To Nίκο Σιούτα τον γνωρίσαμε ως Διευθυντή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης που με το καινοτομικό του έργο στη βιωματική μάθηση και την εφαρμογή του ανοιχτού Σχολείου ενέπνευσε χιλιάδες Έλληνες. Η παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια Who is who τον κατατάσσει στην κατηγορία των μεγάλων σύγχρονων Ελλήνων παιδαγωγών , συνεχιστή της βιωματικής μάθησης του Αλέξανδρου Δελμούζου. Μια αναζήτηση στον ιντερνετικό κόσμο θα σας φέρει άπειρα αφιερώματα.
Ενδεικτικά καταθέτουμε αυτό που πιστεύουμε ότι τον έχει κάνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα:
«Ποιος είσαι εσύ δάσκαλε, που χαλάς την πιάτσα;
Ντροπή σου δάσκαλε! Ακούς εκεί! Διευθυντής δημοτικού και να έχει στο σχολείο του τέτοιες συνήθειες! Νικόλας Σιούτας το όνομά του. Είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει.
Το πρώτο είναι οι συνήθειές του που έχει το «θράσος» να τις επιβάλλει σε μια ολόκληρη γειτονιά. Τι κάνει αυτός;
Μαζί με τους δασκάλους και τους μαθητές του σχολείου, κάπου στη Ν. Σμύρνη, έχουν φτιάξει ένα σχολείο όπου, άκουσον άκουσον, λειτουργούν τα εξής:
ταρατσόκηπος με βιολογικούς λαχανόκηπους μαθητών, μετεωρολογικός σταθμός ενταγμένος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, αισθητήρες καταγραφής σεισμών συνεργαζόμενο με το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, λιοστάσι, σημεία ανακύκλωσης, διαδραστικούς πίνακες, κατοπτρικό τηλεσκόπιο και web radio.
Επίσης έχει την απίστευτη συνήθεια να διοργανώνει «αστροβραδιές» όπου τα παιδιά με τη βοήθεια ερασιτεχνών αστρονόμων και τηλεσκοπίων παρατηρούν τα άστρα και μαθαίνουν αστρονομία και όχι ζώδια από το Άστρα και Όραμα.
Σα να μην φτάνουν όλα αυτά, διοργανώνει κάθε Σάββατο απόγευμα κινηματογραφικές προβολές στο home cinema του σχολείου για παιδιά και γονείς, με είσοδο ελεύθερη. Το σχολείο γίνεται ένας χώρος χαράς, κεφιού, δημιουργίας και αγάπης για το χώρο. Και τολμά αυτός ο δάσκαλος να αμφισβητεί με τις πράξεις του εκείνη την τεράστια φιγούρα του σχολείου που γκρινιάζει ολημερίς γιατί δεν έχει μελάνι («κι εγώ άμα είναι δεν κάνω τίποτα έτσι»), γιατί παίρνει λίγα λεφτά (λες και θα τιμωρήσεις το άσπλαχνο κράτος αν δε δουλεύεις).
Ντροπή σου δάσκαλε! Χαλάς την πιάτσα!
Την είδηση μάθαμε από ΤΑ ΝΕΑ απ’ όπου είναι και η φωτογραφία.
Όπου μπαίνεις και ακούγεται Χατζιδάκις!
Συγχαρητήρια Κύριε Διδάσκαλε!!!!!!Είσαι υπόδειγμα!!!!Εύγε σου!!!»
Θυμάμαι ότι συνάντησα το Νίκο Σιούτα για πρώτη φορά, το Μάιο του 2013 στο άλσος της πόλης μας ,όταν με τους μαθητές του μας κάλεσε «για μια βόλτα στο φεγγάρι» . Περισσότεροι από δυόμιση χιλιάδες Νεοσμυρνιώτες τραγουδήσαμε για το φεγγάρι και παρατηρήσαμε τον έναστρο ουρανό με τηλεσκόπια. Μια βραδιά μοναδική.
Ζητήσαμε από το δάσκαλο, όπως συνηθίζω να τον αποκαλώ εγώ να μας μιλήσει, αν και μετά την απoχώρησή του από το 4ο δεν έχει καταθέσει τις σκέψεις του για τα εκπαιδευτικά δρώμενα .
Δάσκαλε πες μας , γνώρισέ μας τον άνθρωπο Νίκο Σιούτα.
«Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Χρόνια Πολλά και η ανατολή του καινούργιου χρόνου να μας ταξιδέψει με το νου , την καρδιά εκεί που ο καθένας μας προσδοκά. Ο Νίκος Σιούτας είναι ένας άνθρωπος απλός, καθημερινός θα έλεγα που δε διστάζει να τσαλακωθεί δοκιμάζοντας νέα πράγματα . Γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Φθιώτιδας , μεγάλωσε κάτω από το θρόισμα αιωνόβιων ιστορικών πλατάνων και γνώρισε τον άνθρωπο στο καφενεδάκι του πατέρα του. Η αγάπη για το παιδί τον οδήγησε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας».
Τι ήταν εκείνο που έκανε το 4ο να ξεχωρίσει και γιατί δεν εφαρμόστηκε το μοντέλο του ανοιχτού σχολείου , του βιωματικού Σχολείου και σε άλλα σχολεία;
«Το μοντέλο του ανοιχτού σχολείου που εφαρμόσαμε στο 4Ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης είχε σαφή προσανατολισμό και συγκεκριμένο μεθοδολογικό πλαίσιο , τίποτα δεν έγινε στην τύχη. Εμφορείτο από τις ιδέες που είχε εισάγει η μεταρρύθμιση της Άννας Διαμαντοπούλου , που χωρίς ιδεοληπτικό ιδεολογικό προσανατολισμό εκ μέρους μου, ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων και δε θα έπρεπε να είχε διακοπεί. Στοχεύσαμε και πετύχαμε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ανοιχτό σε ιδέες και καινοτόμες δράσεις ένα σχολείο που στηρίχθηκε στη βιωματικότητα της μάθησης, ένα σχολείο ανοιχτό στη ζωή , ένα σχολείο που μέτοχοι ήταν οι γονείς και η ευρύτερη κοινωνία με διακριτούς πάντα ρόλους. Ένα σχολείο αξιακό που το αγαπούσαν τα παιδιά και το εμπιστεύονταν οι γονείς. Στο ερώτημά σας, γιατί δεν εφαρμόστηκε και σε άλλα σχολεία θα πω ότι οι δράσεις και οι δείκτες ποιότητας του 4ου Δημοτικού Σχολείου ήταν γνωστές στο Υπουργείο Παιδείας. Το επισκέφθηκε ο π. Υπουργός Παιδείας κ. Μπαλτάς , και η επίσκεψή του είναι καταγεγραμμένη, , ενημερώθηκε και είχε προτείνει το μοντέλο του ανοιχτού Σχολείου να εφαρμοστεί πιλοτικά και σε άλλα δέκα Σχολεία τη χώρας μας . Δυστυχώς με την αλλαγή του Υπουργού Παιδείας δεν εφαρμόστηκε, κι εδώ είναι η παθογένεια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με την κάθε αλλαγή προσώπων έχουμε και αλλαγή πλεύσης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».
Τι κάνει ο δάσκαλος τώρα , γνωρίζω ότι έχετε συμβουλευτικό καθοδηγητικό ρόλο σ’ ένα εναλλακτικό χώρο μελέτης , τον Πλοηγό Μάθησης, Εκεί σταματά η πορεία του δάσκαλου που χαλά την πιάτσα , η έμπνευσή του, το πάθος του για την παιδεία;
«Με την αποχώρησή μου από το 4ο μαζί με την κ. Ξηρογιάννη δημιουργήσαμε έναν καταπληκτικό χώρο 340 τ. μ Λέσβου 6 στη ΝΈΑ Σμύρνη . Τον Εναλλακτικό Πολυχώρο Μελέτης και Δημιουργικότητας ‘’ΠΛΟΗΓΟ’’ (www.ploigosmathisis.gr ) όπου μία από τις δομές που αναπτύσσουμε με τεράστια απήχηση αλλά και αποτελεσματικότητα είναι η μελέτη μαθημάτων, που σίγουρα βοηθά και ανακουφίζει τους εργαζόμενους γονείς. Είναι ένα εξειδικευμένο κέντρο μελέτης με σαφή προσανατολισμό για παιδιά Δημοτικού που χρησιμοποιεί την ψυχολογία αλλά και τη σύγχρονη παιδαγωγική , και δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές μας να μάθουν πώς να Μελετούν αλλά και να οργανώνουν το χρόνο. Τελικός στόχος μας είναι να αυτονομούνται στη μελέτη τους, όταν θα πάνε στο Γυμνάσιο. Είναι ένας χώρος μελέτης που προτείνω να τον γνωρίσουν οι γονείς της Νέας Σμύρνης και ειδικότερα αυτοί που θέλουν τα παιδιά τους να ξεκινήσουν σωστά. Μπορώ να πω με υπευθυνότητα εγγυόμαστε την πρόοδο των μαθητών μας .
