατήρησε δυνάμεις
52673028_352204885629997_7847998834364907520_nΟ Θέμης Παυλόπουλος και η «Στροφή Νέας Σμύρνης» σημείωσαν τη δικιά τους «νίκη», αφού σε ένα σκηνικό κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά κατάφεραν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους και να έρθουν κοντά στο ποσοστό του 2014. Αυτή τη φορά μάλιστα, λόγω του νέου εκλογικού νόμου, εκλέγουν και ένα παραπάνω σύμβουλο (5 αντί 4 που είχαν).

Ο Θ. Παυλόπουλος, ο οποίος ξεκίνησε από πολύ χαμηλά λόγω περιορισμένης αναγνωρισιμότητας στον κόσμο, κατάφερε με πολύ σκληρή και μεθοδική δουλειά, να γίνει σύντομα γνωστός και να επικοινωνήσει τις θέσεις τις παράταξης του. Νέο πρόσωπο, άφθαρτο, με ένα πολύ καλό ψηφοδέλτιο, πέτυχε το στόχο του, ενώ λόγω και της πόλωσης ανέβηκε ελαφρά σε κομματικά ποσοστά τις τελευταίες ημέρες. Η «κατήφεια» που υπήρχε στο περίπτερο του σίγουρα οφείλεται στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ρένας Δούρου και όχι στο δικό του αποτέλεσμα…

 

Αυξημένη η παρουσία των παρατάξεων της Αριστεράς

ΚΚΕ, Πόλη Ανάποδα και ΛΑΕ είχαν τα αναμενόμενα ποσοστά. Σε επίπεδο εδρών όμως αύξησαν τις δυνάμεις τους. ΚΚΕ και Πόλη Ανάποδα θα έχουν πλέον από 2 έδρες ο καθένας, ενώ η ΛΑΕ θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο με 1 έδρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s