ΑΡΘΡΟ: Αυτοεκτίμηση εφήβων και ο ρόλος των γονιών

Τι πιο όμορφο μπορεί να μας συμβεί από το να εκτιμούμε, να σεβόμαστε, να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας και να έχουμε βαθιά πίστη στις αρετές μας; Έτσι θα βρίσκουμε πάντα τη δύναμη που θα μας ωθεί να ξεπερνάμε τις καθημερινές δυσκολίες και να έχουμε ψυχική ισορροπία και ευτυχία.
Η αυτοεκτίμηση δημιουργείται όταν το βρέφος αντιληφθεί ότι δεν είναι πια ένα με τη μητέρα, αλλά ξεχωριστή οντότητα. Χρονικά αυτό συμβαίνει περίπου στους 12-18 μήνες ζωής και συνεχίζεται μέχρι το τέλος της εφηβείας.
Όσο πιο υψηλή αυτοεκτίμηση έχει ένα παιδί, τόσο πιο εύκολα γίνεται ένας έφηβος και στη συνέχεια ένας ενήλικας με αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Όταν νιώθουμε από μικρή ηλικία μια γενικότερη ευχαρίστηση με αυτό που είμαστε, με τα θετικά και τα αρνητικά μας στοιχεία, καθώς μεγαλώνουμε αναπτύσσουμε την αίσθηση ότι αξίζουμε καλά πράγματα στη ζωή μας!!! Φροντίζουμε την σωματική και ψυχική μας υγεία με υγιεινή διατροφή και άσκηση, επιδιώκουμε την επίτευξη των στόχων μας, δημιουργούμε υγιείς σχέσεις και νιώθουμε ψυχική ηρεμία.

Θα αναρωτιέστε φυσικά πώς βοηθάμε τα παιδιά μας να χτίσουν υψηλή αυτοεκτίμηση;
Τα παιδιά μας από μικρή ηλικία και ιδιαίτερα στην εφηβεία, πρέπει να νιώθουν ότι η προσωπικότητα και οι απόψεις τους, όπως και τα σωματικά και ψυχικά τους χαρακτηριστικά, γίνονται σεβαστά από την οικογένεια και τους συνομηλίκους τους. Τότε ευκολότερα το κάθε παιδί αποδέχεται τον εαυτό του και προσπαθεί να τον βελτιώσει.
Να κάνουμε πραγματικό διάλογο, να καταλάβουμε και να στηρίξουμε το παιδί μας, ενθαρρύνοντας το να καλλιεργεί τα ενδιαφέροντα και τις σχέσεις του, δείχνοντάς του ότι πιστεύουμε σε αυτό και εμπιστευόμαστε την κρίση του, αλλά ταυτόχρονα ότι είμαστε κοντά του να το ενημερώσουμε για πράγματα που ίσως δε γνωρίζει και να το στηρίξουμε όπως μπορούμε σε οποιεσδήποτε δυσκολίες αντιμετωπίσει.

Πολλές φορές οι γονείς , αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ικανοποιητικά στις ανάγκες των παιδιών τους και οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί :

Το άγχος και ανασφάλεια των γονέων για λόγους υγείας ή οικονομικούς, η υπερ – προστατευτικότατα, η έντονη αυστηρότητα, οι υπερβολικές προσδοκίες, η παραμέληση της σωματικής ή ψυχολογικής υγείας, καθώς και οι συχνές και παρατεταμένες απουσίες για οποιονδήποτε λόγο, κάνουν το παιδί να αισθάνεται περιττό, ενοχλητικό, ανάξιο να αγαπηθεί, όχι μόνο από τους γονείς του, αλλά και από οποιονδήποτε άλλον, με σημαντικότερο τίμημα τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κακομεταχειρίζεται τον εαυτό του με αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως κάπνισμα, κατάχρηση ουσιών, ανορεξία, τελειομανία, άγχος, κατάθλιψη, φοβίες, παθητικότητα και αποδοχή περιφρόνησης. Αναπτύσσουμε την αίσθηση ότι δεν αξίζουμε πολλά στη ζωή και στις σχέσεις μας. Νιώθουμε την έλλειψη της αγάπης του σεβασμού και της εκτίμησης προς τον εαυτό μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση διορθώνεται, αλλά όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η διαδικασία, τόσο πιο σύντομα το παιδί θα ανακαλύψει και θα αγαπήσει τον εαυτό του και τη ζωή του. !!!

Αν έχουμε κάνει άθελα μας ή και αναπόφευκτα λόγων συνθηκών ζωής κάποια λάθη, σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού μας, η εφηβεία είναι η καλύτερη ευκαιρία για επανόρθωση. Το ζήτημα της αυτοεκτίμησης βρίσκεται στην προτεραιότητα του εφήβου, ο οποίος κάνει σχεδόν τα πάντα για να την πετύχει.

Στο κέντρο μας υπάρχουν υπηρεσίες συμβουλευτικής που θα σας βοηθήσουν στο έργο σας ως γονέα. Ελάτε μαζί να προσφέρουμε πραγματική αποδοχή, κατανόηση, ενθάρρυνση και στήριξη στα παιδιά μας. Να ανταποκριθούμε όσο το δυνατό καλύτερα στις ανάγκες και στα συναισθήματα τους, ώστε να γίνουν σταδιακά ισορροπημένοι και ώριμοι ενήλικες.
Σας περιμένουμε !!!!

grekou_photoΝίκη Γκρέκου – Καρακώστα
MasterNLP in Education
Ειδική Παιδαγωγός του κέντρου ειδικής αγωγής ΔιαΜάθηση

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s