Στην ερώτησή σας τι κάνει τώρα ο δάσκαλος , ύστερα από μια απόλυτη σιωπή αρκετών χρόνων στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Εδώ και τέσσερα χρόνια με μια δεκαμελή ομάδα εργαζόμαστε στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου συστήματος εκπαίδευσης , τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού αλλά και δομών υλοποίησης όλων αυτών . Έτσι ολοκληρώσαμε και παρουσιάζουμε το σύστημα εκπαίδευσης 3sedu.gr (sioutas study system) που αντλεί στοιχεία από τις αρχές της βιωματικής μάθησης του Αλέξανδρου Δελμούζου και του μεγάλου Γάλλου μεταρρυθμιστή Φρενέ και η εμπλουτισμένη διαδικασία πρόσκτησης της γνώσης βρίσκει εφαρμογή μέσα από τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης (Multiple Intelligence Theory) του H.Gardner.΄Εχει αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά σε συνεργασία με την ομογένεια της Αυστραλίας η εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας .
Αναζητούμε χώρο στα νότια προάστια για να δημιουργήσουμε Κέντρο Προσχολικής Αγωγής που θα στηρίζεται στη βιωματικότητα της μάθησης . Από τον Ιανουάριο του 2020 θα ξεκινήσει στη βάση μας που είναι η Λέσβου 6 στη Νέα Σμύρνη ένα καινοτομικό εργαστήρι Λόγου και Πρώτης Ανάγνωσης, το πρώτο στην Ελλάδα που θα απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Οι αναγνώστες μπορούν όλα αυτά να τα γνωρίσουν λεπτομερειακά στην ιστοσελίδα μας : www.3sedu.gr Και στη σελίδα του Πλοηγού: www.ploigosmathisis.gr»
Μπαίνω στον πειρασμό δάσκαλε να σε ρωτήσω από τι ηλικία τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορούν να μάθουν να διαβάζουν και τι περιλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό που εσείς προτείνετε και σε ελάχιστο χρόνο μαθαίνουν να διαβάζουν αρκετές λέξεις;
«Αγαπητέ Κώστα σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες στον τομέα της παιδαγωγικής , της ψυχολογίας αλλά και των νευροεπιστημών η ηλικία των τεσσάρων χρονών κρίνεται κατάλληλη το παιδί να ξεκινήσει με παιγνιώδη μορφή να ανακαλύπτει δομές γλώσσας και το επιχείρημα ότι θα πάει στο Σχολείο και θα ατονήσει το ενδιαφέρον δεν ισχύει.
Το εκπαιδευτικό αποτελείται :
Α. 130 εικονογραφημένες πρότυπες καρτέλες, που με έναν ξεχωριστό τρόπο εφαρμογής της αναλυτικοσυνθετικής μεθόδου δίνουν τη δυνατότητα σε παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων χρόνων να κατακτήσουν το μηχανισμό της ανάγνωσης και σε χρονικό διάστημα έξι ωρών να μάθουν να διαβάζουν τουλάχιστον πενήντα λέξεις.
Συνοδεύεται από σειρά βοηθητικού υλικού που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς ,γονείς και μαθητές στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του μηχανισμού της πρώτης ανάγνωσης. Κεντρική διάθεση: Λεσβου 6 Ν. Σμύρνη, τηλ.:2109374144
Β. 130 εικονογραφημένες πρότυπες καρτέλες και διαδραστικό πενάκι, που μιλά και διαβάζει ελληνικά. (προτείνεται για παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση)
Το υλικό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς ειδικής Αγωγής και μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες.
Συνοδεύεται από σειρά βοηθητικού υλικού που χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στη διαδικασία αποκωδικοποίησης του μηχανισμού της πρώτης ανάγνωσης.
Η εφαρμογή του συστήματος έγινε σε τμήματα ένταξης, σχολεία ειδικής αγωγής αλλά και σε σχολεία της 7ης περιφέρειας Αθήνας όπου υπηρέτησα ως σχολικός σύμβουλος».
Δάσκαλε σ ’ευχαριστούμε για όσα μοιράστηκες μαζί μας . Τα Επίκαιρα θα έχουν πάντα φιλόξενο χώρο για σας και γιατί όχι μια μόνιμη στήλη για θέματα παιδείας.
«Εγώ σας ευχαριστώ».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ: Κώστας Παπαδάκος
Δημοσιεύθηκε στα Επίκαιρα – Φύλλο 621/Δεκέμβριος 2019
.