Εκδήλωσης μνήμης για τον Χρυσόστομο από Απόλλωνα και Πανιώνιο

71481721_2437584976327086_6525515611504640_n

Μία σημαντική εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στο Σεράφειο Κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση έγινε με πρωτοβουλία του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης ο οποίος απευθύνθηκε πρόσκληση στον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. για την διεξαγωγή φιλικού αγώνα Υδατοσφαίρισης (Πόλο) στη μνήμη του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου, ο οποίος είχε διατελέσει πρώτος πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου και είχε βοηθήσει επίσης τον Απόλλωνα στη Σμύρνη.

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Σεράφειου πραγματοποιήθηκε ιστορική παρουσίαση, που ως στόχο είχε να τιμήσει τη μνήμη του Χρυσόστομου Σμύρνης. Εκεί παρουσιάστηκε το έργο του Χρυσόστομου και απεύθυναν χαιρετισμούς οι Πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Παναγιώτης Καταβέλος και Άρης Μισαηλίδης, ο Γεν. Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς και η Αντιπεριφερειαρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου.

Ακολούθησε ιστορική παρουσίαση και προβολή φωτογραφιών της εποχής από το μέλος του Δ.Σ. του Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης, Γιώργο Αγγελάκη – αρμόδιου για ιστορικά και πολιτιστικά θέματα – για τη ζωή και το έργο του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον φιλικό αγώνα Υδατοσφαίρισης της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» με το αντίστοιχο τμήμα του «Ιστορικού», στον οποίο έδωσαν το παρών πολλοί φίλαθλοι και των δύο ομάδων, ανάμεσα τους και οι οργανωμένοι Basso Rango του Απόλλωνα και Panthers Club του Πανιωνίου.

 

ΔΗΜΗΤΡΑ ΝΑΝΟΥ: «Αξιέπαινη πρωτοβουλία που ανέδειξε την εθνική δράση του φωτισμένου μικρασιάτη ιεράρχη»

71107634_2437585256327058_943396782111457280_nΗ Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών Δήμητρα Νάνου, με δηλώσεις της τόνισε:  «Δύο ιστορικά σωματεία του ελληνικού αθλητισμού με κοινή μικρασιατική καταγωγή, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος, τίμησαν την μνήμη του εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, ο μαρτυρικός θάνατος του οποίου συνδέεται με τις τελευταίες στιγμές του Μικρασιατικού Ελληνισμού.
Μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που ανέδειξε την εθνική δράση του φωτισμένου μικρασιάτη ιεράρχη. Εγκάρδια συγχαρητήρια στους εμπνευστές αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης που έκλεισε με τον φιλικό αγώνα υδατοσφαίρισης μεταξύ των δύο ομάδων, παρόντων των Προέδρων ΔΣ κ.κ. Καταβάλου και Μισαηλίδη, στο Σεράφειο Κολυμβητήριο.
‘Αδελφοί μου, η ώρα είναι δεινή, αλλά και ο Θεός είναι μεγάλος. Έχετε πίστιν εις Αυτόν. Δοκιμαζόμεθα, αλλά ας μην ολιγοπιστώμεν…’, τα τελευταία λόγια του Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου προς τους Σμυρνιούς, στον κατάμεστο ναό της Αγίας Φωτεινής | 19 Αυγούστου 1922″.

 

Οι δηλώσεις των Προέδρων Απόλλωνα και Πανιωνίου

Παναγιώτης Καταβέλος: «Αν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά»
Ο πρόεδρος του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης, Παναγιώτης Καταβέλος, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμο Αθηναίων – εκπροσωπήθηκε σε υψηλό επίπεδο χθες, όπως και κόμματα της ελληνικής Βουλής – για την παραχώρηση της αίθουσας του Σεράφειου Κολυμβητηρίου τόνισε αναφερόμενος στον Χρυσόστομο Σμύρνης: «Με την παρουσία των δύο Συλλόγων στη Σμύρνη ανυψώθηκε ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Η σημερινή εκδήλωση έχει να κάνει με το να τιμήσουμε τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο. Μια προσωπικότητα η οποία πρέπει να προκαλεί ρίγη σε όλους τους Έλληνες. Με σπουδαίο κοινωνικό κι εθνικό έργο. Πιστεύω ότι αποτελεί την ελάχιστη τιμή να γνωρίσουμε το έργο του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, διότι αν δεν γνωρίζεις την ιστορία σου δεν μπορείς να προχωρήσεις μπροστά».

Άρης Μισαηλίδης: «Όταν συναντιούνται Πανιώνιος και Απόλλων φανερώνεται το μεγαλείο τους»
Ο πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης, Άρης Μισαηλίδης, στάθηκε στο μεγαλείο των δύο Συλλόγων: «Δύο ιστορικοί Σύλλογοι, ο Απόλλων και ο Πανιώνιος στην ίδια μυθική πόλη. Ο καθένας με τη διαδρομή και τις επιτυχίες του. Και οι δύο άφησαν το στίγμα τους. Ήρθε η καταστροφή και όλοι νόμιζαν ότι και οι δύο θα χαθούν, αλλά η πίστη δεν έλειψε ποτέ από αυτούς τους γίγαντες της ελληνικής ιδέας και το θαύμα έγινε. Οι ξεριζωμένοι ήρθαν στην Αθήνα και όχι μόνο δεν σταμάτησαν τη δράση τους, αλλά συνέχισαν να δημιουργούν και να χαρίζουν επιτυχίες. Όταν συναντιούνται ο Πανιώνιος με τον Απόλλωνα αυτό σίγουρα φανερώνει υγεία και το μεγαλείο των δύο συλλόγων».

 

Η ζωή, το έργο και η συνεισφορά του Χρυσόστομου Σμύρνης στον αθλητισμό

agioschrysostomossmyrnis10

Στόχος της εκδήλωσης, όπως είναι ξεκάθαρο, ήταν να τιμηθεί η μνήμη του εθνοϊερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης, Χρυσόστομου, οποίος αρνήθηκε την επιλογή διαφυγής που του πρόσφεραν οι Γάλλοι για να μείνει κοντά στο ποίμνιό του με αποτέλεσμα να βρει μαρτυρικό θάνατο κατά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Το μέλος του Δ.Σ. του ΓΣ Απόλλων Σμύρνης, Γιώργος Αγγελάκης, αρμόδιος για ιστορικά και πολιτιστικά θέματα, έκανε μια ιστορική αναδρομή μέσω εξιστόρησης και προβολής φωτογραφιών της εποχής στη ζωή, το έργο και τη συνεισφορά του Χρυσοστόμου Σμύρνης στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό τόσο στη Δράμα όσο και στη Σμύρνη.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος συνέβαλλε τα μέγιστα στην πορεία των δύο ιστορικών Συλλόγων στη Σμύρνη, καθώς μεταξύ των υπόλοιπων δράσεών του ήταν εκείνος που βρήκε τη λύση για τη στέγαση του Πανιωνίου (όταν ξαφνικά έμεινε χωρίς γήπεδο) το 1910 σ’ έναν χώρο ακριβώς δίπλα από το νεκροταφείο της Ελληνορθόδοξης κοινότητας της Σμύρνης. Ήταν εκείνος που προσυπέγραψε με τη σφραγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Σμύρνης και ευλόγησε με ιδιόχειρο σημείωμα τον Κανονισμό του Γυμναστικού Συλλόγου Απόλλων Σμύρνης με τα εξής λόγια: «Ο Σμύρνης Χρυσόστομος επικυροί επ’ ευλογήσει».

Ακόμη εκτός του ότι είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Πρόεδρος του Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου, παρακολουθούσε όλα τα αθλητικά δρώμενα της πόλης της Σμύρνης και συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη όλων των Σωματείων. Η… τύχη, μάλιστα, τα έφερε έτσι ώστε το νυν γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη να χτιστεί δίπλα από Νεκροταφείο (το Β’ Αθηνών), όπως κι εκείνο του Πανιωνίου στη Σμύρνη, γεγονός που οδήγησε τον τότε πρόεδρο του Απόλλωνα, Δημήτριο Μαρσέλλο, να αναφωνήσει στα εγκαίνια του γηπέδου στις 17/10/1948: «Χρυσόστομε Σμύρνης ξύπνα κάτω από τα κυπαρίσσια να ιδής ότι ημείς οι επιζώντες νεότεροι την επιθυμίαν σου κάτω από τα κυπαρίσσια την εκπληρούμε…».

Πόλο για Πανιώνιο και Απόλλωνα από το 1908

Ακόμη, όπως, ανέφερε ο Γιώργος Αγγελάκης ο χθεσινός φιλικός αγώνας πόλο μεταξύ του Απόλλωνα και του Πανιωνίου έχει ιστορία άνω των 100 ετών, διότι οι το άθλημα στη Σμύρνη ξεκινά από το 1908. Χαρακτηριστικά πρόβαλλε και φωτογραφία δημοσιεύματος της εφημερίδας «Αμάλθεια» της 8/4/1908 με πρόγραμμα αγώνων του «αγγλικού αθλήματος», που είχε μπει τότε στη ζωή των Σμυρνιών.

Όλα τα παραπάνω προηγήθηκαν του φιλικού αγώνα πόλο μεταξύ των Ανδρικών ομάδων Υδατοσφαίρισης του Απόλλωνα και του Πανιωνίου, που αμφότερες μετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1. Παρουσία των μικρών αθλητών των ακαδημιών υδατοσφαίρισης των δύο σωματείων και των φιλάθλων των δυο ομάδων, που κάθονταν δίπλα – δίπλα στην εξέδρα , έχοντας, μάλιστα, ενώσει και τα πανό τους (οι «Basso Rango» και οι «Πάνθηρες») η μπάλα έπεσε στο νερό για το πρώτο σπριντ δια χειρός του ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά.

Για την… ιστορία ο Απόλλων πήρε τη νίκη στο φιλικό προπονητικού χαρακτήρα διάρκειας 4 12λέπτων, αλλά το σκορ ούτε το αποτέλεσμα δεν έχουν σημασία. Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: Γαλανίδης, Σπηλιόπουλος, Καβουσανός, Μητρόπουλος, Παπαδόπουλος, Δερμιτζάκης, Μοσκόφ, Νάσερ, Γραμματοικός, Αλαμάνος, Τσιστράκης, Καρούτζος, Χαραλαμπόπουλος, Παπαγεωργίου, Μπεριστιάνος, Λουπάκης, Μπαμπανίκας, Γκάτσιος
Προπονητής: Γιάννης Κατρουζανάκης
Βοηθοί προπονητή: Χρήστρος Μπάκας, Δημήτρης Μιτελούδης
Έφορος: Σπύρος Μίντζης

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΓΣΣ: Φλέγκας, Καζάζης, Γεωργακόπουλος Σπούνερ, Χέλμης, Βλατάκης, Γιαννόπουλος, Παπαδόπουλος, Αλεξίου, Γαβαλάς, Βέκκος, Δήμου Δ., Σταθάς, Κούκουνας, Μπουζαλάς, Αναγνώστου, Καρακάσης, Δημακόπουλος, Δούκας, Πατακός, Νταλάπας.
Προπονητής: Κώστας Δήμου
Βοηθός προπονητή: Παναγιώτης Πρίμπας
Έφορος: Αθανάσιος Τοροσιάδης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s